Nikola Đurišić (Foto: MN Press)
Nikola Đurišić (Foto: MN Press)

Juniori Mege Mozzart na krovu Evrope!

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.05.22. | 14:11

Izabranici Dragoljuba Avramovića napravili senzacionalan uspeh i osvojili juniorsku Evroligu

Srbija je zemlja košarke. Rasadnik talenata, a Mega Mozzart je još jednom dokazala da je prava fabrika košarkaških bisera. Juniori beogradskog kluba ostvarili su najveći uspeh i istoriji i popeli se na krov Starog kontinenta. Posle poraza u finalima 2017. i 2019. godine, finalni turnir Evrolige je za Megu bio "treća sreća". Izabranici Dragoljuba Avramovića su u finalu savladali Next Generation tim i domogli se dugo željenog trofeja - 82:61.

Dominantno izdanje mladih nada Mege na završnom turniru u Hali sportova Ranko Žeravica. Na putu do finala savladali su francuski INSEP, a onda skinuli krunu madridskom Realu. Potom su sa igračima iz drugog plana precrtali Makabi, a onda u borbi za trofej očitali lekciju iz strpljenja, borbenosti i košarkaškog znanja ekipi koju sa klupe predvodi legendar evropske košarke Vasilis Spanulis, u tandemu sa Dušanom Vukčevićem.

Izabrane vesti

Nije domaća ekipa blistala u prvom poluvremenu velikog finala. Atletski sjajni talenti Next Generation tima su držali konce. Ipak, nisu Avramovićevi klinci gubili glavu. Pokazali su ozbiljnu zrelost za svoje godine i strpljivo čekali priliku da se vrate u meč. Dočekali su je u trećoj deonici u kojoj su rivala sveli na 12 poena, a ubacili mu 25. Još jednom je blistao talentovani centar iz Malija Basala Bagajoko, a u ključnom periodu su važan doprinos dali i Timotej Malovec, Asim Đulović, Andrej Mušicki. Sjajan timski nastup doneo je Megi šest poena prednosti pred poslednji odmor. Ispostaviće se i slomio rivala.

Vrlo brzo su domaći igrači uspostavili poptunu kontrolu u poslednjem periodu. Posle polaganja lidera generacija Nikole Đurišića i realizovanog dodatnog slobodnog bacanja stekli i 17 poena viška. Spanulisovi momci su polako počeli da gube konce, srljali iz greške u grešku i postalo je jasno da neće imati snage da se vrate. Tako je i bilo. Bolja ekipa je na kraju zasluženo pobedila.

Na kraju je najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio Đurišić sa 21 poenom, 19 je dodao Andrija Jelavić, dok je Bagajoko brojao do 16. U poraženoj ekipi po 11 poena Zeka Perana i Filipa Jovića.

MEGA MOZZART - NEXT GENERATION 82:61

/13:17, 19:22, 25:12, 25:19/

Dvorana: Hala sportova Ranko Žeravica

Mega Mozzart: Jeremić, Milosavljević, Jelavić 19, Đulović 3, Đurišić 21, Marković, Dožić, Đapa, Bagajoko 16, Milenković 8, Malovec 7, Mušicki 8

Next Generation: Pijetrus 8, Krajnović, Ražofera, Kroflič 3, Mulić 6, Garsija, Dijavara 5, Dadije 5, Peran 11, Jović 11, Samonturov 9, Jigitoglu 4

Egal je bio na snazi od starta. Košarkaši Mege Mozzart su nešto bolje otvorili meč, ali je Zakari Peran odmah vratio goste u igru. Usledila je rezultatska klackalica, a Spanulisovu četu je trojkom u poslednjem minutu na četiri poena viška odveo Zinedin Mulić.

U nastavku su košarkaši Next Generation tima kontrolisali situaciju. Ipak, nije im Mega dozvoljavala da se odlepe. Prepolovila je zaostatak od devet poena, ali je usledio novi nalet rivala, koji je posle nove trojke Mulića stekao i prvu dvocifrenu prednost na susretu (37:25). Poslednjih minut i po su Avramovićevi izabranici rešili u svoju korist sa 7:2 i tako sveli zaostatak na podnošljivih sedam poena pred veliki odmor.

Basala Bagajoko (Foto: MN Press)Basala Bagajoko (Foto: MN Press)

Treća deonica otvorena je na najbolji mogući način - trojkom Timoteja Maloveca. Usledio je post koji sa dva poena prekida Basala Bagajoko. Neizvesnost je očas vraćena, a pomenuta dva košarkaša su sredinom treće deonice i donela preokret domaćinu. Mlade nade Mege Mozzart su se u meč vratile sjajnom odbranom, pa je rival za sedam minuta ubacio svega pet poena. Probudila se Spanulisova ekipa i uspela da poravna, ali ju je Đulovićeva trojka potpuno razoružala. Završnica kvartala pripala je Megi, koja serijom 8:2 stavlja tačku na treći period i stvara lepu zalehu pred odlučujućih 10 minuta (57:51).

Već do sredine poslednjeg kvartala bilo je jasno, pobedu odnose momci iz Mege Mozzart. Velike nade srpske i regionalne košarke. Predvođeni Nikolom Đurišićem, koji je ekipu držao u prvom poluvremenu iznad vode, a onda u finišu preuzeo odgovornost i rešio pitanje pobednika. Sjajan rezultat. Mega Mozzart je postala tek treći srpski tim posle FMP-a (dva puta) i Crvene zvezde koji se domogao evropskog trona u juniorskom uzrastu.

ZAVRŠNI TURNIR EVROLIGE ZA JUNIORE

Grupa A

Sreda

Mega Mozzart - INSEP 70:54

Makabi Tel Aviv - Real Madrid 66:93

Četvrtak

INSEP - Makabi Tel Aviv 107:46

Real Madrid - Mega Mozzart 74:81

Petak

Mega Mozzart - Makabi Tel Aviv 87:85

INSEP - Real Madrid 73:82

Grupa B

Sreda

Stelazura - Next Generation tim 81:86

Crvena zvezda - Asvel 79:81

Četvrtak

Crvena zvezda - Stelazura 65:75

Next Generation tim - Asvel 83:82

Petak

Asvel - Stelazura 85:73

Next Generation tim - Crvena zvezda 63:60

FINALE

subota 12.30

Mega Mozzart - Next Generation tim 82:61


tagovi

Mega MozzartJuniorska EvroligaDragoljub AvramovićNikola ĐurišićVasilis SpanulisDušan Vukčević

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara