Džastin Zenik i Deni Ejndž (Screenshot - youtube.com)
Džastin Zenik i Deni Ejndž (Screenshot - youtube.com)

Juta kreće od nule sa najviše pikova u ligi: Igrači nisu verovali jedni u druge, pravimo bazu za titulu

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.09.22. | 13:56

Izvršni direktor Džeza Deni Ejndž i generalni menadžer Džastin Zenik pojasnili šta je dovelo do rastanka sa najboljim igračima i okretanja novog lista u Solt Lejk Sitiju

Godinama unazad Juta važi za jedan od najboljih timova na Zapadu, pa i u čitavoj NBA ligi. Ipak, u plej-ofu ne može da napravi rezultat. Tako je u sezoni za nama ispala u prvoj rundi od Dalasa (2:4). Džez se nije čuo posle druge runde doigravanja u eri Rudija Gobera i Donovana Mičela. Zato su čelnici kluba odlučili da okrenu novi list.

Kvin Snajder je posle osam godina ustao sa klupe, a na njegovo mesto postavljen je najmlađi trener u ligi Vil Hardi. Gober je poslat u Minesotu, Mičel u Klivlend, a u Solt Lejk Siti su mahom stigli mladi igrači - i pikovi. Sakupila je Juta 14 pikova prve runde i dva prava na zamenu pikova u periodu između 2023. i 2029. godine. Niko nema više mogućnosti na draftu.

Izabrane vesti

Kako se sve odigralo i šta je upravu ubedilo da krene od nule, pokušali su da pojasne izvršni direktor kluba Deni Ejndž i generalni menadžer Džastin Zenik.

"Kada smo došli u plej-of, pomislio sam, dobro, ovaj tim je imao razočaravajuće rezultate u plej-ofu, možda samo čeka pravi trenutak. Dao sam mu priliku i na kraju je jasno da je još jednom podbacio u doigravanju. Video sam grupu igrača koji nisu verovali jedni u druge. Bili su u dobrim odnosima, možda i boljim nego što se izveštavalo, ali mislim da nije bilo vere. Makar je nije bilo na nivou koji sam viđao u timovima u kojima sam bio", rekao je trostruki osvajač šampionskog prstena (dva kao igrač, jedan kao rukovodilac) Deni Ejndž.

Njegovo mišljenje deli i Zenik.

"Prethodni rezultati su pokazali da ovo nije problem koji je bio vezan sa samo jednu sezonu. U pitanju je trogodišnji period tokom kojeg smo dobili mnogo utakmica, imali uspeha, ali smo ispunili potencijal i bio nam je potreban reset", rekao je generalni menadžer Džeza.

Pored Gobera i Mičela, trejdovan je i Rojs O'Nil u Bruklin.

"Najvažnije nam je da stvorimo priču koja će nam omogućiti da se borimo za titulu. Zahvaljujemo vlasnicima, organizaciji i zajednici i odajemo im priznanje za podršku koju smo imali u prethodne tri godine, jer smo iskoristili sve što smo imali kako bismo ispunili cilj, ali nismo uspeli. U životnom NBA ciklusu, došao je ključni trenutak da preokrenemo situaciju. Želeli smo da organizaciji damo priliku da stvori najbolju moguću bazu fleksibilnosti, mladih igrača i aduta za budućnost i da dobrim odlukama dostigne visine koje želi - da osvoji titulu", dodaje Zenik.

Juta je za Gobera od Minesote dobila Patrika Beverlija, Malika Bizlija, Džereda Vanderbilta, Leandra Bolmara, Vokera Keslera, tri nezaštićena pika prve runde (2023, 2025. i 2027), jedan od prvih pet pikova na draftu 2029. i zamenu pikova sa Timbervulvsima 2026. godine. Kasnije je i Beverli trejdovan za Tejlena Horton Takera i Stenlija Džonsona u Lejkerse.

Voker Kesler u dresu Jute (©AFP)Voker Kesler u dresu Jute (©AFP)

Nedavno je napravljena i razmena sa Klivlendom. Mičel je završio u Ohaju, dok su u suprotnom smeru krenuli Kolin Sekston, Lauri Markane, Očej Agbadži, tri nezaštićena pika prve runde (2025, 2027. i 2029) i dve zamene pikova (2026. i 2028).

"Bila je to najbolja ponuda. Oni su videli priliku da pojačaju tim i naprave dobru priču sa Donovanim i mladim igračima. Mislim da će biti veoma dobri. Da bi nešto dobro dobili, morate i nešto dobro da date. Odrekli su se velikog broja značajnih stvari. Bio je to veliki trejd i dopao nam se."

Od svih pomenutih igrača izvesno je da će Sekston, Markanen i Agbadži dobiti priliku u nastupajućoj sezoni. Kolin je u sezoni 2020/21 beležio 24,3 poena po meču, dok je minule imao problema sa povredom. Markanen je u godini za nama beležio 14,8 poena, ali je eksplodirao na Evrobasketu (ubacio 43 poena Hrvatskoj u osmini finala). Agbadži je bio 14. pik na minulom draftu, a pre toga i MVP NCAA turnira.

"Svi su uzbuđeni što su ovde. Ostvarili su mnoštvo stvari za nivo na kojem se u karijerama nalaze. I dalje su veoma mladi", priča Zenik.

Tu su i dalje Majk Konli, Bogdan Bogdanović i Džordan Klarkson. Postoji mogućnost da budu trejdovani, ali čini se da bi ih radije zadržali u Solt Lejk Sitiju.

"Naš posao je da svaki dan vodimo razgovore o timu. Veterani koji su tu su nam veoma važni. Oni su lideri i ljudi koji žele da budu u Juti, obožavaju organizaciju, vole zajednicu i pustili su korenje. Postoji vrednost u tome. Naš posao je da organizaciju stavimo na stabilne noge, a to uključuje i veterane kao trenere tokom implementacije programa".

Bojan Bogdanović u dresu Jute (©AFP)Bojan Bogdanović u dresu Jute (©AFP)

Juta je od tima koji je preplaćivao igrače i bio u obavezi da plaća porez na luksuz, došao u poziciju da bude tim sa najviše pikova u NBA.

"Mislim da imamo najviše nezaštićenih pikova do 2029. godine u ligi. To ne znači da ćemo samo da biramo igrače na draftu, već na otvara mnoštvo mogućnosti. Daje nam fleksibilnost u angažovanju igrača".

Zenikove reči potvrđuje i Ejndž.

"Mnogo klubova je imalo velike uspehe, ali i promašaje sa konstantnim draftovanjem. To nije naša namera. Previše sam star za tako nešto. Bićemo spremni kad nam se ukaže dobra prilika. Imamo adute u rukavu za dugi niz godina", zaključio je Deni Ejndž.


tagovi

Juta DžezDeni EjndžDonovan MičelRudi GoberLauri Markanen

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara