Nikola Ivanović i Dejan Davidovac (©Starsport)
Nikola Ivanović i Dejan Davidovac (©Starsport)

Kako je srušen Kralj: Mangup Davidovac, hladnokrvni Ivanović, gladijatori Mitrović i Kuzmić

Vreme čitanja: 6min | sre. 09.03.22. | 12:09

Velika pobeda košarkaša Crvene zvezde

Stigao je Real Madrid ranjen u Beograd, a kući se vraća i modar. Iako su u nedelju košarkaši Crvene zvezde izgubili derbi od Partizana, tokom kojeg su se energetski izuzetno potrošili, smogli su snage da uđu u ring sa Kraljevskim klubom, odigraju treći meč u pet dana, muški se potuku i na pleća obore jedan od najboljih evropskih klubova (65:62). Velika pobeda izabranika Dejana Radonjića, koja dokazuje da pred Zvezdinim navijačima niko ne može da računa na pozitivan rezultat, ali i daje nadu da bi crveno-beli prvi put u ligaškom formatu Evrolige mogli da se domognu četvrtfinala.

Može da se priča o padu madridskog kluba, koji je u Pioniru pretrpeo četvrti vezani poraz u svim takmičenjima, sedmi u poslednjih 10 utakmica. Imaju Blankosi probleme, došli su u Beograd bez Gabrijela Deka, Fabijena Kozera, Džefrija Tejlora i Karlosa Alosena, Pablo Laso pritom nije uvodio u igru mladog Huana Nunjeza i iskusnog Entonija Rendolfa, ali je Real u glavni grad Srbije došao spreman da ostavi i poslednju kap znoja na parketu. To se videlo od samog starta, vodila se velika borba tokom punih 40 minuta utakmice, ali Zvezda je na kraju uspela da slavi.

Izabrane vesti

Nije možda bilo lepo i atraktivno, ali to i nije recept za evropskog giganta. Retko ko je uspeo da se upusti u takvu borbu sa Blankosima, da igra na koš više sa ekipom koja u svojim redovima ima igrače poput Serhija Ljulja, Najdžela Vilijams Gosa, Tomu Ertela, Vensana Poarjea, Geršona Jabuselea, Valtera Tavaresa, Alberta Abaldea, Rudija Fernandeza - i pobedi. Svesni su bili u redovima srpskog šampiona da će morati da uprljaju ruke kako bi izašli na kraj sa ekipom skrojenom za najveća dela. Nisu se crveno-beli štedeli nijednog minuta, verovali su u svoje kvalitete i na kraju uz malo neophodne sreće, koju su itekako zaslužili, skinuli još jedan veliki evropski skalp.

Nisu poklekli Radonjićevi puleni ni kada je Real napravio seriju 8:0 krajem treće deonice, ni kada su gosti počeli da pogađaju sa distance. Vezali su dve trojk Ljulj i Abalde na ulasku u poslednja tri minuta, ali nisu uspeli da slome crveno-bele. Onda je Ljulj u svom stilu dao veštačko disanje Kralju kada se činilo da je gotov, pa je sa još dva precizna hica van linije 6,75 u poslednjem minutu doveo Madriđane na samo pola koša zaostatka. Nije bilo dovoljno za preokret. Pokazali su košarkaši Crvene zvezde da imaju čelnične živce i jak pobednički karakter - osnovne crte šampionske ekipe.

Bila je ovo prava timska pobeda crveno-belih, o čemu je na konferenciji za medije posle susreta insistirao i Dejan Radonjić. Zaista su svi dali vredan doprinos, na kraju samo Marko Simonović nije upisao minute, dok su svi ostali na svoj način ostavili pečat. Stefan Lazarević je proveo šest i po minuta u igri, ali je za to vreme pokupio jedan važan skok u napadu, odigrao dobru odbranu i omogućio crnogorskom stručnjaku da mirne glave da koji minut više odmora igračima iz spoljne linije, pre svih Ostinu Holinsu i Ognjenu Dobriću. Luka Mitrović nije upisao nijedan poen za 15 i kusur minuta, ali je odradio neverovatan posao u završnici. Potukao se sa 15 centimetara višim Valterom Tavaresom i atletski neverovatnim Vensanom Poarjeom pod košem, a iako je ostao bez košgeterskog učinka na kraju je iz tih duela izašao kao pobednik.

Zaista su košarkaši Zvezde vodili pravu gladijatorsku borbu sa gorostasom sa Zelenortskih ostrva. Dva puta najbolji defanzivac Evrolige nije samo zadavao muke crveno-belima na svojoj polovini, već ih je maltretirao i na ofanzivnom skoku. Neverovatne fizičke predispozicije mu omogućavaju da pokupi gotovo svaku loptu, pa su zato Mitrović i Ognjen Kuzmić imali paklen zadatak - da ga umore, izguraju, otežaju mu posao koliko je to moguće. Platili su cenu u napadu, Kuzmić je ubacio svega pola koša, Tavares je i pored svega uspeo da dođe do dabl-dabla (po 11 poena i skokova), ali na kraju ne i da odvede Madriđane do pobede.

I dok nema sumnje da je svaki od 11 igrača koji su kročili na parket imao bitan uticaj na konačan ishod, dvojica se ipak moraju izdvojiti. Prvi je Dejan Davidovac, koji je ozbiljno podigao broj obrtaja u poslednje vreme. U derbiju je bio daleko najagilniji Zvezdin košarkaš, okončao ga sa 17 poena i 10 skokova, a iako je dao sve od sebe u sudaru sa Partizanom, sačuvao je dovoljno energije i snage da izađe na crtu jednom od najboljih timova Starog kontinenta i na kraju mu održi lekciju.

Bilo je prosto uživanje gledati ga kako rezonuje u napadu, sa kojom smirenošću igra pred punim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić u meču od velike važnosti za srpskog šampiona. Veoma bitno je bilo ostvariti pozitivnu reakciju posle neuspeha u Večitom derbiju, a Zvezda je protiv Reala na kraju i dokazala da je sposobna da se domogne mesta u osam najboljih Evrolige, ali i da ga zaslužuje. Davidovac je u napadu igrao "kao mator", a u odbrani se nije štedeo nijednog trenutka.

Dva lažnjaka koja je prodao odbrani Reala i lagani flouteri kojima je završio prodore posle njih podigli su celu dvoranu na noge. Dva poteza kao na basketu u kraju, lagana, jednostavna, a opet veoma efektna. Izgledalo je kao da je na treningu, a ne da naspram sebe ima giganta iz glavnog grada Španije, gladnog pobede i spremnog da se pobije za svaki posed. Istinske majstorije Zvezdinog "plejmejkera sa krila" ("point forward").

"Teška utakmica i velika pobeda za nas. Oni su jedan od najboljih timova u Evropi. Čestitke mom timu na pobedi i idemo dalje", rekao je Davidovac posle pobede.

Zrenjaninac je sa 13 poena i dva skoka bio Zvezdin najkorisniji igrač (indeks 13), ali jednako efikasan bio je i Nikola Ivanović. Ne uspeva crnogorski košarkaš da pronađe željeni ritam od starta sezone, ali još jednom je pokazao da se ne boji odgovornosti i da je sposoban da ostane smiren i skoncentrisan kada je najteže. Na 12 sekundi do kraja je posle dve trojke Serhija Ljulja stao na crtu - ruka mu nije zadrhtala. Pogodio je dva penala, zadržao perfektan učinak (6/6 bacanja) i otvorio vrata ka pobedi.

Nije mu prvi put da u ključnim trenucima preuzima odgovornost i rešava utakmice u Zvezdinu korist. Sa trojkom i dva penala okrenuo je i srušio Cedevita Olimpiju krajem januara u neizvesnoj završnici. Omogućio crveno-belima da upišu važan trijumf, s ozbirom da su još bili roviti posle gotovo tronedeljne pauze zbog virusa korona. Važnu ulogu odigrao je i u dve decembarske pobede nad Olimpijakosom i Bajernom u Beogradu. Protiv crveno-belih iz Pireja izlazio na crtu u prelomnim trenucima utakmice i pogađao (7/9 bacanja), protiv Bavaraca dao važne poene u završnici treće i početkom odlučujuće deonice. Nije možda bivši igrač Mege Mozzart i podgoričke Budućnosti opravdao u potpunosti očekivanja navijača, ali je dokazao da ima čelične živce i utisak je da najbolje čuva za kraj.

Važna i velika pobeda košarkaša Crvene zvezde. Pao je madridski Real po peti put pred timom sa Malog Kalemegdana u Evroligi. Ostvaren je 10. trijumf u elitnom takmičenju, kada se izuzmu rezultati suspendovanih ruskih timova, što crveno-bele stavlja na deveto mesto elitnog takmičenja, sa istim brojem pobeda kao osmoplasirani Monako i utakmicom manje. Sledeći na meniju je još jedan velikan evropske košarke - Makabi iz Tel Aviva. Ponos Izraela ima pobedu više od srpskog šampiona, a u Pionir stiže već u četvrtak (19.00).


tagovi

KK Crvena zvezdaKK Real MadridDejan RadonjićDejan DavidovacNikola IvanovićLuka MitrovićOgnjen KuzmićValter Tavares

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara