Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Kalinić 90, Holins i Volters po 78 minuta za sedam dana: Makabi za plej-of i kraj Zvezdine paklene nedelje

Vreme čitanja: 6min | čet. 10.03.22. | 08:33

Košarkaši crveno-belih zvezde u okviru 29. kola Evrolige dočekuju Ponos Izraela

Raspored - paklen. Protivnici - mahom najteži u Evropi. Košarkaši Crvene zvezde ipak ne posustaju. Za mesec i po dana odigrali su 17 utakmica, izgubili svega pet. Osvojili su Kup Koraća, napravili seriju od tri pobede u Evroligi kojom su pokucali na vrata plej-ofa. Večeras bi mogli i da zakorače preko praga. U goste im dolazi tim koji od 2013. godine ne zna za pobedu u Beogradu - Makabi Tel Aviv (19.00). Šesti vezani trijumf nad Ponosom Izraela kod kuće i definitivno bi uveo ekipu Dejana Radonjića u osam najboljih, a da bi do njega došli moraće da iskoriste i poslednji atom snage.

Samo u prethodnoj sedmici crveno-beli su najpre savladali Baskoniju kod kuće (86:83), potom uprkos velikoj potrošnji izgubili derbi od Partizana (84:98). Smogli su snage da se 48 sati posle sudara sa večitim rivalom potuku sa jednom od najboljih evropskih ekipa i na kraju izašli kao pobednici iz okršaja sa madridskim Realom (65:62). Juče su odradili trening oporavka, a već večeras će ponovo na parket.

Izabrane vesti

Još jednom će Radonjić moći da računa na istih 12 igrača koje je imao na raspolaganju u pomenutoj paklenoj nedelji. Majk Cirbes i Stefan Marković su se priključili ekipi na jučerašnjem treningu, ali su radili odvojeno i jasno je da još nisu spremni za rad u punom kapacitetu, samim tim ni da pomognu ekipi.

Pokušao je crnogorski stručnjak da rotira koliko je to bilo moguće, a da ne ugrozi šansu za postizanje pozitivnog rezultata. Ipak, kada u pet dana odigrate tri utakmice, malo je prostora za bilo kakav odmor. Nikola Kalinić je u protekloj sedmici proveo 90 minuta na parketu (89:59), Ostin Holins i Nejt Volters po 78 i kusur (78:25 i 78:23). Dejan Davidovac je bio najbolji Zvezdin igrač u susretima sa Partizanom i Realom, ali je za razliku od pomenutog trojca dobio priliku da predahne u sudaru sa Baskonijom (15:39). Povreda Cirbesa je dodatno opteretila Ognjena Kuzmića i Luku Mitrovića, ali je Radonjić uspeo da odmori centra iz Doboja u sudaru sa timom iz Vitorije (06:06) pa je na terenu provodio oko 12 i po minuta u proseku. Mitrović je u igri prosečno bio nešto manje od 17 minuta.

Kada se na sve to doda činjenica da je od tronedeljne pauze zbog virusa korona ekipa u proseku igrala mečeve na svaka dva-tri dana, jasno je zašto lampica koja pokazuje stanje u rezervoaru treperi. Zato će podrška sa tribina biti neophodna košarkašima srpskog šampiona. Da posluži kao dodatno gorivo kako bi se ekipa dokotrljala do željene destinacije.

Pobeda bi Crvenoj zvezdi omogućila da preskoči upravo Makabi, s obzirom da nakon suspenzije ruskih klubova ima pobedu manje i meč više, ali i činjenicu da je u prvom delu sezone tukla Ponos Izraela usred Tel Aviva (75:63). Ukoliko se kockice poklope i Monako izgubi od Anadolu Efesa (petak, 20.00), crveno-beli bi duel 30. kola sa Barselonom u Palau Blaugrani dočekali sa sedmog mesta na tabeli.

Osim što mora da pronađe i poslednje zrno snage, Zvezda će morati da izađe na kraj sa daleko odmornijim protivnikom, koji u svojim redovima ima nekoliko sjajnih individualaca i pronašao je put ka izlasku iz krize. Makabi je posle ispadanja u polufinalu Kupa Izraela odlučio da se rastane sa dugogodišnjim trenerom Janisom Sferopulosom, ali vršilac dužnosti Avi Even je uspeo da podigne ekipu i upiše tri pobede na četiri odigrana susreta (poražen samo od Efesa u Istanbulu - 77:109).

Za razliku od Zvezde sastav iz Tel Aviva je poslednju utakmicu u Evroilgi odigrao 1. marta (dobio Baskoniju 94:93), dok je minulog vikenda rutinski, uz ravnomerno raspodeljenu minutažu, na pleća oborio Makabi Rišon u domaćem prvenstvu (109:83).

Isplivao je kvalitet na površinu u kriznim momentima, a Makabi ga ima na pretek. Lider ekipe Skoti Vilbekin je i pored lošeg šuterskog izdanja i lakše povrede u finišu susreta uspeo da sruši sastav iz Vitorije trojkom u poslednjim sekundama. Džejms Naneli i Ante Žižić su pomenuti meč okončali sa po 21 poenom i još jednom dokazali da su velika snaga izraelskog giganta. Uz njih tu su i sjajne atlete poput beka Kinana Evansa, bivšeg igrača Bajerna, Fenerbahčea i Valensije Derika Vilijamsa, kao i snažnog centra Džejlena Rejnoldsa. Poseban šmek ekipi daje atipični Anđelo Kalojaro, dok su domaći igrači poput Džona Dibartolomea, Romana Sorkina, Oza Blejzera i Džejka Koena uvek posebno motivisani.

Najveća pretnja po srpskog šampiona svakako je Vilbekin, koji je i pored sjajne odbrane koju su Zvezdini bekovi odigrali na njemu u Tel Avivu uspeo da ubaci 18 poena. Američki plejmejker ima potpunu slobodu u igri, odlično organizuje napade i može da pogađa sa distance u serijama, preko ruke, sa devet metara... Suvišno je reći da je vrstan strelac i nema sumnje da spada u red najboljih plejmejkera u Evroligi.

Pred Crvenom zvezdom je još jedan težak zadatak, ali dokazala je nepokolebljiva četa Dejana Radonjića da je sposobna da premosti gotovo sve prepreke. Posebno kada su mečevi od velike važnosti u pitanju, a večeras bi mogla da se odškrinu vrata ka istoriji. Podsetimo, tim sa Malog Kalemegdana od promene formata (2016) nije uspeo da se plasira u plej-of Evrolige. Pobeda protiv Makabija bi predstavljala veliki korak u pravom smeru da se to konačno promeni.

Dejan Radonjić je u najavi susreta istakao da je najveća enigma kako će njegovi puleni zbog ogromnih napora koje su izneli izgledati na terenu, ali i da veruje da uz pravu podršku sa tribina mogu do novog podviga.

"Ritam je žestok, nije to samo sinoć utakmica, nego i pre dva dana, pa pre tri dana... Nadam se da ćemo imati dovoljno energije da možemo da odigramo i budemo konkurentni odličnoj ekipi Makabija. U pitanju je individualno jako dobar tim. Ima igrače na svim pozicijama koji mogu mnogo toga, kako na centarskim, tako i na bekovskim: Vilbekina, Žižića, Vilijamsa, Nanelija i puno toga još. Moraćemo da budemo dobri, ali najpre da vidimo koliko ćemo imati energije, što će proizvesti pitanje koncentracije tokom meča, ali verujem da ćemo uz podršku navijača biti dovoljno dobri da možemo da se nadamo dobrom rezultatu", rekao je Radonjić.

Vršilac dužnosti trenera Makabija Avi Even je napomenuo da njegovu ekipu očekuje jedno od najtežih gostovanja na kontinentu.

"Beograd je dom jedne od najtežih dvorana za igranje u Evropi, a Crvena zvezda jedna od najboljih odbrambenih ekipa. Moramo da podignemo nivo čvrstine i agresivnosti", rekao je izraelski stručnjak.

Derik Vilijams ne krije da je susret sa crveno-belima od velike važnosti.

"Dobar su tim. Svi smo u istoj poziciji, do kraja je ostalo nekoliko utakmica i svaka je važna. Ova će biti posebno bitna za čitavu sezonu i naše samopouzdanje pred poslednjih šest-sedam mečeva", izjavio je svojevremeno drugi pik na NBA draftu.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

19.00: (1,90) Crvena zvezda (13,5) Makabi (2,05)

20.00: (3,05) Alba (15,0) Olimpijakos (1,45)

20.00: (1,80) Asvel (14,5) Baskonija (2,15)

20.45: (1,55) Real Madrid (14,5) Olimpija Milano (2,70)

Petak

19.00: Žalgiris - Barselona

20.00: Monako - Anadolu Efes

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivDejan RadonjićDerik VilijamsNikola KalinićNejt VoltersOstin HolinsLuka MitrovićDejan DavidovacOgnjen KuzmićSkoti Vilbekin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara