Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Koje strance bi Ivanović mogao da ostavi van tima pred Kup? Holanda nema već četiri utakmice, dilema između Martina i Ivanovića

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.02.23. | 11:05

Ukoliko Crvena zvezda danas potvrdi da će braniti trofej u Nišu, šef struke tima sa Malog Kalemegdana će svakako ostati bez dvojice stranaca zbog poznatog ograničenja

Najavio je predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović da će Crvena zvezda konačnu odluku o učešću na Kupu Radivoja Koraća u Nišu doneti do utorka, pa će se danas i izneti zvaničan stav kluba, uz napomenu da branilac trofeja borbu za devetu Žućkovu levicu treba da počne u četvrtak, 16. februara (18.00 protiv Borac Mozzarta).

Podsetimo, na žrebu nije bilo predstavnika crveno-belih koji su najavili mogućnost da bojkotuju takmičenje zbog dešavanja iz leta 2022, kad je Partizan istupio iz završnice plej-ofa srpskog prvenstva.

Izabrane vesti

Ukoliko crveno-beli reše da se upuste u borbu za prvi komad srebrnine u sezoni, zbog pravila o ograničenju broja stranaca dvojica prvotimaca bez srpskih pasoša će ostati van sastava. Podsetimo, učesnici imaju pravo da registruju četiri inostrana košarkaša za Kup, a Zvezda ih u ovom trenutku broji šest, zaključno sa crnogorskim reprezentativcem Nikolom Ivanovićem.

S ozbirom da Džon Holand nije bio u protokolu na poslednja četiri susreta Crvene zvezde (poslednji put kročio na teren protiv Virtusa i proveo manje od tri minuta u igri), čini se da su male šanse da zaigra na parketu Čaira. Amerikanac je pritom prosečno provodio manje od devet minuta na parketu u Evroligi (8:57), dok je u ABA ligi ubeležio 10 nastupa, uz 14,2 minuta provedena u igri. Dakle, ukoliko Crvena zvezda odluči da se bori za trofej u Nišu, sva je prilika da se Holand neće naći među registrovanim igračima, te će od preostalih pet stranaca još jedan morati da mu se pridruži. Ivanović će birati između Luke Vildoze, Fakunda Kampaca, Bena Bentila, Hasana Martina i Nikole Ivanovića.

S ozbirom na značaj koji argentinski tandem ima na igru srpskog i regionalnog šampiona, ali i činjenjicu da je Kampacu potrebno još utakmica kako bi se što bolje uigrao sa ekipom pred ključne borbe, pošto zbog zabrane Evrolige nosi crveno-beli dres samo jednom sedmično u ABA ligi, prilično je jasno da bi u Zvezdinom autobusu za Niš bila rezervisana dva mesta za pomenuti bekovski tandem.

Snažni košarkaš iz Gane, Bentil možda nije u najboljoj formi, ali uprkos oscilacijama prilično je standardan. Upisao je 22 nastupa u Evroligi, provodio preko 21 i po minut na parketu u proseku i beležio 8,5 poena uz 4,1 skok. Na Jadranu je igrao nešto manje (16,4 minuta), ali postizao 9,5 poena uz 3,1 uhvaćenu loptu po meču. Zato se čini da je prilično siguran i da će poslednje mesto zauzeti Martin ili Ivanović.

Amerikanac je tek minulog vikenda upisao prve minute na parketu u poslednja dva meseca. Povredio je koleno 13. decembra na utakmici sa Žalgirisom u Evroligi, utisak je da se vratio i nešto brže od očekivanog treninzima, na kojima je valjano radio i bez ikakvih problema, te je i sam pred gostovanje u Tel Avivu istakao da je potpuno spreman, ali da je potrebno da vrati kondiciju na optimalan nivo posle gotovo 60 dana bez utakmica. Nije igrao protiv Makabija, jeste u pobedi nad Zadrom (dva poena i skok za 5:18).

Što se tiče crnogorskog reprezentativca, takođe je gotovo dva meseca pauzirao. Pretrpeo je Ivanović povredu rebara tokom večitog derbija sa Partizan Mozzart Betom 28. novembra prošle godine, na parket se vratio 20. januara protiv Žalgirisa. Jasno, već više od tri sedmice je u ekipi, nastupio je protiv Partizana, Virtusa i Makabija u Evroligi, Cedevite Olimpije, FMP-a, Igokee i Zadra u regionalnom prvenstvu. Nije još u željenoj takmičarskoj formi, traži se posle povrede, ali je tokom velike pobede u Izraelu pokazao da je na dobrom putu (tri poena, sedam asistencija, četiri ukradene lopte i dva skoka za indeks 12).

Ostaje da se vidi da li je Duško Ivanović odlučio da ojača izbor na spoljnim ili unutrašnjim pozicijama? Od bekova će izvesno na raspolaganju imati Nemanju Nedovića, Vildozu, Kampaca, a u Niš bi mogao da krene i Stefan Marković čije iskustvo je neprocenjivo na eliminacionim turnirima, kakav se igra u dvorani Čair od 15. do 18. februara. Dokazao je to i prošle sezone, kada je jednu od najboljih partija odigrao upravo u borbi za Žućkovu levicu protiv Partizana i bio Zvezdin heroj iz senke u velikom finalu (treći strelac sa 13 poena). Što se tiče konkurencije u reketu, tu su uz Bentila i Filip Petrušev, Luka Mitrović, u poslednje vreme sve bolji Dalibor Ilić, kao i iskusni Ognjen Kuzmić i Miroslav Raduljica, mada je bivši kapiten reprezentacija Srbije u drugom planu već neko vreme.

Kako bilo, ukoliko Crvena zvezda odluči da krene za Niš, Ivanović će najverovatnije povesti osam srpskih i četiri stranca igrača (uz mogućnost da povede i manje stranaca). Crveno-beli u zvaničnom rosteru trenutno imaju 10 domaćih i šest stranih košarkaša, te se očekuje da po dva sa srpskim i dva bez našeg pasoša ne dobiju priliku da se na parketu bore za Žućkovu levicu. Dobra stvar je što iskusni strateg posle duže vremena ima kompletan roster na raspolaganju, pa mu spisak neće krojiti problemi, već će moći da izabere najbolji mogući tim u ovom trenutku.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićHasan MartinDžon HolandNikola IvanovićLuka VildozaFakundo KampacoStefan Marković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara