Jago dos Santos i Frenk Kaminski (©Star Sport)
Jago dos Santos i Frenk Kaminski (©Star Sport)

Koliko je važno prvo mesto u ABA ligi: Samo su Partizan i Budućnost uspevali nemoguće

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.01.24. | 16:26

Tri su slučaja kada prvoplasirani tim sa kraja ligaškog dela nije na kraju postao šampion...

Svaki večiti derbi je priča za sebe i pobeda je uvek imperativ, ali iza svakog okršaja dva najveća srpska kluba stoji sportski i rezultatski motiv koji vuče ekipe napred.

Crvena zvezda je jučerašnjom pobedom napravila ogroman iskorak i gotovo sigurno overila prvo mesto u Jadranskoj ligi, što joj je i bio cilj. Partizan Mozzart Bet je u trenutku istine ostao bez potrebne koncentracije, ozbiljnosti i čvrstine da od prvog minuta napadne protivnika i krene po pobedu kojom bi zakomplikovao finiš ligaške faze takmičenja. Po ko zna koji put ove sezone branilac titule kao da je čekao da minus ode na preko 20 poena, kako bi usledila nekakva reakcija.

Izabrane vesti

Za crno-bele vrh tabele ostaće izvan domašaja, a istorija nas je naučila da onaj ko završi prvu fazu ispred ostalih ili u najmanju ruku ima prednost domaćeg terena u finalu– uglavnom osvaja titulu.

Plej-of je u Jadranskoj ligi postao zlatni standard od sezone 2014/15. Pamti se i slučaj iz takmičarske 2006/07 kada se jedini put pre toga za titulu igralo u serijama. Tada su se polufinale i finale igrali na maksimalno tri utakmice, a Partizan je dobio FMP sa 2-0, pre toga Cibonu sa 2:1. Parni valjak je tada uzeo prvi šampionski pehar u nizu od pet, iako je FMP bio prvoplasirani u ligaškom delu i imao potencijalno utakmicu više na svom parketu.

Posle šokantnog uspeha Cibone 2014. i osvajanja titule na Fajnal foru u Beogradskoj areni, promenjen je sistem takmičenja i od tada se pristupilo plej-of serijama. Odigrao je ukupno osam finala na maksimalno pet utakmica i samo još jednom se dogodilo da onaj ko ima prednost domaćeg terena ne završi na tronu.

Bilo je to u svima dobro poznatoj sezoni 2017/18, kada je Budućnost finale otvorila gotovo senzacionalnim brejkom posle 20 poena Nikole Ivanovića, a iako je Crvena zvezda slavila u drugom susretu, podgorički sastav je dobio naredne dve utakmice u dramatičnim završnicama zahvaljujući prevashodno kasnijem MVP finala Nemanji Gordiću. Pamti se i dalje promašaj Matijasa Lesora u Morači, za pobedu na kraju treće utakmice, posle čega je Budućnost ipak slavila titulu.

--------------------------------

ABA LIGA – FINALA PLEJ-OFA

2006/07: FMP Železnik – Partizan 0-2

2014/15: Crvena zvezda – Cedevita 3-1

2015/16: Crvena zvezda – Mega 3-0*

2016/17: Crvena zvezda – Cedevita 3-0

2017/18: Crvena zvezda – Budućnost 1-3

2018/19: Crvena zvezda – Budućnost 3-2

2020/21: Crvena zvezda – Budućnost 3-2

2021/22: Crvena zvezda – Partizan 3-2

2022/23: Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 3-2

* - Crvena zvezda sa drugog mesta imala prednost domaćeg terena, pošto je Budućnost ispala u polufinalu.

--------------------------------

Specifičan slučaj viđen je i u sezoni 2015/16. Crvena zvezda je bila šampion pošto je počistila Megu sa 3-0 u finalu, ali ni klub sa Malog Kalemegdana, ni tada ekipa iz Sremske Mitrovice nisu bili na čelu, već – Budućnost. Crnogorski tim u plej-of ušao sa prvog mesta posle skora 23-3, Crvena zvezda bila je druga sa 20-6, Cedevita treća sa 19-7, a Mega četvrta sa 17-9. Mladi sastav koji je sa klupe predvodio Dejan Milojević savladao je Plave u dva meča, baš kao i Zvezda zagrebački klub, pa su crveno-beli kao branioci krune finale otvorili na svom parketu, jer su sa drugog mesta dobili taj benefit.

Izuzev pomenutih slučajeva, svaki put je prvoplasirani tim Jadranske lige na kraju bio šampion. Crvena zvezda je dominantno osvajala titule 2015. i 2017. protiv Cedevite (3-1 i 3-0), da bi 2019. vratila Budućnosti milo za drago (3-2). U 2020. prekinuto je takmičenje zbog pandemije virusa korona, ali već sledeće godine ponovo je Zvezda nadigrala rivala iz Podgorice sa 3-2. Prošlog juna Partizan Mozzart Bet vratio se na ABA tron posle tačno deset godina čekanja i uzela sedmu titulu, odnosno prvu u novom formatu doigravanja.

Zaključak – tradicija je skoro potpuno na strani Crvene zvezde koja je sad u pol poziciji da overi prvo mesto, ali na konkretnim primerima pokazalo se da nije nemoguće da vidimo i rasplet na kakav se čeka od 2018. godine.

Tim Janisa Sferopulosa drži sve u svojim rukama i kada prođe gostovanje Budućnosti 5. februara imaće jako povoljan raspored do kraja. Večiti rival se mnogo kockao i opekao jer je izvesno izgubio privilegiju kakva obično nosi sa sobom šampionsko slavlje kada padne zavesa.

Sada Partizan Mozzart Betu predstoji mnogo teži posao, ali i šansa da ponovi gotovo nemoguće. Ne treba zaboraviti ni koliko su crno-beli uprkos svim očekivanjima bili blizu toga da dobiju Real Madrid u četvrtfinalu Evrolige prošlog maja...

RASPORED PARTIZAN MOZZART BETA DO KRAJA ABA LIGE

5. februar, 19.00: Partizan Mozzart Bet - Split

11. februar, 17.00: Igokea - Partizan Mozzart Bet

Između 1. i 4. marta: Partizan Mozzart Bet - Cedevita Olimpija

Između 8. i 11. marta: Borac Mozzart - Partizan Mozzart Bet

Između 15. i 18. marta: Partizan Mozzart Bet - FMP Železnik

Između 22. i 25. marta: Studentski Centar - Partizan Mozzart Bet

Između 29. marta i 1. aprila: Budućnost - Partizan Mozzart Bet

Između 5. i 8. aprila: Partizan Mozzart Bet - Zadar

RASPORED CRVENE ZVEZDE DO KRAJA ABA LIGE

5. februar, 17.00: Budućnost - Crvena zvezda

11. februar, 19.00: Crvena zvezda - Zadar

Između 1. i 4. marta: Mornar - Crvena zvezda

Između 8. i 11. marta: Crvena zvezda - Krka

Između 15. i 18. marta: Cibona - Crvena zvezda

Između 22. i 25. marta: Crvena zvezda - Mega

Između 29. marta i 1. aprila: Crvena zvezda - Studentski Centar

Između 5. i 8. aprila: Split - Crvena zvezda



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara