Džoel Bolomboj i Frenk Kaminski (©MN Press)Džoel Bolomboj i Frenk Kaminski (©MN Press)
Džoel Bolomboj i Frenk Kaminski (©MN Press)Džoel Bolomboj i Frenk Kaminski (©MN Press)

Partizanu će glave doći vetrovi koji duvaju u reketu, Lesora niko ne može da zameni

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.01.24. | 12:01

Crvena zvezda po gotovo identičnom principu dobila oba večita derbija na svom terenu, igra centara ponovo bila presudna

U američkom jeziku postoji izreka: "Fool me once, shame on you - fool me twice, shame on me". Ukratko, srami se kada nekog prevariš jednom, a ako to uradiš dva puta, sramota treba da bude onog ko je opet prevaren.

Niko u Crvenoj zvezdi vam neće reći da oseća bilo šta drugo osim zadovoljstva i ponosa što je maltene dva puta po istom principu "prevaren", odnosno pobeđen večiti rival i tu nema ništa sporno. U Partizanu mogu da se osete posramljeno, jer je i te kako zabrinjavajuće kada te najveći takmac u razmaku od tri sedmice opet nadigra tako da ogoli bolnu istinu, jer očigledno nisi naučio lekciju.

Izabrane vesti

Mnogo je sličnosti u načinu na koji je Crvena zvezda dobila oba meča. Od rane dvocifrene prednosti, razlike koja je u drugoj četvrtini išla nekoliko puta i do 21 poena, uz po sedam ubačenih trojki pred odlazak na pauzu... Sa većom energijom u pristupu, čvršćom odbranom i smislenim napadom. Suštinski, jedino raskršće dve utakmice jesu završnice. Partizan Mozzart Bet je sinoć uspeo da uvede derbi u završnicu za infarkt i imao šut za pobedu, dok je s prvim danima januara zaustavljen pošto je prišao na devet poena zaostatka i Zvezda je tada bolje reagovala.

Zvezda je trijumfe gradila kroz dobru saradnju bekova i centara, uspevala da nalazi balans između šuta spolja i vetrova koji neprestano duvaju u Partizanovom reketu što je neretko donosilo lake poene. Ekipi Željka Obradovića se cele sezone ponavlja ista stvar i to je sada već sistemski problem koji teško može da se reši. Dovoljno je veliki da Fredi Gilespi izraste u heroja za jedno veče, odnosno da Džoel Bolomboj još jednim bravuroznim izdanjem potvrdi sve glasniju tezu da je Crvenoj zvezdi ono što je Matijas Lesor bio Partizan Mozzart Betu prošle sezone. Tačnije, sve ono što Frenk Kaminski i Bruno Kaboklo nisu.

Još od trenutka kada je potvrđen transfer francuskog centra u Panatinaikos postalo je jasno da će šampion Jadranske lige imati verovatno najteži posao da na odgovarajući način nadomesti sve ono što je donosio heroj južne tribine. A, dao je "ceo paket". Bez obzira na širi spektar napadačkih rešenja, Kaboklo i pogotovo Kaminski ne uspevaju da pristupom, zalaganjem, energijom i kvalitetom u oba polja, pre svega defanzivno, da zamene Lesora. Nije čak ni statistika toliko važna, kao utisak koji je ostavljala igra crno-belih sa Francuzom, reći će vam svaki navijač Partizana da je postojao osećaj sigurnosti koji sada nedostaje. Sinoć se Kaboklo maltene nije ni pojavio na derbiju, presedeo je veći deo susreta na klupi, jer se razigrao Kaminski koji je nedavno bio sklonjen iz rotacije zbog slabih izdanja. Amerikanac se razigrao u napadu i statistički bio najkorisniji igrač utakmice, ali ga je Bolomboj razbio pod košem. Ne samo njega, već svakog ko je pokušao da ga izbaci iz ritma. Baš kao što je to učinio Gilespi u jednostavnoj igri iz pika.

Lesor, Kaminski i Kaboklo su tri potpuno različite vrste "petica" i Željko Obradović je od letos pravio taktičke korekcije kako bi u idejama našao mesto prvo za nekadašnjeg centra Šarlota, Finiksa, Atlante i Hjustona, onda i brazilskog reprezentativca koji je dosad ostavio bolji utisak. Ne toliko dobar, da bi se zaboravilo ono što je izgubljeno Lesorovim prelaskom u PAO. Lesor je bio element koji se savršeno uklapao u Partizanov mozaik. Potpuno je eksplodirao, odigrao sezonu karijere i uvršten u idealni tim Evrolige, ABA lige, a proglašen je i za najboljeg defanzivca regionalnog takmičenja. Borbu za istu nagradu u Evroligi završio je na četvrtom mestu, iza Edija Tavaresa, Tomasa Vokapa i Džona Brauna.

Nije ni bilo realno da se u ovoj sezoni pogodi prošlogodišnja energija i hemija tima, ali je verovatno Obradović želeo da napravi slično. Utisak je da nije uspeo i sada se kao sve ozbiljnija pretnja javljaju manjkavosti odbrane, naročito u reketu što bi moglo Partizanu da dođe glave u najvažnijem delu sezone. Sinoć je Partizan Mozzart Bet dozvolio čak 40 poena iz reketa - odnos 40:26 -, uz još 18 pogođenih slobodnih bacanja, u evroligaškom derbiju je Zvezda stekla prednost od deset poena samo na konto razlike u koševima iz neposredne blizine (33:23), isti problem viđen je u gotovo svim ovosezonskim porazima. Mega je poenima iz reketa nadigrala Partizan sa 44:42, Igokea sa 26:24, Zadar više nego duplo (42:20), dok je Cedevita Olimpija jedina bila u minimalnom zaostatku (36:38). Pre samo nekoliko dana Žalgiris je takođe bolje odigrao u reketu (30:28), mada je na kraju poražen, Panatinaikos takođe (28:26)... Da ne idemo u svaki pojedinačni slučaj, negativni trend je prisutan i malo šta se menja u tom smislu iako smo pred vratima februara.

Ima Partizan Mozzart Bet dovoljno vremena da spreči devalvaciju odbrambenog kvaliteta, odnosno da akutni problem ne preraste u hronični i da protivnici zapravo ne dobiju šablon po kojem mogu lakšim putem do pobede. Crvena zvezda je dva puta iskoristila Partizanove manjkavosti i praktično već overila prvo mesto na tabeli Jadranske lige. Sada je na braniocu titule da promeni lošu sliku, inače bi finiš sezone mogao da se pretvori u razočaranje.



tagovi

Bruno KabokloFrenk Kaminski JuniorMatijas LesorKK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićDžoel BolombojFredi Gilespi

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara