Tajler Dorsi, Džejlen Smit, Luk Sikma i Kajl Gaj (©Starsport; ©MN Press; Screenshot - Youtube)
Tajler Dorsi, Džejlen Smit, Luk Sikma i Kajl Gaj (©Starsport; ©MN Press; Screenshot - Youtube)

Košarkaški transferi: Fener sklonio Dorsija sa tržišta, Smit završio sa Albom, Olimpijakos merka Sikmu

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.07.23. | 22:32

Valensija bi da kupi Kajla Gaja od Huventuda, ali...

Do početka sezone ostalo je nešto manje od tri meseca, a u međuvremenu će košarkaši širom planete imati i reprezentativne obaveze. Dakle, nove borbe na klupskoj sceni su i dalje daleko, a na košarkaškoj pijaci je potpuni haos.

Smenjuju se iz dana u dan informacije i spekulacije kao na traci. A lete i potpisi. Svi su brže bolje krenuli sa sklapanjem ekipa za predstojeće izazove i utrkuju se ko će prvi precrtati sva imena sa liste želja. Nekoliko "potresa" je već bilo.

Izabrane vesti

Nikola Milutinov i Najdžel Vilijams Gos su se vratili u Olimpijakos, dva od tri prethodna MVP-a Evrolige su otišla u NBA (Saša Vezenkov i Vasilije Micić), Darijus Tompson je Vitoriju zamenio Istanbulom i postao Micićev naslednik u Efesu, Kostas Slukas napravio nesvakidašnji potez i Olimpijakos zamenio Panatinaikosom. Miloš Teodosić je u Crvenoj zvezdi, Partizan Mozzart Bet je zadržao Kevina Pantera i Zeka Ledeja.... To su samo neki od značajnijih potpisa koji su se već dogodili. A tek će ih biti.

Prema informacijama Eurohupsa, jedan igrač ipak neće menjati sredinu. U pitanju je grčki reprezentativac Tajler Dorsi, kojeg Fenerbahče nema nameru da pusti. Činilo se da bi mogao da se vrati u Olimpijakos ili da potpiše za Panatinaikos, ali...

Kako se navodi, Dorsi ima izlaznu klauzulu za NBA, ali ne i za Evropu. U slučaju da neko hoće da ga dovede, morao bi da plati Feneru obeštećenje na ime transfera, a turski klub je postavio previsoku cenu. Daleko višu od fiksnog NBA otkupa.

Dakle, ukoliko neki klub ne odluči da zavuče ruku u džep i najpre plati "masno" obeštećenje, a potom i Dorsiju ponudi visok ugovor, američki bek će ostati u Istanbulu.

I dok je jedan bek praktično skinut sa tržišta previsokom cenom, drugi je slobodan u izboru nove sredine. Amerikanac sa hrvatskim pasošem Džejlin Smit više nije košarkaš berlinske Albe.

Smit je prosečno beležio 11,5 poena, 2,7 skokova i 2,6 asistencija na 31 nastupu u Evroligi prošle sezone. U pitanju je dobar šuter, koji sada već ima i ozbiljno iskustvo na najvišem evropskom nivou, pa nema dileme da bi predstavljao veliko pojačanje za brojne klubove sa Starog kontinenta.

Olimpijakos je doveo Milutinova i Vilijams Gosa, napravio dva odlična poteza, ali je i ostao bez dva najbitnija igrača iz prethodne sezone. Vezenkov je otišao u NBA i potpisao za Sakramento, Slukas napravio izdaju prelaskom u PAO. Zato crveno-beli uveliko rade na pronalaženju zamena, jer su srpskog centra i američkog plejmejkera videli kao dodatak ekipi, a ne zamena za pomenuti dvojac.

Otuda i priča da klub iz Pireja gleda prema Luku Sikmi. Iskusni Amerikanac (34) je posle šest godina napustio berlinsku Albu, a grčka Gazeta tvrdi da se našao na listi crveno-belih.

Prva želja Olimpijakosa da nasledi Vezenkova bio je Nikola Mirotić, ali zbog komplikovanih pregovora sa Barselonom su u Pireju odustali od te ideje (nisu jedini digli ruke).

Tako se došlo na ideju Sikme, koji može da doprinese u različitim aspektima igre i možda svojim kvalitetima otvori prostor za nekoga drugog da zasija. Poznat je kao timski igrač, neko ko često "koketira" sa tripl-dablom, pa je tako minulu sezonu okončao sa 7,6 poena, 5,3 skoka, 4,9 asistencija i jednu ukradenu loptu u Evroligi, uz indeks korisnosti 12,9 po meču.

Ostaje da se vidi kako će se završiti priča o Sikmi i Olimpijakosu, a dok crveno-beli merkaju "četvorke", Valencija je na putu da angažuje paklenog šutera - Kajla Gaja.

Blistao je u dresu Huventuda prošle sezone Amerikanac, posebno u plej-ofu ACB lige. Pokazao da može da zapali mrežicu šutevima s distance, a sposoban je i da organizuje igru, kreira sebi šuteve iz raznih pozicija. Sve u svemu, izuzetan napadač.

Kako se navodi, Valensija je najavila Huventudu, koji uprkos isteku saradnje polaže prava na njegove usluge (tanteo) da želi da ga angažuje i poslala ponudu. Tim iz Badalone nije bio spreman da je izjednači i očekivalo da dobije određeno obeštećenje iz Fontete i prepusti prava na Gaja narandžastima i tako otvori put ekili Aleksa Mumbrua da ga angažuje.

Ipak, zvanično je obelodanio da je izjednačio ponudu Valensije i tako zadržao prava na usluge američkog šutera u svojim rukama.

Bivši NBA košarkaš je kao debitant na Starom kontinentu beležoi 11,8 poena i 2,6 asistencija u Evrokupu, 12,8 poena i 2,1 asistenciju u ACB ligi.


tagovi

Košarkaški transferiTajler DorsiDžejlin SmitLuk SikmaKajl GajKK FenerbahčeKK OlimpijakosKK PanatinaikosAlba BerlinKK ValensijaHuventud

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara