Lebron, Entoni i Vestbruk (©AFP)
Lebron, Entoni i Vestbruk (©AFP)

Leto savršeno za stvaranje novih supertimova: U fokusu Bil i Gober, Lebron nastavlja bez Vestbruka

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.03.22. | 15:34

Fila hoće još pored Embida i Hardena, stvara li se defanzivna mašinerija u Los Anđelesu?

Sezona u NBA ligi još nije ušla u završnu fazu, a u košarkaškom svetu već kruže spekulacije o mogućim dešavanjima na letnjoj transfer pijaci i kako bi pojedine franšize mogle da unaprede svoje projekte.

Nije tajna da NBA liga godinama funkcioniše po principu supertimova, marketinškim konceptima koji donose najveću zaradu i mogućnost da se navijačima ispune najluđi snovi. Čak i po cenu da klubovi dožive rezultatski krah, odnosno da nikada ne ispune ni deo realnog potencijala. Los Anđeles Lejkersi su prošlog leta trejdovali Kajla Kuzmu, Kentavijusa Koldvel Poupa i Montrezl Herela zajedno sa pikom prve runde za Rasela Vestbruka što se ispostavilo kao katastrofalan potez. Pre samo nekoliko sedmica Filadelfija Seventisiksersi i Bruklin Netsi razmenili su Džejmsa Hardena i Bena Simonsa...

Izabrane vesti


Za predstojeće leto već se govori o nova tri supertima. Prema pisanju američkog sajta Fadeawayworld Lejkersi bi napravili određene promene u odnosu na ono što Frenk Vogel sada ima na raspolaganju, Filadelfija bi pokušala dodatno da unapredi tandem Džoel Embid – Džejms Harden i napravi trio, dok Klipersi sanjaju rađanje defanzivne mašinerije... Neki od poduhvata nisu jednostavni za realizaciju, ali nisu ni neizvodljivi.

Fila se navodno sprema da krene u ofanzivu na Bredlija Bila. Za tako nešto moraće da se odrekne prava na pika prve runde 2023. godine, te Tobajasa Herisa ili Tajrisa Maksija i Matisa Tajbula. Seventisiksersi nemaju mesta u seleri kepu da dovedu Bila na maksimalni ugovor, zbog čega im je varijanta “potpiši i trejduj“ jedina dostupna. Tobajas Heris na leto puni 30 godina i za naredne dve sezone čeka ga astronomskih 77.000.000 dolara što je apsurdna suma uzimajući u obzir njegovu ulogu. Zbog toga bi realnija bila opcija da Fila pusti Maksija i Tajbula uz pika.

Bredli Bil (©AFP) Bredli Bil (©AFP)

Potencijalni dolazak Bila automatski bi učinio Filadelfiju jednim od glavnih konkurenata za titulu. Brada uprkos navodno lošoj sezoni i dalje je drugi igrač po broju kreiranih poena posle asistencija sa 25,5 po utakmici. Ovakva trojka na papiru deluje interesantno, čak i bolje uklopljeno od nedavno rasturenog trilinga Durant – Harden – Irving iz Bruklina.

Los Anđeles Lejkersi posle osvajanja šampionskog prstena u “balonu“ na Floridi ne znaju gde udaraju. Pogotovo ove sezone gde su Jezerdžije napravile, za košarkaške uslove, dom penzionera što je ekipu dovelo nadomak toga da se uopšte ne plasira ni na plej-in turnir. Dok Lebron Džejms planira da poslednju sezonu karijere odigra tamo gde bude zaigrao njegov sin Broni, u planu mu je da sa Lejkersima još jednom proba da osvoji titulu.

Zato se u Gradu anđela navodno sprema teren za nove promene. Lebron kao deo Velike četvorke? Nije isključeno, pogotovo ako zaista budu došli Džon Vol i Kristijan Vud iz Hjustona. Lejkersi bi definitivno pustili Rasela Vestbruka niz vodu, ali i Tejlena Horton Takera. Teško da bi neko plakao za Vestbrukom, koji igra jednu od najslabijih sezona dosadašnje karijere zbog čega je postao predmet podsmeha, čak i uvreda od strane nezadovoljnih navijača Lejkersa. Njegova vrednost je toliko značajno opala da NBA stručnjaci veruju kako neće moći da potpiše ni minimalni ugovor kada mu ovaj vredan preko 40.000.000 dolara bude istekao. Upravo zato bi u Hjustonu verovatno dobro razmislili pre nego što bi ušli u ovaj posao, ili bi bar probali da izvuku što više...

Generalni menadžer Lejkersa Rob Pelinka zato će pokušati da Vestbruka što pre “pometla“ i proba da dobije Vola i Vuda. Biće to još jedna velika kocka, pogotovo ako se uzme u obzir da niko ne može da predvidi kako će Vol izgledati posle sezone pauze zbog svih povreda. Morao bi da prihvati drugačiju ulogu od onih u kojima je bio protagonista. Mada je dugo van parketa, u poslednjih 40 utakmica kada je bio zdrav beležio je 20,6 poena i kroz asistencije stvorio još 18,2 poena. Nije dobar šuter, ali je svakako bolji od Vestbruka. U ovom poslu svakako je bolja opcija Vud koji bi garantovao kvalitet u odsustvu Entonija Dejvisa koga povrede sve češće odvajaju od terena.

Rudi Gober (©AFP) Rudi Gober (©AFP)

Što se Los Anđeles Klipersa tiče, navodno je u fokusu Rudi Gober. Jedan od najboljih defanzivnih centara današnjice već neko vreme nije u najboljim odnosima sa prvom zvezdom Jute Donovanom Mičelom i trenerom Kvinom Snajderom zbog čega se spekuliše o njegovom mogućem odlasku na leto. Mada je i dalje nemoguće zamisliti Francuza da odlazi iz Solt Lejk Sitija. Klipersi bi to pokušali da iskoriste, ali bi za potpis redovnog člana defanzivnih petorki morali da se odreknu trojice prvotimaca. To su Ivica Zubac, Norman Pauel i Terens Man.

Pauel i Man bi svojim defanzivnim kvalitetima značajno doprineli da se napravi balans u spoljnoj liniji koja ima strašne napadače u Bojanu Bogdanoviću, Džordanu Klarksonu i Donovanu Mičelu, dok bi Zubac kao sposoban defanzivac i solidan napadač bio direktna zamena za Gobera. Pozicija za poziciju, s tim što hrvatski reprezentativac kvalitetom ipak zaostaje za gorostasnim Francuzom.

Ako bi se ovaj trejd dogodio Klipersi bi imali jedan od najtvrđih defanzivnih sastava u NBA! Ove sezone nema Kavaja Lenarda koji se još oporavlja od povrede prednjeg ukrštenog ligamenta, Pol Džordž je odigrao samo 26 utakmica zbog povrede lakta, zbog čega je već fokus na sledećoj sezoni.

Svi ovi poslovi trenutno deluju jako teško za izvedbu, ali ako nas je NBA liga nečemu naučila poslednjih meseci, onda je to da ništa nije nemoguće. Uostalom, da li je neko mogao da pretpostavi da će Džejms Harden da ode u Filadelfiju? Ili da će Si Džej Mekolum biti trejdovan u Nju Orleans?


tagovi

Filadelfija SeventisiksersDžoel EmbidDžejms HardenBredli BilLos Anđeles LejkersLebron DžejmsKristijan VudDžon VolLos Anđeles KlipersRudi GoberNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara