Luka Vildoza (©Starsport)
Luka Vildoza (©Starsport)

Luka Vildoza među kandidatima za najkorisnijeg igrača Evrolige u decembru

Vreme čitanja: 4min | sre. 28.12.22. | 16:52

Argentinac igra u sjajnoj formi, pa je na dobrom putu da dobije laskavo priznanje

Blista Crvena zvezda od dolaska Duška Ivanovića. Redom obara protivnike na pleća. Dobila je 13 od 14 utakmica pod vođstvom iskusnog stručnjaka, sedam od osam u Evroligi. Jedan od ključnih igrača u strašnoj seriji rezultata je bez dileme Luka Vildoza. Statistika kaže i najbitniji. Zato se sjajni Argentinac našao na listi kandidata za nagradu MVP-a decembra u elitnom takmičenju.

U mesecu na izmaku, koji će crveno-beli zaokružiti utakmicom sa Barselonom u rasprodatoj dvorani Aleksandar Nikolić (petak, 19.00), zasad je ostvaren učinak 4-1. Pred Vildozom i drugovima oružje su polagali Virtus (83:74), Partizan Mozzart Bet (76:73), Žalgiris (77:73) i Olimpijakos (86:90), dok je meru srpskom i regionalnom šampionu uzela jedino Olimpija Milano (67:71).

Izabrane vesti

Bivši košarkaš Baskonije je na pet pomenutih susreta beležio 14 ili više poena. Najviše je ubacio ekipi iz Kaunasa koju je srušio sa 27 poena. Najveće zasluge poneo je i za trijumf protiv sastava iz Pireja, pošto je bio prvi strelac ekipe sa 22 poena, a postigao je i devet od poslednjih 11 poena Ivanovićeve ekipe, te tako stavio tačku na uzbudljiv okršaj u Dvorani mira i prijateljstva.

U mesecu na izmaku prosečno je beležio 19 poena, 5,4 asistencije, 2,6 skokova i 2,4 ukradene lopte, kao i indeks korisnosti 21 - najveći prosečni u elitnom takmičenju tokom decembarskih duela. Samim tim, iako je konkurencija veoma kvalitetna, statistički je prvi kandidat za laskavo priznanje.

Petak, 19.00: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Barselona (1,70)

U konkurenciji za najboljeg košarkaša Evrolige u decembru nalaze se i iskusni as francuskog Asvela Nando De Kolo, centar Valensije Bojan Dubljević, Pjerija Henri iz Baskonije, Džanan Musa iz madridskog Reala, Monakov Majk Džejms i bivši košarkaš Crvene zvezde, od ove sezone član Makabija iz Tel Aviva, Lorenzo Braun.

De Kolo je bio centralna figura u tri ostvarena trijumfa francuskog šampiona protiv Barselone, Partizana i Olimpijakosa. Prosečno je beležio 15,8 poena, 3,2 asistencije i indeks 16,4. Blaugranu je srušio poenima sa poludistance na 1,3 sekunde do kraja, u sudaru sa crno-belima postao najstariji igrač u istoriji takmičenja sa 32 poena na jednom evroligaškom meču. U sudaru sa crveno-belima iz Pireja je asistirao za Aminu Nui za pobedonosne poene sa zvukom sirene (pritom postao i treći igrač u istoriji takmičenja sa 4.000 poena). Dosad je tri puta osvajao mesečnu MVP nagradu.

Dubljević je vodio Valensiju do pobeda nad Partizan Mozzart Betom, Panatinaikosom i Barselonom. Imao je fantastične procente (79,2 odsto za dva, 54,2 odsto za tri i 87,5 odsto sa linije penala). Najbolju partiju u sezoni zabeležio je protiv Atinjana sa 23 poena i osam skokova (indeks 32). Drugu najbolju u porazu od Bajerna (28 poena i indeks 28). Pred susret sa Milanom (četvrtak, 20.30) ima prosek od 16,8 poena i 4,6 skokova (indeks 19,2).

Henri se vratio u Vitoriju i nastavio gde je stao pre odlaska u Fenerbahče. Baski su jedini tim bez poraza u decembru, a Amerikanac sa senegalskim pasošem je propustio okršaj sa Efesom, ali je u preostala četiri susreta beležio 9,8 poena, 5,4 asistencije i četiri skoka. Ubeležio je dabl-dabl protiv Bajerna sa 14 poena i 10 asistencija, dok je u susretu sa Virtusom izjednačio rekord Baskonije po broju završnih dodavanja na jednom susretu (13).

Monako ima 3-2 u poslednjem mesecu 2022. godine, a Džejms ga je obeležio sa prosekom od 18,6 poena, 4,4 asistencije i četiri skoka (prosečan indeks 19). U trijumfu nad Albom je recimo brojao samo do osam, ali i vukao Kneževe sa 22 indeksna poena. Real je srušio neverovatnim šutem za tir preko Valtera Tavaresa u završnici (pod faulom) i na četiri utakmice beležio 16 ili više poena.

Napravio je Real pun pogodak angažovanjem Džanana Muse. MVP ACB lige se za kratko vreme izdvojio kao jedan od glavnih igrača ekipe Ćusa Matea. U decembru je bio dvocifren na svih pet nastupa, dao značajan doprinos u tri trijumfa Kraljevskog kluba. Prosečno je beležio 17,8 poena, 3,8 skokova i 3,4 završna dodavanja, kao i prosečan indeks 19.

Lorenzo Braun se izdvojio kao lider Ponosa Izraela. Praktično je "sa svojih deset prstiju" savladao minhenski Bajern, upisao najbolju partiju u evropskoj karijeri sa 36 poena i indeksom 43. Iza sebe u decembru ima prosek od 20,8 poena i 6,8 asistencija, što mu je donelo prosečan indeks 20,4.

U elitnom društvu je Vildoza, a u ciljnu ravninu ulazi predvodeći kolonu. Pečat bi mogao da udari protiv Barse i postane tek drugi igrač u istoriji Crvene zvezde sa nagradom MVP meseca Evrolige, posle Ognjena Kuzmića. Centru sa kojim danas deli svlačionicu na Malom Kalemegdanu je to pošlo za rukom u sezoni 2016/17, kada je proglašen za najboljeg u januaru.



tagovi

Luka VildozaKK Crvena zvezdaPjerija HenriDžanan MusaBojan DubljevićNando De KoloLorenzo BraunMajk Džejms

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara