Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)

Majstori za majstorice: Zvezdinih 6/6 u završnim utakmicama plej-of serija ABA lige

Vreme čitanja: 5min | uto. 17.05.22. | 11:35

Košarkaši Crvene zvezde nisu u Ljubljani uspeli da izbore plasman u finale

Posle "metli" u preliminarnoj rundi plej-ofa, polufinale serije došle su do tačke usijanja. Crvena zvezda i Partizan nisu uspeli da materijalizuju pobede na svom parketu i iz Ljubljane i Podgorice obezbede plasman u finale ABA lige. Crveno-beli su posle relativno ubedljive pobede pred svojim navijačima, izgubili od Cedevite Olimpije u Stožicama posle produžetka (80:88), te će odluka o tome ko će u završne borbe za pehar pasti u Beogradu (termin odigravanja utakmice još nije poznat). Nije timu s Malog Kalemegdana prvi put da u majstorici traži put ka finalnoj bici ili trofeju, a dosad je u završnim utakmicama plej-of serija bila stoprocentna.

Ekipa Dejana Radonjića je sjajno počela meč u glavnom gradu Slovenije i "izvadila metlu", ali je morala da je vrati u plakar jer je domaćin odbio da se preda. Kako je meč odmicao tako je četa Jurice Golemca imala sve veću kontrolu, u završnici stigla i do devet poena viška, a onda se srpski šampion probudio i serijom trojki vratio u meč. Propustio je nekoliko prilika da poravna rezultat sa linije za slobodna bacanja, ali je na 3,7 sekundi do kraja došao u poziciju da juri trojku za produžetak. Nikola Ivanović je bio neprecizan, ali je Luka Mitrović došao do ofanzivnog skoka i pogodio pod faulom. Gledao se snimak jer je utisak bio da je centar Zvezde zakasnio, iako su sudije na prvu priznale poene i dosudile faul. Svoju odluku su ubrzo potvrdile, jer je Zoran Dragić pre isteka vremena napravio prekršaj. Povratnik na Mali Kalemegdan je ostao smiren, pa je pogodio i šut sa crte i odveo meč u produžetak.

Izabrane vesti

U dodatnih pet minuta je ipak igrao samo jedan tim, Cedevita se na krilima odlične igre Eda Murića odlepila, crveno-beli su nastavili da se muče u napadu i ubrzo je postalo jasno da se serija vraća u Beograd. Radonjić je posle utakmice izrazio nezadovoljstvo igrom svojih pulena, a kao jedan od razloga za poraz naveo i veliki broj slobodnih bacanja domaće ekipe.

"Čestitke Olimpiji na pobedi, mi u narednim danima treba da napravimo dobru pripremu za meč i da dobijemo tu utakmicu. Analiziraću na brzinu ovaj meč, Olimpija je čvrsta, tvrda, nisam zadovoljan kako smo odigrali utakmicu. Odbrambeno mekani... Pored toga oči bode taj odnos i veliki broj šutnutih slobodnih bacanja protivnika, čak 42. Ne pamtim da smo imali toliki broj dozvoljenih penala čak i kada smo čvršće igrali. Napadački takođe ne onako kako je trebalo da bude. Spremaćemo se za sledeći meč, sa ciljem da popravimo stvari koje sam pomenuo, ima tu još ponešto. Želimo da pobedimo utakmicu".

Kako bilo, Zvezda mora da ostavi utakmicu iz Stožica iza sebe i okrene se predstojećem duelu u dvorani Aleksandar Nikolić. Ima iskustvo igranja majstorica i to veoma pozitivno.

Prvi put je u "biti ili ne biti" utakmici slavila u plej-ofu 2017. godine protiv Budućnosti. Povela je u seriji (82:67), ali su Podgoričani uspeli da izjednače pred svojim navijačima u revanšu (63:57). U trećem susretu bila je više nego ubedljiva (82:59), te je otišla na megdan zagrebačkoj Cedeviti, počistila je sa 3:0 u finalu i osvojila trofej. Tada je na klupi tima sa Malog Kalemegdana takođe sedeo Dejan Radonjić (poslednja sezona u prvom mandatu).

Naredne takmičarske godine je ekipu preuzeo Dušan Alimpijević. Kao prvoplasirana u ligaškom delu Zvezda je za rivala u polufinalu dobila Mornar. Ubedljvo je slavila u dvorani Aleksandar Nikoličć (91:63), ali su Barani na krilima šuterske rapsodije Nemanje Vranješa izborili majstoricu (88:84). Pred svojim navijačima ponovo su crveno-beli više nego ubedljivi (88:69), te su zakazali megdan sa ekipom Budućnosti u borbi za pehar, koju su na kraju izgubili (1-3).

Treću sezonu zaredom Crvena zvezda se kao prvoplasirana domogla doigravanja, ali je tada pod vođstvom Milana Tomića igrala majstorice u obe serije. Najpre u polufinalu sa Partizanom. Dobila je prvi meč kod kuće posle produžetka (106:101), tesno izgubila u revanšu (67:70), a onda u dominantnom maniru izborila plasman u finale (84:63). Ponovo se za titulu borila sa ekipom Budućnosti, ali je ovoga puta bila uspešnija. Za razliku od finala u sezoni 2017/18, crveno-beli su ovoga puta bili uspešniji i dobili su prva dva meča kod kuće (91:72, 107:69). Podgoričani su u Morači preživeli dva eliminaciona meča (80:72, 84:80), ali je u petoj utakmici u Beogradu igrao samo jedan tim (97:54).

Pre godinu dana srpski šampion je takođe dva puta u poslednjim mečevima serija dolazio do trijumfa. Najpre u sudaru sa Igokeom, gde je posle pobede kod kuće (76:61) pao u Laktašima (68:81). U majstorici pred svojim navijačima je bio ubedljiv (76:53). Usledila je nova finalna serija protiv Budućnosti. Dve pobede u Beogradu (82:78, 85:79), pa dva poraza u glavnom gradu Crne Gore (71:75, 80:81). Crvena zvezda se potom u petoj utakmici okitila titulom prvaka Jadrana (67:60) - četvrti put pod vođstvom Dejana Radonjića.

Kada se podvuče crta, pred Zvezdom je sedma majstorica u plej-ofu ABA Lige (osmi put se šampion traži u doigravanju). Prethodnih šest je rešila u svoju korist. Pritisak eliminacije izvlačio je najbolje iz crveno-belih, samo su jednom pogledali poraz u oči i poklekli - u četvrtoj utakmici finala 2018. godine.

Dodajmo i da je Crvena zvezda u tekućoj sezoni osmi put zagospodarila tabelom regionalne lige. Uspela je to da uradi u duplo više navrata od Partizana. Svi ostali timovi koji su od 2001. godine igrali u elitnom rangu regionalne košarke skupa su na vrhu sedeli koliko i Zvezda. Dva puta je to pošlo za rukom Ciboni, po jednom su ligaški deo na čelu tabele uspeli da okončaju Igokea, Makabi Tel Aviv, Budućnost, FMP, Olimpija i Hemofarm. Samo dva puta Zvezda nije iskoristila prednost domaćeg terena da se dočepa trona. Tradicija je pred finalni susret sa Cedevitom Olimpijom na Zvezdinoj strani.

ZVEZDINE MAJSTORICE U ABA LIGI

Sezona 2016/2017 - polufinale

Crvena zvezda - Budućnost 82:59 (2:1 u seriji)

Sezona 2017/2018 - polufinale

Crvena zvezda - Mornar 88:69 (2:1 u seriji)

Sezona 2018/2019 - polufinale

Crvena zvezda - Partizan 84:63 (2:1 u seriji)

Sezona 2018/2019 - finale

Crvena zvezda - Budućnost 97:54 (3:2 u seriji)

Sezona 2020/2021 - polufinale

Crvena zvezda - Igokea 76:53 (2:1 u seriji)

Sezona 2020/2021 - finale

Crvena zvezda - Budućnost 67:60 (3:2 u seriji)


tagovi

KK Crvena zvezdaDejan RadonjićCedevita Olimpijaplej-of ABA lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara