Darko Rajaković (Printscreen)
Darko Rajaković (Printscreen)

Marin Sedlaček: Rajaković u Torontu nije iznenađenje, već potvrda kvaliteta

Vreme čitanja: 6min | sub. 17.06.23. | 16:19

“Pokazao je da može da podiže kvalitet igrača, ali i da postiže rezultate. Na idealnoj poziciji je da potvrdi znanje i afirmiacju i donese vrhunski rezultat“, dodao je jedan od mentora novog šefa struke Reptorsa

Ostaće 13. jun 2023. godine zlatnim slovima upisan u istoriji srpske košarke. Tog utorka, Nikola Jokić je postao NBA šampion, a do kraja dana Darko Rajaković je postavljen za šefa struke Toronto Reptorsa.

Izabrane vesti

"To je neverovatno. Ne može da se opiše rečima kakav je to uspeh. Za zemlju, za te pojedince. Dobra prilika za sve one koji žele da se bave košarkom, da se na njih ugledaju i da probaju da skeniraju njihov put, njime krenu i ne odustaju. Igrački i trenerski posao nisu sprint, već maraton", rekao je Marin Sedlaček u razgovoru za Mozzart Sport.

Odjeci Nikolinog uspeha i dalje se čuju. Čeka se sa nestrpljenjem povratak šampiona u domovinu, nadaju se ljubitelji košarke da će posle NBA lige, Jokić sa reprezentacijom pokušati da pokori svet na Mundobasketu. Nekako u senci svega što je srpski centar uradio, oborio sijaset rekorda na istorijskom putu ka prstenu, ostao je Rajakovićev angažman u Torontu. Postao je tek drugi evropski, ali i srpski trener koji je dobio poverenje jednog tima iz najkvalitetnije lige sveta, posle Igora Kokoškova.

Marljiv rad i strpljenje došli su na naplatu. Dobio je 44-godišnji trener iz Čačka priliku da dokaže kvalitet posle više od decenije u NBA. Možda je za nekog bilo iznenađenje kada mu je Toronto ukazao poverenje, ne i za jednog od njegovih učitelja.

"Iznenađujuće sa aspekta da naših trenera u inostranstvu ima sve manje, a da na evropskom tržištu i američkom postaju popularni treneri iz Španije, Grčke, pa čak i Finske. S druge strane, koju naša javnost malo slabije poznaje, Darko Rajaković je u Americi i NBA od 2012. godine. Biti 11 godina u NBA i to krenuti od razvojnog tima Oklahoma Sitija, Talse. Dobiti tu priliku je možda bila i veća senzacija za mene, nego ovo što se sada desilo. Darko je u svom NBA opusu pokazao da može da radi na dve strane, individualno podiže kvalitet igrača, što je bilo primetno i kada sam ga regrutovao u Crvenoj zvezdi još 2001, ali i da postiže rezultate, što je pokazao menjajući trenera Tejlora Dženkinsa na klupi Memfisa".

Rajaković je trenerskim poslom krenuo da se bavi sa samo 16 godina. Posle Borca i Crvene zvezde, u koju ga je Sedlaček i doveo, radio je i u petoj španskoj ligi predvodeći Espasio Torelodones. Potom je preko Razvojne lige stigao do prvog tima Oklahome, nakon toga je bio asistent u Finiksu i Memfisu, a od sezone 2023/24 će samostalno predvoditi Toronto.

"Kada smo razgovarali o njegovom počinjanju rada u Crvenoj zvezdi sa mlađim kategorijama, ponudio sam mu koju bi selekciju da vodi i otvoreno je rekao da bi počeo sa najmlađima, pionirima, kako bi pokušao da stvori nekog igrača za četiri godine. Ta filozofija ga nikada nije napuštala. Drugi kvalitet je njegova sistematičnost u radu. Kada je otišao u Arizonu na tri nedelje, vratio se na 70 ispunjenih strana sveske A4 formata u kojoj je do najsitnijih detalja bio objašnjen svaki trening iz minuta u minut. To je posle plasirao i ostalim kolegama u klubu, a tako nešto niko do tada, a ni posle nije uradio. Sa 44 godine je na idealnoj poziciji da potvrdi znanje i afirmiacju i donese vrhunski rezultata“, prisetio se Sedlaček i početaka jednog od svojih učenika.

Nije ovo prvi put da je Rajaković bio u igri da preuzme klupu jednog NBA tima. Već neko vreme u američkoj košarkaškoj javnosti se piše i spekuliše da je spreman za samostalni angažman.

Bio je kandidat poslednje tri-četiri godine više timova iz NBA koji su tražili trenere i njegovo ime je dobro poznato i izuzetno priznato u Americi. Podatak da je iz Finiksa otišao u Memfis kao najplaćeniji pomoćni trener u tom trenutku dovoljno govori. U Americi ne plaćaju tako jednostavno. S jedne strane jeste iznenađenje, ali s druge potvrda kvaliteta".

Toronto je dugo i temeljno tražio naslednika Nika Nursa. Razgovarao sa brojnim trenerima. Čitav proces se odužio, ali Rajaković je konačno dobio priliku koju zaslužuje.

"Izuzetno je uzbuđen. Ostvario mu se san. Vodio je brojne razgovore sa mnom i kod intervjua sa prethodnim timovima, bilo je pomalo i teško jer nije prolazio drugi ili treći krug razgovora. Možda se sa mnogo manje optimizma ušlo u priču sa Toronto Reptorsima, sve do trenutka kada je ušao u najuži krug. Reptorsi su dugo vagali ko će biti trener, pa je trajalo i odlaganje poziva mesec dana, što oni rade pomalo i taktički. Rekao mi je da mora da ode na odmor, pa je proveo sedam dana u Meksiku sa porodicom i poziv je usledio malo kasnije. Bilo je opterećenja dok se nije ušlo među četiri.”

Prema pisanju američkih i kanadskih medija, u najužem krugu kandidata sa srpskim stručnjakom našli su se i iskusni Serđo Skariolo, kao i Španac, Đordi Fernandez iz Sakramento Kingsa. Predsednik Toronta Masaj Udžiri i generalni menadžer Bobi Vebster poverenje su ukazali Srbinu, na oduševljenje ovdašnje košarkaške javnosti. Nije krio zadovoljstvo ni Sedlaček, posebno jer se Reptorsi čine kao dobra sredina za evropskog trenera i novi početak.

Brajan Kolanđelo koji je sedam godina radio u Torontu, bio mi je šef u Filadelfiji. Stvorio je bazu koja se kasnije potvrdila sa Nursom i osvajanjem titule, a zasnovana je na razvoju internacionalg iskustva, tima, igrača i onoga što vredi, ne isključivo posvećenosti američkom tržištu. U trenerskom stafu je bio Serđo Skariolo, priznat i poznat evropski trener, čovek koji je mnogo stariji bio od Darka i kada se došlo do toga se bira između četiri trenera, i kada su se mešu njima našli Skariolo i Darko, znao sam da ima prednost zato što je mlađi i ima više iskustva u NBA. Skarolio bi morao da se odrekne selektorske pozicije u reprezentaciji Španije, možda i unosnog ugovora u Virtusu. Verovao sam da bi mogao da bude izabran, mada mu nisam rekao. Priželjkivao i kada se desilo, stvarno sam se obradovao. Bila mi je to jedna od najradosnijih stvari u životu osim rođenja dece i unuka.

Toronto je na prekretnici, pred Udžirijem i Vebsterom je da sa Rajakovićem preko leta odluče u kojem smeru će klub krenuti. Da li će očuvati jezgro iskusnijih igrača, pokušati da ga ojačaju i odmah postaviti visoke ciljeve ili će krenuti u stvaranje novog tima sa mladim igračima?

"Neko ko je dobio šansu da vodi razvojni tim iz pete španske lige i koji je ušao u finale razvojne lige, pokazao je potencijal da može u oba pravca. Nije ga slučajno pozvao jedan od najboljih koledž trenera Bili Donovan, kada je bio u Oklahomi, kao ni trener o kojem se priča, Monti Vilijams dok je bio u Finiksu. Darko je skupio iskustvo od svih njih, ugrađujući svoju filozofiju, prilagođavajući američke standarde evropskim načinim razmišljanja i neprestano ulagajući u sebe. On je akademski obrazovan čovek, završio je fakultet, Višu trenersku školu, sve to dok je bio u Srbiji. On živi 24/7 za košarku. Sve je to prepoznato Toronto i zbog toga veruje da takav profil trenera može da odgovara njihovim zahtevima".

Mnogo nade Reptorsi polažu u rukija godine iz 2022, Skotija Barnsa. Nije u drugoj sezoni možda ostvario napredak kakvom su se nadali u klubu, ali je jasno da bi sa srpskim trenerom mogao da dosegne nove visine.

"Radio je sa najperspektivnijim mladim igračima u NBA, što američkim, što evropskim, Abrinesom, Šrederom, Šarićem.... Igračima koji je trebalo da budu bolji nego što jesu. Iskustvo radeći u Finiksu i Memfisu, gde je bio pridruženi trener šefa struke, pokazalo je da ima viziju i da poznaje vrlo dobro način na koji tim može da se dovede do dobrog rezultata. Memfis je bio najprijatenije iznenađenje prethodnih godina i ekipa koja je bazirala igru na njegovim sposobnostima, angažovanju i individualnom radu sa igračima. Pokazalo se da može da vodi ekipu apsoolutno i to sve stoji. Verujem da će pronaći varijantu koja će najviše odgovarati Torontu, rezultatu i razvoju igrača", zaključio je u razgovoru za Mozzart Sport, Marin Sedlaček.


tagovi

Darko RajakovićNBA ligaToronto ReptorsMarin Sedlaček

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara