Marina Maljković (©FIBA)
Marina Maljković (©FIBA)

Marina Maljković: Odradili smo prljav posao u reketu, mučili smo se mnogo

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.06.23. | 10:40

"Videćemo šta možemo dalje - treba da se skupimo, koliko možemo budemo zdravi i da se borimo sa favoritima", rekla je selektorka Srbije

Nije toliko bitno da li košarkašice igraju lepo za oko, najvažnije je da pobeđuju... Ostvarile su jedan od ciljeva, stigle su do četvrtfinala i sada su njihove misli usmerene ka duelu sa Belgijom, koji je na programu u četvrtak od 15 časova.

U osmini finala Srpkinje su preskočile Veliku Britaniju (66:60). Na tom okršaju nijedna ekipa nije uspela da ostvari dvocifrenu prednost, to dovoljno govori o neizvesnosti koja je vladala.

Izabrane vesti

Ipak, Srbija je u četvrtoj deonici prelomila utakmicu i na kraju se radovala zbog velike pobede.

"Očekivano teško. Veoma teško... Najveća stvar je što smo bili egal sa njima u skokovima, a to je ekipa koje do sada u tom segmentu bila najjača. Odradili smo i taj prljav posao u reketu - morali smo da odigramo odbranu na tim njihovim dominantnim centrima, kakve je imala i Mađarska i Turska. Mučili smo se mnogo… Sveli smo greške na manji broj nego što je to bio slučaj pre i uspeli smo da pobedimo. Raduje me pobeda, samo me pobeda raduje. Ovo je tim koji znam još iz 2019. Mi povedemo 20 razlike na tom meču, a oni spuste u sekundi na šest, sedam. Prisećali smo se toga", ispričala je Maljkovićeva.

Bila je Marina za nijansu zadovoljnija nego posle duela sa Mađarskom u poslednjem kolu grupne faze.

"Svakako me raduje što smo više poštovali plan i sve ono što smo se dogovorili. Tako smo došli i do pobede. A to je pre svega bila odbrana na njihovim centrima i kontrola skoka. Taj deo smo prilično uspešno odradili. Naravno da uvek ima grešaka. Srljali smo u napadu, pravili i neke druge odbrambene greške, ali makar smo se skupili da pobedimo ovu utakmicu, posle tog bolnog poraza od Mađarske, koji je iz milion razloga bio bolan. Bilo je veoma teško psihički igrati, jer je ovo ekipa koja ne gleda semafor. Oni igraju, ne zanima ih da li je plus ili minus 15 i strašno je teško igrati sa takvom ekipom. Psihički je bila veoma teška utakmica, jer su oni baš borbena ekipa, baš grizu. Videćemo šta možemo dalje. Da se skupimo, koliko možemo da budemo zdravi i da se se borimo sa favoritima", podvukla je Maljkovićeva.

Najveće zasluge za pobedu idu na račun Jovane Nogić, koja je odradila veliki posao i sa 16 poena bila najbolji strelac pobedničkog sastava.

"Bila je veoma teška utakmica. Mislim da je ovo bio meč koji smo do sada najjače odigrale. Ušle smo fokusirane od prvog trenutka, nismo popustile ni jedan minut. Znale smo šta nas čeka, da one imaju visoke igračice, da sve idu na skok, pa i da, ako ne budemo dobro gradile koš, nećemo imati šanse da se borimo za pobedu. Stvarno smo se potrudile da ispravimo ono što je bilo protiv Mađarske, da poslušamo ono što se traži od nas. Ovo je bila utakmica sa najvećom energijom koju smo imale do sada", naglasila je Nogićeva.

Recept za narednu utakmicu sa Belgijom je jasan...

"Moramo duplo jače. Svi znamo kakav su one tim, kakav talenat imaju. Uigrane su, dobro igraju. Moraćemo još jače da igramo, sa još jačom željom, da svaka igračica bude fokusirana, da da sve od sebe. I više od toga", rekla je Jovana Nogić.

Presrećna je zbog pobede bila i Nevena Jovanović.

"Nismo još bile spremne da idemo kući… Sigurno da je sada lakše. Nije to bila baš najlepša utakmica za gledanje, na malo poena, ali pao je teret sa srca. U trećoj četvrtini smo imali ono što je trebalo da imamo sve vreme. Veću agresivnost na lopti, nekoliko ukradenih lopti, što nam daje veću energiju u napadu. Toga treba da imamo više. One su se vraćale i kada bismo mi povele sa većom razlikom, ali pobedile smo i srećne smo zbog toga", naglasila je Jovanovićeva.

Dobro Nevena poznaje i narednog protivnika...

"U dosadašnjem toku prvenstva Belgija se pokazala kao najbolja ekipa. Pobeđivale su sa 35-40 razlike. Sjajna ekipa, predvođena Emom Meseman koja je najbolji strelac ovog prvenstva, imaju i najboljeg asistenta. To govori da igraju veoma dobro. Imamo manje od 48 sati da se za to pripremimo. Znamo šta ta utakmica nosi, šta nam je bio cilj pre početka, ovo Evropsko prvenstvo vodi na Olimpijske igre i to stalno treba da nam bude u mislima", zaključila je Nevena Jovanović.



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeMarina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara