Martin Šiler (Foto: Starsport)
Martin Šiler (Foto: Starsport)

Martin Šiler, prvi put posle otkaza u Kaunasu: U Evropi vam je posle pet poraza ugrožena karijera

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.12.21. | 16:53

"To što se desilo je realnost ovog posla. Nije bio lep osećaj, ali mi nije ni prvi put. Ukoliko neko želi da istraje u ovom poslu, mora da se nosi sa tim situacijama. Posao trenera je intenzivan i nimalo lak", istakao je austrijski stručnjak

Tokom prve sezone na klupi Žalgirisa bio je jedno od prijatnijih iznenađenja u Evroligi. Već u drugoj je dobio otkaz posle dva kola. Mandat Martina Šilera u Kaunasu neslavno je okončan, a Austrijanac se po prekidu saradnje sa litvanskim šampionom nije oglašavao - sve do danas. On je u "Talking Basketball" podkastu po prvi put izneo utiske o periodu provedenom u Žalgirio Areni, kao i o evropskoj košarci i razlikama sa američkom Razvojnom (Dži) ligom.

Sreda, 18.30: (1,15) Efes (20,0) Crvena zvezda (6,00)

Izabrane vesti

Sa epitetom najboljeg trenera Dži lige vratio se u Evropu i dobio šansu na najvećoj sceni. U prvoj sezoni za kormilom Žalgirisa osvojio je duplu krunu u Litvaniji i ozbiljno se borio za mesto u plej-ofu Evrolige. Minulog leta je skrojio ekipu po svom ukusu, dobio kvalitetna pojačanja poput Janisa Strelnijeksa i Emanuela Mudieja, ali loš početak ga je koštao posla.

Posle samo dva kola u elitnom takmičenju i poraza od Asvela i Zenita, uprava se odlučila za promenu. Zahvalila se Šileru na saradnji i na njegovo mesto postavila Jurija Zdovca. Šokantan potez Žalgirisove vrhuške, s ozbirom na sve što je Austrijanac uradio u prethodnoj sezoni. Ušao je tako mladi stručnjak u neslavno društvo trenera koji su dobijali otkaz u prve dve runde Evrolige.

Dva i po meseca kasnije po prvi put se oglasio.
"To što se desilo je realnost ovog posla. Nije bio lep osećaj, ali mi nije ni prvi put. Trenutno sam dobro. Dobio sam iskrenu podršku bliskih ljudi i to mi je dalo stabilnost. Ukoliko neko želi da istraje u ovom poslu, mora da se nosi sa tim situacijama. Posao trenera je intenzivan i nimalo lak", rekao je Šiler.

Pre nego što se vratio u evropsku košarku nadao se ponudi iz NBA lige.
"Posle ostvarenog uspeha i priznanja za trenera godine u Dži ligi, naravno da sam se nadao ponudi za poziciju asistenta u NBA. To sam leto pre dolaska u žalgiris očekivao. Ipak, bilo je to leto pandemije virusa korona i nije bilo jednostavno zbog finansijskih nepoznanica koje je izazvala. Sve do sredine leta nisam imao ponude".

Usledila je ponuda iz najtrofejnijeg litvanskog kluba.
"Bio im je potreban trener, približavao se početka sezone i njihov skaut je znao moje ime. Par dana kasnije sam se iz Solt Lejk Sitija preselio u severoistočni deo Evrope i imao interesantnu godinu".

Prisetio se i čitavog procesa. Bio je oduševljen.
"Sam intervju me je impresionirao. Evroliga se u tom aspektu ne može porediti sa Dži ligom. O tome nema diskusije".

Osnovna razlika između Razvojne lige i Evrolige - pritisak.
"Dobra stvar u Dži ligi je da nećete nužno biti otpušteni čak iako imate učinak 3-20. Nastavljate sa svojim poslom ako ga dobro obavljate. Mnogo vas kritikuju, ali zbog posla, taktike i liderstva. Dobijate i pozitivne i negativne opaske. Velika je razlika u odnosu na ono što se dešava u Evropi u kojoj vam je ugrožena karijera ako izgubite prvih pet utakmica".

Ima ipak i sličnosti između lige u kojoj je bio najbolji i takmičenja u kojem je posle uvodna dva kola druge sezone dobio otkaz.
"Broj odigranih utakmica i nedostatak vremena za treninge su sličnosti. Prošle sezone sam se dobro nosio sa menjanjem taktike i tehnikama u vođenju utakmice. U Evropi je igra više fizička, ali sa manje atleticizma. Velika je promena bila kada sam sa mladih diplomaca prešao na Paulijusa Jankunasa i morao da se adaptiram", rekao je Martin Šiler i istakao da je uprkos neslavnom kraju imao lepo iskustvo u Kaunasu.



tagovi

Martin ŠilerEvroligaKauno ŽalgirisŽalgirisrazvojna liga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara