Ben Simons (Foto: AFP)
Ben Simons (Foto: AFP)

Milioni odlaze u nepovrat, a šest klubova sa manjih tržišta vidi šansu u Simonsovom "zahtevu za razvod"

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.10.21. | 18:33

Australijanac je rešio da napustio Filadelfiju, spreman je da se odrekne velikog novca kako bi istrajao u toj nameri

Nema više ljubavi između Bena Simonsa i Filadelfija Seventisiksersa. Stigao je kao velika nada u Pensilvaniju, buduća zvezda NBA lige. Iskoristili su Siksersi pravo da prvi biraju na draftu 2016. godine kako bi u svoje redove doveli momka koji je nazivan i naslednikom Lebrona Džejmsa. Sa altetskim i košarkaškim čudom iz Melburna nisu otišli dalje od polufinala konferencije. Sve je puklo posle iznenadnog poraza od Atlante na korak do finala Istoka pre svega nekoliko meseci, kada je 25-godišnji košarkaš prertpeo salve kritika. Odlučio je da se više ne vraća u Grad bratske ljubavi, a američki mediji otkrivaju gde bi mogao da nastavi karijeru. Šest timova je u igri, dok se Fila nada da bi mogla da posluje sa Portlandom.

21.00: (1,50) Crvena zvezda (14,5) Budućnost (2,85)

Izabrane vesti

Sve je počelo Simonsovom odlukom da se ne pojavi na početku priprema za nastupajuću sezonu. Istrajao je u svojoj nameri, čak i kada su predstavnici Filadelfije bili spremni da mu dođu na noge. Želili su da ga posete u Los Anđelesu, gde održava formu, ali je odbio da se sa njima sastane.

Saga se nastavila kada su Siksersi odlučili da australijskom košarkašu ne isplate 8.250.000 dolara duga, kako bi ga kaznili zbog činjenice da nije ispoštovao osnovnu obavezu i pojavio se na startu trening kampa. Očekuje ga još novčanih kazni, ali ne odustaje.

S ozbirom da se trejd nameće kao jedina opcija, čini se da je želja generalnog menadžera Derila Morija da Australijanca pošalje u Portland u zamenu za Demijana Lilarda. Teško će to izvesti, ali bi zato mogao da se potrudi da pronađe adekvatno rešenje u timovima koji su iskazali interesovanje za Simonsove usluge. I pored činjenice da za pet godina u NBA nije uspeo da "namesti ruku" i dalje se visoko kotira.

Minesota je odavno pokazala interesovanje. Timbervulvsi dugo nisu imali bolju ekipu na okupu, a ako ih zdravlje posluži mogli bi mnogima da pomrse račune na Zapadu. Posebno sa Simonsom. Činjenica je da Australijanac nema šut, ali i da je zbog svojih atletskih sposobnosti i košarkaške inteligencije postao Ol-star igrač. Samim tim, predstavljao bi pojačanje sa sve timove u ligi. Problem sastava iz Mineapolisa što ne želi da se odrekne Karla Entonija Taunsa, Danđela Rasela i Entonija Edvardsa, pa će morati da pronađe još jedan tim raspoložen za razmene, kako bi zadovoljio apetite Filadelfije.

Interesovanje su pokazali i San Antonio Sparsi. Trener Mamuza Greg Popović je često u hvalospevima pričao o košarkašu iz Australije, a čini se i da bi 211 centimetara visokom plejmejkeru saradnja sa iskusnim strategom mogla da pomogne da izađe iz zone komfora i napreduje. Generalno timovi sa manjih tržišta vide šansu da u svoje redove presele jednog igrača takvog kalibra. Simons je odradio tek prvu sezonu petogodišnjeg ugovora teškog 177.000.000 dolara, što znači da bi novi tim imao potpunu kontrolu nad njegovom sudbinom. Makar dok mu ne prekipi i zatraži trejd.

Toronto takođe pokušava da pronađe način da se pojača pred nastupajuću sezonu i ponovo napadne plej-of. Ostao je bez Kajla Laurija, mada je dobio vrednu zamenu u vidu Gorana Dragića, ali je jasno da nema potreban kvalitet da se vrati na pravi put (pre dve godine postao i NBA šampion).

U igri su navodno i Detroit Pistonsi, ali je pitanje šta su spremni da ponude i koliko bi igrač Simonsovog iskustva i kvaliteta mogao da doprinese prilično mladoj ekipi iz Mičigena? Posebno jer je sa prvog mesta na minulom draftu u Motor siti stigao talentovani plejmejker Kejd Kaningem.

Klivlend Kavalirsi su još jedan od timova koji je poput Minesote već neko vreme u pričama oko Simonsovog trejda. Filadelfiji bi mogao da bude interesantan Kolin Sekston, ali navodno im se još više dopada ideja da u svoje redove presele Darijusa Garlanda. Ipak, Kavsi ne žele da se rastanu sa potonjim, što ponovo stvara problem.

Šesti tim koji se u poslednje vreme povezuje sa Simonsom, a često i oslovljava kao "favorit iz senke" za njegov potpis je Indijana. Pejsersi nemaju zvezdama krcatu ekipu, ali imaju nekoliko jako kvalitetnih mladih igrača. Kao i pikove. Čini se da bi mogli da sastave dobru ponudu za Sikserse, ali pod uslovom da Mori smanji zahteve. Moraće GM Filadelfije da se pomiri sa činjenicom da za Simonsa ne može da dobije igrače poput Lilarda.

Bilo kako bilo, sinoć je pobedom Bruklina nad Los Anđeles Lejkersima počela predsezona. Već 19. oktobra kreće i regularni deo. Podsetimo, Simons će za propušten prvi dan treninga biti kažnjen 2.500 dolara. Još 5.000 za drugi i 7.500 dolara za treći. Ukoliko bude i zvanično suspendovan, za svaku propuštenu utakmicu (zaključno sa predsezonom) biće mu oduzeto 227.000 dolara. Vremena je sve manje. Siksersi moraju da pronađu adekvatno rešenje ili će u sezonu ući kraći za jako bitnog igrača. Ukoliko Simons već ne želi da se vrati, svakako bi bilo bolje pronaći mu zamenu po kratkom postupku. Jer rezultati ne smeju da trpe posle još jedne sezone za zaborav.


tagovi

Ben SimonsFiladelfija SeventisiksersToronto ReptorsSan Antonio SparsGreg PopovićMinesota TimbervulvsPortland TrejlblejzersDemijan LilardKlivlend KavalirsIndijana PejsersDetroit PistonsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara