Svetislav Pešić i Vladimir Lučić (©Star Sport)
Svetislav Pešić i Vladimir Lučić (©Star Sport)

Mnogo je razloga da nastavimo decenijski niz protiv Turske

Vreme čitanja: 6min | pon. 14.11.22. | 10:51

Sada je važno da pobedimo, a uzdamo se i u Grčku na gostovanju Belgiji...

Ergin Ataman je čovek kome provokacije nisu strane. Izjava da nije on, već klub doneo odluku da Vasiliju Miciću ne dozvoli da se stavi na raspolaganje Srbiji za derbi meč Grupe I (TV Sportklub, 20.00) i tako prstom uperio ka medijima može da se podvede kao vređanje inteligencije sportske javnosti i još jedan pokušaj da se gurne prst u oko svakom ko objektivno i realno posmatra odnose u košarkaškoj Evropi. Ali, prva tema utakmice ne treba da bude čovek koji je Efesu doneo dve vezane evropske krune, već - kako da Srbija pobedi Tursku?

Sa ovakvom uvertirom naša košarkaška reprezentacija ima dovoljan razlog da večeras izvuče maksimum upiše peta recka u kvalifikacijama. Gledajući i samo sportski aspekt utakmice, kao što reče selektor Svetislav Pešić u najavnoj konferenciji: "Nije presudno, ali bi mnogo značilo da se pobedi".

Izabrane vesti

20.00: (1,45) Srbija (15,0) Turska (3,05)

Posle važnog brejka u Istanbulu pred sam odlazak na Evrobasket, Orlovi u rukama drže prednost od sedam poena (79:72) koja bi mogla da bude od velikog značaja u slučaju da međusobni skor bude odlučivao ko ide u završnicu Svetskog kupa naredne godine. Pobeda nad Turskom, uz isti učinak Grčke u Belgiji, dovele bi nas do predvorja sledećeg velikog takmičenja.

Motiva za novu recku nad istorijskim sportskim rivalom je mnogo, a jedan je nova rata naplate dugova iz polufinala Mundobasketa 2010. godine. Računajući samo duele seniorskih reprezentacija, bio je to poslednji neuspeh Srbije u direktnom okršaju sa Turskom. Dobijali smo ih na kontinentalnim prvenstvima 2011, 2015. i 2017. godine, u prijateljskim susretima i na pripremnim turnirima, kao i najsvežije u pomenutom meču kada smo se sudarili na Bosforu. Sada je važno da niz koji traje više od decenije ostane aktivan i posle večeras.

Vasilije Micić definitivno nije u mogućnosti da pomogne, Nemanja Nedović u dogovoru sa selektorom propušta meč, ali tu su Vladimir Lučić i Marko Gudurić. Svetislav Pešić odlučio se za dve promene u sastavu u odnosu na Veliku Britaniju, pa su kapiten sa Evrobasketa i levoruki šuter Fenerbahčea uskočili umesto Marka Jeremića i Nemanje Dangubića.

Lučić posle velike potrošnje na Evrobasketu nije imao mnogo vremena za odmor i pripremu nove sezone, zbog čega još traži stabilnu šutersku formu u Evroligi. Trenutno je na 36 odsto, ali i 40 odsto za tri. Ipak, njegova uloga u Bajernu je neupitno izuzetno važna i Andrea Trinkijeri ima ogromno poverenje u njega. Gudurić ima možda i najbolji početak klupske sezone, nanizao je četiri dvocifrene partije, pet u minulih šest utakmica Evrolige. Efesu je ubacio pet, a Makabiju četiri trojke, dok je protiv svog bivšeg kluba prošle sedmice odigrao gotovo perfektnu rolu. To je ono što Srbiji i te kako treba protiv rivala kojeg izuzetno dobro poznaje.

Selektor Pešić je o sledećem protivniku govorio sa velikom dozom respekta. Bez obzira kakvo je stanje na tabeli, Tursku vidi kao takmaca koji ima kvalitet na svim pozicijama i sistem postavljen na stabilnim nogama.

“Turska je ekipa koji su nosioci igre u turskim klubovima. Videli ste prošle godine kako je Bursa napravila dobru igru. Nosioci igre su i sada u ekipi. Skoti Vilbekin iz Fenerbahčea daje kvalitet, dobro sastavljena ekipa. Moramo da kažemo da svi ti igrači igraju u turskoj ligi, a mi sada dolazimo u situaciju da, bez preterivanja, turska liga postaje jedna od najjačih u Evropi posle ACB. Igrači ostaju u zemlji, igraju za svoje ekipe, imaju važne uloge... Malo je igrača koji napuštaju svoju zemlju zbog svih uslova tamo. Oni su svi jako napredovali, imaju izražen dobar projekat rada sa mladim igračima. Svi su zajedno tamo tokom cele godine. Vilbekin je zamenio Larkina, skorer, igrač koji je jako važan. Mahmutoglu je u životnoj formi, mi ga jako dobro znamo. Nije prvi put da on ima izražen procenat šuta za tri poena. Dosta dobar balans između unutrašnje i spoljne igre. Oni su borbena ekipa, igrali su sa dodatnom energijom protiv Belgije, bili jako agresivni“, priča Pešić i nastavlja:

“Moramo da odgovorimo na to, da odbrana budemo na minimumu agresivnosti koju očekujemo od Turske i da budemo jako odgovorni u igri. Danas sam baš, u razgovoru sa igračima, organizovali odbranu od Turske. Sastanak smo počeli sa tim kako da ih napadnemo, kako da eliminišemo tu agresiju, atletiku i snažnu odbranu po celom terenu. Bez dobre odbrane, bez kontrole uobičajene baze, bez obzira na to protiv koga se igra, uz kontrolu skoka koju smo imali u Njukaslu, to je bilo na izuzetnom nivou. E sad, što nismo napravili bolji procenat šuta, to je pitanje. Nekoliko novih igrača, malo vremena za pripremu... Moraćemo da radimo na tome. Imali smo i Jovića koji pet meseci nije odigrao utakmicu, ali je pokazao za 22-23 minuta koliko je bio na parketu prepoznatljive plejmejkerske kvalitete. Kontrolisao je igru, a sada nam treba još malo više agresivnosti, bolje odluke u napadu, da previše ne razmišljamo. Prva odluka je najbolja odluka i to stalno pričam. Nadam se da ćemo protiv Turske biti malo bolji u napadu“.

ATAMAN TAKOĐE NAPRAVIO DVE PROMENE

Turska je u prvom meču novembarske runde kvalifikacija pregazio Belgiju rezultatom 86:52 i tako pokazao najozbiljniju ambiciju da u Beogradu napadne pobedu koja bi je stavila u dobru poziciju uoči završne dve utakmice. Kao i dosad ekipa je disala plućima Onuralpa Bitima, jednog od najboljih turskih košarkaša u Evropi. Prva zvezda Burse Dušana Alimpijevića je Belgiji spakovala 19 poena, šest skokova i pet asistencija, dok ga je Sadik Kabača pratio sa 16 poena i četiri uhvaćene lopte. Melih Mahmutolu je do devet poena stigao pogodivši tri dalekometna hica.

Ergin Ataman je svesno odmarao Skotija Vilbekina koji će u Beogradu sigurno imati važnu ulogu uz veliku minutažu. U odnosu na duel sa Belgijom Ataman je takođe napravio dve promene. Umesto Doguša Ozdemirolua uskočio je Metečan Birsen iz Fenerbahčea, dok je mladog centra Furkana Haltalija zamenio drugom, iskusnijom “peticom“ Muhšinom Jašarom.

“Protiv Belgije igrali smo kako smo želeli. Pobedili smo u teškoj utakmici i stvorili veliku zalihu poena u konačnoj razlici. To nam je jako važno. Sada nas čeka mnogo teži meč, sa Srbijom u Beogradu. Došli smo u Beograd sa dobrom atmoferom i posle odlične utakmice. Ako budemo uspeli da zadržimo kvalitet i čvrstinu u odbrani, verujem da možemo da pobedimo. Nadam se da ćemo i drugu utakmicu ovog meseca zatvoriti pobedom“, rekao je Mahmutolu, kome je Bogdan Bogdanović nedavno uputio pohvale, ukazujući na njegov vrhunski šuterski kvaitet.

UZDAMO SE U GRČKU

Pola časa pošto startuje utakmica u Beogradu, počeće nama takođe važan okršaj između Belgije i Grčke. Heleni su posle debakla od Letonije na svom parketu u situaciji da ne smeju više da kiksnu ako žele na Mundobasket, pogotovo ne od Belgije koja takođe ima svoje adute. Dimitris Itudis na raspolaganju sada ima Nika Kalatesa, Kostasa Papanikolaua i Lefterisa Bohoridisa, dok je selektor Belgije Dario Đerđa dobio veliko pojačanje u liku Retina Obasohana koga nije bilo protiv Turske. Grci su prvi susret ovih rivala dobili rutinski (85:68), ali bi bilo dobro da to urade još jednom i tako, uz eventualni naš trijumf, dođemo na pobedu do Mundobasketa.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

GRUPA I

Ponedeljak:

18.30: (1,07) Letonija (25,0) Velika Britanija (8,50)

20.00: (1,45) Srbija (15,0) Turska (3,05)

20.30: (2,70) Belgija (14,5) Grčka (1,55)

GRUPA J

17.30: (1,17) Finska (20,0) Estonija (5,50)

18.00: (1,35) Slovenija (16,0) Nemačka (3,50)

19.35: (1,45) Švedska (15,0) Izrael (3,05)

GRUPA K

18.00: (1,55) Mađarska (14,5) Češka (2,70)

19.00: (2,10) Crna Gora (14,0) Litvanija (1,80)

20.30: (1,85) Francuska (hendikep -18,5) BIH (1,85)

GRUPA L

15.00: (1,45) Ukrajina (15,0) Island (3,05)

16.00: (2,30) Gruzija (14,5) Italija (1,70)

20.30: (1,85) Španija (hendikep -21,5) Holandija (1,85)


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija TurskeKvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav PešićVladimir LučićMarko Gudurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara