Detalj iz druge utakmice (©AFP)
Detalj iz druge utakmice (©AFP)

Momentum na strani Majamija, u trećem meču Jokić neće biti najvažniji igrač Denvera

Vreme čitanja: 5min | sre. 07.06.23. | 17:43

Jedan drugi mora da napravi više

Početak finalne NBA serije između Denvera i Majamija najbolje odgovara na pitanje zašto su toliko uzbudljive serije na četiri pobede. Nakon šta su Nagetsi doslovno razmontirali Hit u prvoj utakmici izgledalo je kao da je samo pitanje hoće li Nikola Jokić i društvo osvojiti prsten u četiri ili pet utakmica, eventualno šest. No, onda se dogodio drugi meč u kojem je Denver pokazao dosta slabosti pa se narativ potpuno okrenuo. Majami je napravio "brejk" te sada ima prednost domaćeg terena, ali mnogo važnije je to što ima i igru na svojoj strani pred treći susret (TV Arenasport, 02.30).

Erik Spolstra je još jednom pokazao da je trenutno verovatno najbolji trener u NBA ligi i napravio promene kojima je neutralisao sve ono što je Denver dobro radio u prvom meču. Pre svega je u startnu petorku vratio Kevina Lava koji je dobio zadatak da zaustavi Erona Gordona i to je sasvim dobro radio. Pustio je Lav Gordona da šutira trojke ako želi, ali nije smeo da mu uđe u reket. Iako je u veteranskim godinama, Lav je dosta dobar u odbrani pod košem što je i pokazao. Osim odbrane na Gordonu, Lav je Majamiju dobro došao kao dodatni igrač koji može da igra odbranu na Jokiću, ali i kao fenomenalan dodavač što se najviše vidi u situacijama kada nakon skoka pod svojim košem razvija brze kontre. Tu je i njegov dobar šut za tri što znači da ga ne možeš ignorisati kao odbrambeni igrač.

Izabrane vesti

Činjenica da je Lav zaustavio Gordona omogućila je Džimiju Batleru da igra odbranu na Džamalu Mariju koji je postigao samo 12 poena do pred sam kraj utakmice. Nije išlo ni Majklu Porteru ni Kentaviusu Koldvelu Poupu pa je Nikola Jokić morao da postigne 41 poen, a imao je samo četiri asistencije. To je najmanji broj asistencija srpskog asa u ovom plej-ofu, a ovo je bila njegova treća plej-of utakmica u karijeri u kojoj je postigao najmanje 40 poena. Svaki put je Denver izgubio kada je bilo tako.

Majami je, s druge strane, imao dosta raspoloženih igrača i zasluženo je došao do pobede kojom je izjednačio rezultat u seriji. No, ono što je dosta važnije je da je sada momentum na strani Hita. Uspeli su da "ukradu" jednu pobedu i puni su samopouzdanja.

Pritisak je i te kako na strani Denvera, a izjave nakon drugog meča su pokazale da u njihovom timu postoje neki problemi. Nije baš uobičajeno da trener nakon prvog poraza u seriji govori kako mu se igrači nisu zalagali te bi njihova pobeda, da se dogodila, bila nezaslužena, a to je Meloun uradio nakon drugog meča. Jokić je dodao da nisu imali disciplinu u timu, a veteran Džef Grin je bio najžešći: "Ovo je jeb*** finale, energija mora biti bolja".

Svi su oni u pravu, ali s obzirom na to da ama baš ništa nije izgubljeno nakon tog poraza i kako ih očekuju još najmanje tri meča protiv istog protivnika, možda bi bilo bolje da su stvari rešili u svlačionici. Ovako su samo dali snagu Majamiju koji je sada svestan da nije samo pobedio suparnika na njegovom terenu, nego mu je naneo i psihološki poraz. To ljudi poput Batlera jedva čekaju, a kada smo ga već pomenuli trebalo bi reći kako ni on ni Spolstra, ni bilo ko drugi nije imao slične izjave nakon prvog meča. Tek su rekli nešto u stilu "pobedili su nas, mi ćemo se vratiti bolji u drugoj utakmici" što su i napravili. Dela, a ne reči.

Majami je napravio rezove, promenio stvari između dva meča, a može li Denver šta da promeni? Ono što je gotovo sigurno je da promena u startnoj petorci neće biti jer Meloun to obično ne radi, a i nema mnogo raspoloživih opcija s kojima bi zamenio aktuelne članove petorke. Doduše, nema mnogo ni razloga za promene jer je Denver dobro izgledao manje-više kroz celi plej-of, osim u prošloj utakmici, a i u njoj je imao šut za produžetak.

Ono što bi Meloun mogao da napravi je da eventualno poveća minutažu Brusu Braunu, a smanji Porteru koji je bio baš loš pre tri dana. Osim što nije mogao da ništa pogodi, Porter nije igrao angažovano u odbrani, a to je veliki problem jer ni Jokić ni Mari nisu vrhunski odbrambeni igrači. Gordon i Koldvel Poup ipak ne mogu sve sami. Braun je dosta bolji igrač u odbrani, može da ubaci i trojke, a donosi i veliku energiju. Odbrana kod Denvera mora da bude bolja jer su u prošlom meču bili jako slabi, ponajviše u rotacijama nakon udvajanja. Pričalo se dosta o odličnom šuterskom danu koji su imali košarkaši Majamija, ali ipak treba da se kaže da je dosta trojki koje su Dankan Robinson, Gejb Vinsent i Maks Štrus pogodili došlo iz otvorenih šuteva.

Sa ili bez promena, ključni igrač večeras za Denver je ipak Džamal Mari. Videli smo već u prva dva meča da će Jokić da isporuči sve što je potrebno njegovom timu. On je definitivno najbolji igrač Nagetsa, a svi znamo da je Mari drugi. On mora da bude bolji, agresivniji i precizniji. Jasno je da nije to lako biti pored Batlera, ali mora da nađe način kako god zna i ume.

Veliki je ulog u večerašnjoj utakmici. Ne mora ona da odluči konačnog pobednika, ali može da usmeri celu seriju. Denver je pokazao slabosti, po prvi put u ovom doigravanju je stvarno izgledao dosta slabije od protivnika i sada mora da nađe način da se vrati na pravi put.

Piše: Emir FULURIJA

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Denver - Majami 108:111

/Jokić 41 - Vinsent 23/

Treća utakmica

Četvrtak, 02.30: (2,25) Majami (12,5) Denver (1,80)

Četvrta utakmica

Subota, 02.30: Majami – Denver

Peta utakmica

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

Denver NagetsMajami HitNBA ligaNBA finaleNBA plej-ofNikola Jokić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara