Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Mundobasket bez najboljih - Jokić samo jedan u nizu izostanak najvećih zvezda

Vreme čitanja: 2min | ned. 23.07.23. | 19:00

Mnoge reprezentacije dolaze bez najboljih igrača

Izostanak Nikole Jokića sa ovogodišnje reprezentativne akcije je definitivno vest dana u Srbiji. Moraće Svetislav Pešić bez najboljeg igrača na Filipine gde se održava Svetsko prvenstvo (25. avgust - 10. septembar), ali ko je pomno pratio vesti tokom leta zna da je Nikolino ime samo još jedno u nizu izostanaka najboljih igrača pred Mundobasket.

Tako da Srbija nije jedina koja neće računati na najbolje. Bez bitnih igrača moraće Francuska, Grčka, Litvanija, Španija... a sutuacija je bila drastično drugačija pre samo godinu dana pred početak Evrobasketa kada smo videli sve najbolje igrače učesnika. Sada to definitivno nije slučaj.

Izabrane vesti

Idemo redom...

Francuzi su bili u centru pažnje iz nekoliko razloga. Mesecima se pričalo o mladoj senzaciji zvanoj Viktor Vembanjam. Prvi pik sa drafta je nekoliko puta isticao da ima ogromnu želju da igra za nacionalni tim, međutim kada je otišao u San Antonio i kada je došlo vreme da se objavi spisak Francuza, njega nije bilo. Kasnije je izjavio da ovo leto mora da propusti kako bi bio spreman za sledeće akcije, pre svega za Olimpijske igre u Parizu.

Pored Vembanejame, Francuzi su se potajno nadali da bi i Džoel Embid mogao da bude njihov. Momak rođen u Kamerunu navodno ima i državljanstvo Francuske, ali očigledno još uvek nema nameru da zaigra reprezentativnu košarku.

Kada smo kod MVP igrača, onda moramo da napomenemo Janisa Adetokunba. Iako se ime zvezde Milvokija trenutno nalazi na spisku Dimitrisa Itudisa, teško je očekivati da Grci otpuju na šampionat sa najboljim igračem u sastavu koji se i dalje oporavlja od operacije kolena, ipak... nada poslednja umire.

Kod Litvanaca nema ni nade kada je u pitanju učešće Domantasa Sabonisa. Sjajni igrač Sakramento Kingsa je operisao šaku posle naporne sezone i odmah stavio do znanja svima da ga neće biti u dresu Litvanije ovog leta.

Italijani su takođe oslabljeni, pre svega zbog Paula Bankera. Mladi as Orlanda je navodno nagoveštavao da bi mogao da zaigra za Italiju, ali se na kraju ipak odlučio za Sjedinjene Američke Države.

A kada smo već kod Amera, oni na šampionat šalju verovatno najslabiji sastav ikada. Ako kažemo da su najbolji igrači Sjedinjenih Država, Entoni Edvards i Brendon Ingram, onda vam to dovoljno govori ko se sve nije odazvao na poziv selektora.

Španci takođe neće moći da računaju na vrlo bitnog igrača, Lorenza Brauna koji je bio udarna igla prošle godine na Evrobasketu kada je Španija osvojila zlato.

Na kraju sada se sve sagleda, najveća zvezda šampiona biće slovenački internacionalac Luka Dončić koji je željan medalje u nacionalnom dresu.


tagovi

Mundobasket

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara