Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Kako će izgledati prva petorka Srbije bez Jokića i Micića? Bogdanović i Milutinov moraju sve da povuku

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.07.23. | 17:35

Selektor Svetislav Pešić će imati velikih problema u sastavljanju tima za predstojeće prvenstvo sveta u Manili

Kako se početak Mundobasketa približava, tako se crne sumnje obistinjuju kada je u pitanju sastav nacionalnog tima Srbije. Selekor Svetislav Pešić će imati izuzetno težak posao na Filipinima (25. avgust - 10. septembar) s obzirom da neće moći da računa na nekoliko bitnih igrača na čelu sa Nikolom Jokićem. Moraće iskusni trenerski vuk da "izmisli" neku novu petorku koja bi mogla da obraduje naciju.

Prema informacijama Mozzart Sporta, svi napori Svetislava Pešića nisu uspeli kada je Jokić u pitanju. Dvostruki MVP NBA lige i aktuelni šampion je odlučio da ovo leto odmara. To možda jeste najveći problem, ali daleko od toga da je jedini. Nikola Kalinić sasvim sigurno neće igrati, isto važi i za Vasilija Micića. Od ranije je poznato da neće biti ni povređenog Vladimira Lučića.

Izabrane vesti

Onda se sasvim legitimno postavlja pitanje kako će izgledati reprezentacija Srbije na Filipinima?

Pozicija plejmejkera je trenutno u najvećem deficitu. Ako uzmemo u obzir da nema Vasilija Micića, a da je Miloš Teodosić završio reprezentativnu karijeru prošlog leta kada je selektor Pešić odlučio da ga precrta, onda je izbor izuzetno sužen. Prvo ime koje iskoči je Stefan Jović, ali i Ognjen Jaramaz. Međutim, prema informacijama koje je plasirao Sport Klub, i oni su pod velikim znakom pitanja.

Onda ostajemo samo sa Aleksom Avramovićem koji je tokom karijere više igrao klasičnog beka, ali je u dresu Partizan Mozzart Beta kod Željka Obradovića često imao organizatorska zaduženja. Nema dileme da će igrači koji generalno pokrivaju beka morati da se spuštaju na plejmejkera iz puke nužde.

Bekovska pozicija je jedina na kojoj u teoriji nemamo problema. Lider će biti Bogdan Bogdanović i sve će ići preko nega, ali tu su još Nemanja Nedović i Marko Gudurić. Očekuje se i Vanja Marinković koji se sjajno snašao u sistemu Svetislava Pešića na prethodnim akcijama.

Na pozicijama krila i krilnog centra imamo nekoliko potencijalnih imena: Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Uroš Trifunović, Filip Petrušev, Luka Mitrović, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Marko Jagodić-Kuridža. Međutim ni tu nije sve kristalno jasno jer postoje indicije da se Aleksej Pokuševski nije oporavio od povrede, a čeka se i na status Nikole Jovića. Od iskusnih igrača glavno ime je Nemanja Bjelica, ali teško je očekivati Bjelicu posle skoro kompletne propuštene sezone u Fenerbahčeu zbog povrede lista.

Za kraj dolazimo do pozicije centra. Sada kada je jasno da nemamo Nikolu Jokića koji je alfa i omega, onda slobodno možemo da stavimo Nikolu Milutinova kao primarnu opciju u reketu. Milutinov dolazi posle sjajne sezone u CSKA Moskvi i ne bi bilo iznenađenje da bude jedan od najdominatnijih igrača na Mundobasketu, ali veliki problem su zamene. Ističe se Dušan Ristić sa najdužim stažom u reprezentaciji, a tu je i Balša Koprivica.

Ako uzmemo u obzir da sigurno neće igrati Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, a da su pod velikim znakom pitanja Ognjen Jaramaz, Stefan Jović, Aleksej Pokuševski i Nikola Jović... Selektor Svetislav Pešić će morati da povede 12 igrača koji mogu da pokrivaju nekoliko pozicija na parketu, a treba očekivati i izuzetno veliku minutažu kod Bogdana Bogdanovića, Nikole Milutinova i Alekse Avramovića.

Koliko će biti značajan Bogdanović dovoljno pokazuje činjenica da je već preuzeo kapitensku traku od povređenog Vladimira Lučića. Momak koji je svih prethodnih godina uvek bio na raspolaganju nacionalnom timu osim kada su ga povrede sputale kao što je to bio slučaj prošle godine na Evrobasketu. Za seniore je debitovao još 2013. godine, a veliku ulogu je imao u osvajanju tri srebrne medalje 2014, 2016, i 2017. godine. Na prethodnom Mundobasketu u Kini bio je najbolji strelac šampionata kada je Srbija osvojila peto mesto.

U teoriji prva petorka Srbije na Mundobasketu bi mogla da izgleda ovako: Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Filip Petrušev i Nikola Milutinov. Bitniju ulogu treba očekivati od Nemanje Nedovića, Vanje Marinkovića, Dejana Davidovca, Ognjena Dobrića i Alena Smailagića.

Ipak, teorija je jedno, a praksa će biti nešto sasvim drugo. A praksu najbolje zna selektor Pešić koji će se javnosti obratiti u ponedeljak kada će saopštiti spisak i otkloniti sve dileme oko imena u reprezentaciji Srbije.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Bogdan BogdanovićNikola Milutinov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara