Deni Avdija, Jam Madar, Franc Vagner, Rokas Jokubaitis, Goga Bitadze (Foto: fiba.basketball)
Deni Avdija, Jam Madar, Franc Vagner, Rokas Jokubaitis, Goga Bitadze (Foto: fiba.basketball)

Najveći biseri Evrobasketa: Sjajni Avdija, bivši igrači Mege, plejmejker Partizana i vunderkind Franc

Vreme čitanja: 8min | sub. 03.09.22. | 14:43

Pregršt talentovanih košarkaša na Evrobasketu u Nemačkoj, Italiji, Gruziji i Češkoj

Kompletirana je prva runda grupne faze Evrobasketa, a na terenu smo videli neke od najboljih, ali i najtalentovanijih svetskih košarkaša. Sa svojim državnim timovima na kontinentalnu smotru stigli su mladi igrači sa ozbiljnim ulogama u NBA, biseri u kojima klubovi iz najjače lige sveta vide budućnost. Zvezde u usponu evropske košarke, ali i nekoliko talenata koji su afirmaciju stekli u redovima Mege, mladi plejmejker od kojeg mnogo očekuju navijači Partizana.

Pre pet godina Luka Dončić im je postavio domaći zadatak. Sa 18 godina je bio druga violina Slovenije na putu ka zlatu, pa je bio uvršten i u idealnu petorku takmičenja. As Dalasa je i danas među najmlađim igračima Evropskog prvenstva, ali se ne može uvrstiti u talente, pošto je već jedan od najboljih igrača na planeti.

Izabrane vesti

Videlo se i na njegovom primeru koliko dobra izdanja na velikom takmičenju u reprezentativnom dresu mogu da podignu samopouzdanje mladima i posluže im kao odskočna daska za nastavak karijere.

Kada uzmemo u obzir samo igrače do 23 godine starosti i pogledamo rezultate iz prvog kruga - jedno ime odskače. Deni Avdija je zablistao punim sjajem u pobedi Izraela nad Finskom posle produžetka. Postigao je 23 poena, uhvatio 15 skokova i proveo 37 minuta na parketu. Košarkaš Vašington Vizardsa je minulog januar proslavio 21. rođendan, ali to ga nije sprečilo da bude jedan od najboljih parketu kao debitant na velikim takmičenjima. Pritom je i postigao neke od ključnih poena u završnici utakmice.

Sin legendarnog košarkaša Crvene zvezde Zufera Avdije je još kao 16-godišnjak potpisao prvi profesionalini ugovor sa Makabijem. Osvojio je tri titule u domovini, a bio i MVP prvenstva 2020. godine. Izašao je odmah potom na Draft, da bi ga Vizardsi odabrali kao petog pika.

U omladinskim selekcijama Izraela je pokazao ogroman potencijal i osvojio dve zlatne medalje na Evropskim prvenstvima za igrače mlađe od 20 godina. Pre tri godine je u domovini bio i MVP kontinentalne smotre za omladince.

Jam Madar u dresu Partizana (Foto: MN Press)Jam Madar u dresu Partizana (Foto: MN Press)

Budućnost izraelske reprezentacije leži u njegovim rukama, ali imaće veliku pomoć i u mladom košarkašu Partizana Jamu Madaru. Dokazao je vešti plejmejker da ga čeka velika karijera. Sazreo kroz rad sa Željkom Obradovićem i bio jedan od najboljih igrača državnog tima tokom priprema. Gaj Guds mu na startu Evropskog prvenstva nije dao pravu priliku, proveo je svega sedam minuta na teren u pobedi nad Finskom i ostao bez učinka. Nema sumnje da će kako vreme bude odmicalo dobijati sve veću minutažu i nastaviti da oduševljava navijače crno-belih.

Ako je Avdija nosilac igre Izraela, za Franca Vagnera se može reći da je jedan od najbitnijih igrača u nemačkoj reprezentaciji. Košarkaš Orlanda je ovog leta debitova za seniorsku selekciju i odmah preuzeo važnu ulogu. Igrao je odlično na pripremama, iskoristio višak prostora koji je dobio zbog povrede starijeg brata Morica, ali i činjenice da je Maksi Kleber odlučio da preskoči obaveze u državnom timu.

U sudaru sa Rudijem Goberom, Vensanom Poarjeom i Geršonom Jabuseleom je na premijeri odradio sasvim solidan posao. Učestvovao u velikoj pobedi Nemaca sa osam poena i po tri skoka i asistencije za 25 minuta.

Franc Vagner protiv Francuske (Foto: fiba.basketball)Franc Vagner protiv Francuske (Foto: fiba.basketball)

Profesionalno je košarkom počeo da se bavi 2017. godine u berlinskoj Albi, da bi posle dve sezone, kao najbolji mladi igrač Bundeslige, otišao u SAD i proveo još dve godine na Mičigenu. Potom je izašao na NBA draft i Orlando ga je izabrao kao osmog pika. Imao je odličnu ruki sezonu, odigrao 79 utakmica u dresu Medžika i prosečno postizao 15,2 poena po nastupu. Na kraju je uvršten i u idealnu petorku novajlija.

Gruzija može da se pohvali da ima dva izuzetno talentovana centra koji će biti nosioci državnog tima u godinama koje dolaze. Sandro Mamukelašvili je blesnuo na premijeri protiv Belgije. Iskoristio višak prostora zbog povrede Tornikea Šengelija i bio najbolji u iznenađujućem porazu od Belgijanac. Postigao je 18 poena, uhvatio 13 lopti pod obručima za 40 provedenih minuta u igri. Pritom je imao i nekoliko sjajnih zakucavanja, pokazao čitavoj košarkaškoj javnosti da poseduje sjajne atletske sposobnosti.

Izuzev reprezentacije nije imao mnogo dodira sa evropskom košarkom tokom karijere. Proveo je četiri godine na Seton Holu, pre toga išao u srednju školu Montverde na Floridi. U NBA je od leta 2021, kada ga je Indijana odabrala kao 54. pika i prosledila u Milvoki. Imao je epizodnu ulogu, ali je dobijao priliku. Nema sumnje da će mu dobra izdanja na Evrobasketu pomoći da stekne još bolji status u najjačoj ligi sveta.

Uz njega, Gruzija se uzda i u Gogu Bitadzea. Bio je na skok od dabl-dabla protiv Belgije (14 poena) iako se u finišu susreta povredio. Bivši MVP Jadranske lige i Zvezda u usponu Evrolige, već tri godine branio boje Indijana Pejsersa u NBA i bez sumnje spada u red najboljim mladih igrača u Evropi.

Mega je u svetskim okvirima postala poznata kao rasadnik talenata, pa tako veliki broj igrača koji su prošli kroz njen sistem nastupa na kontinentalnoj smotri. Uz Bitadzea tu je i Aleksander Balcerovski koji je u pobedi nad Češkom pokazao da je jedan od stubova reprezentacije (14 poena, 7 skokova za 26 minuta).

Da se u beogradskom klubu sjajno radi sa centrima jasno je kada se pogleda samo primer Nikole Jokića, ali uz Bitadzea i Balcerovskog, još jedna mlada petica koja je stasavala u beogradskom klubu je stigla do Evrobasketa - centar Hrvatske Karlo Matković.

Debituje na velikim reprezentativnim takmičenjima, pa mu je Damir Mulaomerović dao svega šest minuta u sudaru sa Grčkom. Doprineo je sa po dva poena i skoka. Očekuje se da od ovog leta košarkaš Cedevita Olimpije vremenom dobija sve veću ulogu. Podsetimo da je na minulom Draftu izabran kao 52. pik od strane Nju Orleansa koji je odlučio da ga vrati na kaljenje u Evropu.

Bitadze, Matković i Balcerovski u dresu Mege (Foto: Starsport)Bitadze, Matković i Balcerovski u dresu Mege (Foto: Starsport)

Impresionira broj talentovanih centara koji učestvuju na Evrobasketu. Pored svih gore navedenih, dresove sa državnim grbom ovog leta obukli su i košarkaši Hjuston Roketsa Usman Garuba i Alperen Šengun.

Garuba je još kao igrač madridskog Reala dobio priliku u španskoj reprezentaciji, a iako nije imao preterano dobru ruki sezonu u NBA, Skariolo nije mogao da ga ne uvrsti u 12. Momak koji je pre godinu i kusur dana bio 23. pik na NBA draftu dobro je otvorio kontinentalnu smotru i ubacio 10 poena, uz sedam skokova za samo 17 minuta protiv Bugarske. Krase ga sjajne fizičke predispozicije,, a iako ima samo 20 godina, zahvaljujući politici Reala da ukazuje šansu mladim igračima već iza sebe ima solidno iskustvo. Bio je Zvezda u usponu Evrolige i najbolji mladi igrač ACB pred odlazak preko bare.

Koliki je potencijal Hjustonove centarske linije najbolje govori podatak da je Šengun u NBA otišao kao MVP turske lige. Garubin je vršnjak, a imao je veoma dobru ruki sezonu. Na 72 nastupa prosečno je beležio 9,6 poena uz 5,5 skokova i bilo je jasno da će dobiti ozbiljnu ulogu u reprezentaciji Turske. Da ju je zaslužio dokazao je sa 12 poena i šest skokova u pobedi nad Crnom Gorom. Bio je jedan od najboljih na parketu, a morao je da se nosi sa peticama poput iskusnog Bojana Dubljevića i odličnog Marka Simonovića.

Niko Manion (Foto: fiba.basketball)Niko Manion (Foto: fiba.basketball)

Jasno je da se u evropskim selekcijama krije ozbiljan centarski potencijal. Ipak, ne manjka talenta ni na spolnjim pozicijama. Niko Manion je već jedan od najboljih igrača italijanske reprezentacije. To je dokazao i na startu Evropskog prvenstva sa 12 poena, kao i po četiri skoka i asistencije u pobedi nad Estonijom. Igrao je za Azure i na Olimpijskim igrama, a s ozbirom da je minule sezone imao velikih zdravstvenih problema u Virtusu, jasno je da je veoma motivisan da ostavi što bolji utisak u dresu sa državnim grbom i tako se izbori za još veću ulogu u Bolonji.

Teo Maledon je još u omladinskim kategorijama skrenuo pažnju na sebe. Osvojio je sa U16 selekcijom Francuske pre pet godina evropsko zlato u Crnoj Gori, godinu dana kasnije i srebro sa U17 timom na Svetskom prvenstvu u Argentini. Afirmisao se potom u Asvelu, da bi ga Oklahoma pre dve godine odabrala kao 34. pika na Draftu. Ostavio je solidan utisak tokom prve dve sezone u NBA, prosečno beležio 8,8 poena po meču na 116 nastupa, a jasno je da spiskovi francuske reprezentacije u narednih 10 do 15 godina neće biti sastavljani bez njegovog imena. Čini se da je zaslužio veću minutažu na premijeri protiv Nemačke, pošto je za 10 minuta postigao šest poena.

Rokas Jokubaitis (Foto: Starsport)Rokas Jokubaitis (Foto: Starsport)

Evrobasket će biti i sjajna prilika za plejmejkera Barselone Rokasa Jokubaitisa, ali i veliki ispit. Već je stekao ozbiljan status u Evroligi. Oduvao konkurenciju u borbi za titulu najboljeg mladog igrača prošle sezone, a predviđa mu se i uspešna NBA karijera (Niksi polažu pravo na njegove usluge). Šarunas Jasikevičijus ima veliko poverenje u zemljaka sa kojim je sarađivao i u Žalgirisu, a polako dolazi vreme da preuzima sve veću odgovornost i u reprezentaciji.

Mantas Kalnijetis više nije tu, te ima veliki prostor da dokaže svoju vrednost. Nije ga iskoristio na premijeri, možda ga je slomio pritisak velikih očekivanja, mada već ima solidno iskustvo iza sebe na klupskom nivou. Jasno je ipak da je državni dres teži, pa je Rokas upisao samo po dva poena i dve asistencije u porazu od Slovenije (za 18 minuta).

Vredi pomenuti i talentovane bekove Ukrajine i Estonije - Jusufa Sanona i Kera Krisu. Ukrajinac se istakao kao jedan od najboljih spoljnih igrača reprezentacije ovog leta. Dugo se ni u Ukrajini nije znalo o njegovim kvalitetima, dok nije zablistao na U18 EP u Slovačkoj. Sa 19,3 poena po meču je bio jedan od najboljih igrača turnira, a okušao se i u ABA ligi kao član ljubljanske Olimpije (2018/19). Izabran je na Draftu od strane Vizardsa kao 34. pik pre četiri godine, a od ovog leta brani boje Prometeja, pa će igrati i Evrokup.

Za razliku od svih gore-pomenutih, 21-godišnji Krisa je još na koledžu. Plejmejker estonske reprezentacije nastupa za Arizonu, ali je na startu kontinentalne smotre eksplodirao. Od 62 poena svog tima, ubacio je 20. Imao i šest asistencija, što znači da je odgovoran za više od polovine poena Estonije. Za tri je šutirao 4/6, za dva 4/5. Impresivna partija, ali su Italijani jednostavno bili bolji. Ker Krisa bi s druge strane mogao da iskoristi Evrobasket da poraste u očima brojnih evropskih i svetskih skauta.


tagovi

Evrobasket 2022Deni AvdijaJam MadarFranc VagnerGoga BitadzeSandro MamukelašviliTeo MaledonKarlo MatkovićAlperen ŠengunUsman GarubaRokas JokubaitisAleksander BalcerovskiNikolo Manion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara