Slavlje ekipe Crvene zvezde (©Star Sport)
Slavlje ekipe Crvene zvezde (©Star Sport)

Najveći košmar Olimpije – Stella Rossa di Belgrado!

Vreme čitanja: 7min | sre. 18.11.20. | 22:43

Crvena zvezda slavila po četvrti put u Gradu mode i zadržala perfektan skor kada gostuje u dvorani Mediolanum Forum - 87:79

Možda je ovo sezona kada gotovo ništa nije onako kako je bilo pre pandemije virusa korona, ali neke dobre stvari jednostavno ne treba menjati. Crvena zvezda je u svojoj sigurnoj luci, baš kako smo nazvali dvoranu Mediolanum Forum u najavi utakmice, pronašla najlepšu utehu posle onog poraza od Reala, slabog izdanja u sudaru sa Splitom i savladala Olimpiju sa 87:79 (18:23, 30:21, 18:16, 21:19)!

Kako samo zadovoljavajuće zvuči - Crvena zvezda je po četvrti put savladala Olimpiju u Milanu sa četvrtim različitim trenerom! Nikada crveno-beli nisu poraženi od Manekena u Gradu mode, a tu tradiciju nastavio je i Saša Obradović.

Izabrane vesti

Na mala vrata izašla je Zvezda iz Srbije, bez preterano velikih očekivanja milionske navijačke baze, ali crveno-beli su ih baš prijatno iznenadili i na najvećoj modnoj sceni odneli veliku sportsku pobedu. Možda i podjednako važan detalj kao i sam uspeh jeste psihička moć koju je Zvezda pokazala. Od momenta kada je preuzela vođstvo u finišu drugog poluvremena - ubacila čak 30 poena u drugoj četvrtini za preokret -, do poslednjeg zvuka sirene Obradovićevi puleni ispunili su glavni cilj na kojem je šef stručnog štaba insistirao uoči i u izjavi na poluvremenu utakmice - da se održi visok nivo i zadrži vođstvo! Nijednog trenutka više Olimpija nije bila blizu da preokrene rezultat i to je ono što je gostima iz Beograda jako nedostajalo u nekim prethodnim evropskim okršajima.

----------------------------------------

OLIMPIJA MILANO – CRVENA ZVEZDA 79:87

/23:18, 21:30, 16:18, 19:21/

Mediolanum Forum, Milano.

Sudije: Matej Boltauzer, Žozef Bisanž, Petri Mantila.

OLIMPIJA MILANO: Panter 10, Lidej 11, Micov 13 (4as, 3sk), Moraskini -, Rol 10, Rodrigez 11 (5as), Tarzuski 6, Biliga -, Dilejni 8, Šilds 6, Bruks 2, Hajns 2.

CRVENA ZVEZDA: Ročesti 9, O’Brajant 11, Hol 7, Volden 15, Lojd 17 (5as), Davidovac 4, Lazić -, Dobrić -, Simonović 7, Jagodić Kuridža 6, Kuzmić 2, Teri 9 (7sk).

----------------------------------------

Zvezda je upisala drugu uzastopnu pobedu na gostovanjima, a istovremeno i zaustavila respektabilan niz pobeda Olimpije na domaćem terenu, koja je stala na jedanaest recki. Ponovo je Zvezda pregazila Olimpiju na gorivo timskog duha! Jeste Džordan Lojd bio najefikasniji sa 17 poena, ali je uzeo najmanje šuteva otkako je obukao dres Zvezde (6/10 iz igre, 2/5 za tri), čime je omogućio saigračima da se takođe razigraju. Podelio je i pet asistencija, što je bio takođe lep podatak za videti, a uz tri skoka i šest iznuđenih faulova imao je indeks 24.

Kori Volden je bio još jednom važna komponenta ne samo igre, već i pobede. Slabo je ušao u meč, brzo upao u probleme s faulovima, ali u drugom poluvremenu briljirao i ubacio najveću porciju poena. Mada je njegov hitac na isteku vremena u prvom delu verovatno došao kao šamarčina domaćinu koja je jako uticala na dalji rasplet. Njegovih 15 poena na kraju, uz sedam iznuđenih faulova. Može se reći da je ovo bila utakmica kada je Džoni O’Brajant konačno položio prijemni i odigrao baš po zacrtanim konturama Saše Obradovića. Dosta sigurnije nego ranije, uz nekoliko vrlo bitnih realizacija i pohvatanih lopti, pa je na kraju imao 11 poena i četiri skoka. Dva poena manje ubacio je Tejlor Ročesti koji bio baš onakav kakav je uvek potreban Zvezdi, kao najveća pretnja kada niko to ne očekuje i neko ko donosi lake poene kada ostali ne mogu. Ubacio je devet poena, uz savršenih 4/4 iz igre.

Lojd i Volden (©Star Sport)Lojd i Volden (©Star Sport)

Sasvim zadovoljavajuću noć imao je i Emanuel Teri sa devet poena i sedam uhvaćenih lopti, ali je on bio dosta aktivniji u prvom delu, dok je važnu rolu pružio i Marko Simonović u poslednjoj četvrtini i baš su njegova i trojka Džordana Lojda na sredini poslednjeg kvartala odbile poslednji pokušaj igrača Etorea Mesine da se vrate u život. Domaćin je u ovoj utakmici imao ispomoć nekadašnjeg strelca Zvezde Kevina Pantera, ali i Malkolma Dilejnija koji se vratio na parket pomalo iznenađujuće posle teške povrede skočnog zgloba. Panter je na debiju za Olimpiju imao deset, a Dilejni osam poena. Najefikasniji je ipak bio Vlada Micov sa 13 poena, četiri asistencije i tri skoka. Po 11 poena dodali su Zek Lidej i Serhio Rodrigez, koji je imao i pet završnih dodavanja.

Velika je šteta što su sudijske odluke uglavnom obeležile prvo poluvreme, jer bi u suprotnom isto bilo spektakularno. Nije mala stvarni videti gotovo 100 poena za dve četvrtine, ali je sudijska trojka imala potpuno čudan kriterijum i sankcionisao se svaki kontakt. Tako je viđeno 29 faulova za poluvreme (jedno više za Olimpiju) i ukupno 26 slobodnih bacanja (dva više za Olimpiju), no najvažnije je bilo da je Crvena zvezda na odmor otišla s četiri poena viška i to na trojku Voldena uz zvuk sirene za 48:44.

Jeste prva četvrtina bila napadački lošija za Zvezdu sa dosta promašaja, ali sve je to nadoknadila u spektakularnom drugom kvartalu koji je završila sa čak 30 ubačenih poena! Posle dosta oscilacija u tih uvodnih deset minuta, gde je Olimpija izvela čak deset sobodnih bacanja što je zapravo i pravilo razliku na semaforu, usledila je strašna reakcija crveno-belih koji su se otrgli čvrstom zagrljaju protivnika, ali i pomenutoj sudijskoj senzitivnosti, što je dovelo do toga da u ranoj fazi drugog kvartala po dva faula imaju Hol, Volden, Teri, O’Brajant i Lazić. Sve je pošlo iz dobre odbrane, gde je Zvezda uspostavila odličnu kontrolu protoka lopte i pogotovo skok gde je komandovao Teri s mnogo autoriteta i konačno je u Hajnsu našao takmaca po meri jer su stilom igre slični, mada je dugogodišnji kapiten CSKA i dalje previše iskusan i ipak kvalitetniji u odnosu na mlađeg suparnika. Teri je već u prvom poluvremenu imao sedam poena i pet skokova, čak tri u napadu iz kojih je direktno izvukao šest poena! Mada i tri faula, gde je taj treći napravio potpuno nepotrebno na Dilejniju. To ne umanjuje činjenicu da je bio sasvim koristan za ekipu, baš kao i Ročesti koji se konačno razigrao i takođe dopisao sedam poena, baš kao i O’Brajant, po čemu su bili odmah iza neprikosnovenog Lojda koji je već na poluvremenu imao deset poena kraj svog imena i prezimena.

Uz dobru rotaciju u odbrani stegle su se ruke domaćinu koji je ušao u seriju grešaka, a to se naravno ubrzo osetilo u rezultatu. Zvezda je posle trojke Jagodić Kuridže i pogotka Lojda iz kontakta stigla do vođstva koje je kratko trajalo, pošto je Olimpija uzratila udarac i na tri minuta do kraja imala 43:38 u svojim rukama i činilo se tada psihološku prednost posle nekih dobrih rešenja. Ali, baš tada su Manekeni stali, a Zvezda se ponovo razigrala i serijom 10:1 zahvaljujući Ročestijevom i Voldenovom hicu sa distance, te lukavoj realizaciji Davidovca pored Rola taman pre isteka vremena ponovo uzela kontrolu rezultata pod svoje.

Džordan Lojd (©MN Press)Džordan Lojd (©MN Press)

Ono što je najvažnije, Zvezda nije spuštala ritam ni na startu drugog poluvremena uprkos jakoj ofanzivi domaćina i pritisku na sve igrače crveno-belih. Odmah je treća četvrtina otvorila sa dva faula i pogocima Hola i Kuzmića sa penala, pa je Olimpija brzo ušla u problem sa faulovima i ispucala bonus. Nije bilo lako, ali Zvezda je uporno odolevala napadima Olimpije i što je najvažnije, našla dobar balans u odbrani i napadu. Domaćinu nije dopušten nijedan šut s penala u trećem kvartalu, što je bilo jako važno. Uostalom, Zvezda je preko inspirisanog O’Brajanta stigla do maksimalnih devet poena viška (58:49). A možda najbitnija sekvenca ponovo je viđena u finišu deonice kada je na seriju Manekena 6:0 kojom se prednost istopila Zvezda odgovorila muški. I to preko dve udarne igle - O’Brajanta i Lojda, koji je verovatno najteži šut na utakmici preko ruke ubacio o tablu, ponovo uz zvuk sirene! Zvezda je imala 66:60 pred završnih deset minuta.

Jako je čudna bila ta poslednja četvrtina. Olimpija je imala baš veliku sreću u dva napada kada je prvo Panter pogodio trojku sa preko sedam metara, a onda Lidej iz okreta preko O’Brajanta, obojica na isteku napada. Ali, Zvezda je pokazala neverovatnu moć uma i kako može da se kontroliše rezultat kada su svi posvećeni istom cilju. Veštačko disanje dali su Simonović i Lojd sa dve izuzetno važne trojke kojim su umanjivali pritisak Manekena, ali je bilo važno da se izdrži do kraja u istom ritmu. Posle dosta problema u prvom delu praktično u prelomni minutima proradio je i Volden koji je vezanim poenima kažnjavao velike greške domaćina i doneo prvu dvocifrenu prednost na utakmici! Sjajno je Zvezda izgledala na parketu, a što je najvažnije, pokazala izuzetnu psihičku snagu i kada je prigrabila opipljivo vođstvo, do kraja nije posustajala, čak ni posle novog dalekometnog hica Pantera.

Zvezda je napravila odličan posao i upisala četvrtu pobedu! Koliko sada ostaje žal zbog nekih poraza iz ne tako davne prošlosti...

Sada sledi let u Barselonu i gostovanje u Blaugrani za dva dana od 21 čas.

EVROLIGA - 9. KOLO

Utorak

Zenit - Himki 83:88

/Beron 24 - Šved 24/

Efes - Bajern 71:74

/Plajs 19 - Boldvin 15/

Žalgiris - CSKA 78:87

/Grigonis 19 - Džejms 27/

Baskonija - Fenerbahče 86:68

/Piters 25 - Veseli 15/

Valensija - Panatinaikos 95:83

/Prepelič 18 - Mek 15/

Sreda

Real Madrid - Makabi 79:63

/Dek 16 - Vilbekin 18/

Alba - Asvel 76:75

/Sikma 16, Fal 25/

Olimpija Milano - Crvena zvezda 79:87

/Micov 13 - Lojd 17/



tagovi

Džordan LojdDžoni O'BrajantEmanuel TeriTejlor RočestiOlimpija MilanoSerhio RodrigezKajl HajnsKevin PanterMalkolm Dilejni

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara