Nemci u velikom problemu pred sudar sa Janisovom Grčkom, trojica igrača pod znakom pitanja

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.09.22. | 12:02

Imaće punu dvoranu na svojoj strani, ali pitanje da li će to biti dovoljno protiv Adetokunba i drugova

Četvrtfinale Evrobasketa otvoriće duel Španije i Finske (17.15). Pobednik će ukrstiti koplja sa Nemcima ili Grcima. Domaćin završne faze turnira će pred punim tribinama Mercedes Benc Arene ugostiti jednog od prvih favorita za najsjajnije odličije, predvođenog neverovatnim Janisom Adetokunbom (20.30 - gledajte uživo na mozzartbet.com).

Tradicija je na strani Helena. Nemci su ih poslednji put savladali još 2001. godine u osmini finala Evropskog prvenstva. Od tada Grčka je slavila u finalu kontinentalne smotre 2005, kao i u dva navrata 2009. godine - u grupnoj fazi Olimpijskih igara i još jednom na Evrobasketu.

Izabrane vesti

Nemačka nije uspela da se okupi u najjačem sastavu pred borbu za evropski tron kod kuće. Maksi Kleber je odlučio da preskoči priliku da u domovini osvoji medalju (nedavno dobio i novi ugovor od Dalasa), povrede su od tima odvojile Isaka Bongu i Morica Vagnera. Ipak, pokazali su Nemci da imaju ozbiljan kvalitet. Da se godinama dobro radilo i da s pravom mogu da se nadaju uspehu u Berlinu, ali i da imaju svetlu budućnost.

Kvota u Mozzartu da će Janis Adetokunbo postići više od 27 poena - 1,90

Na premijeri su razbili Francusku (76:63), potom dobili i Bosnu i Hercegovinu (92:82), a onda u trileru posle 50 minuta borbe savladali Litvaniju koja je tako zabeležila najgori start u istoriji Evropskih prvenstava. (109:107) Usledio je duel sa Slovenijom za čelo grupe i prvi poraz (80:88). Luka Dončić je bio nezaustavljiv (36 poena i 10 skokova).

Duel sa Mađarskom poslužio je selekciji Gordona Herberta da zaleči rane (106:71), a onda ih je Crna Gora dobro oznojila na premijeri u glavnom gradu. Vodili su Denis Šreder i drugovi 27 razlike na startu treće deonice, da bi sredinom četvrte ekipa Boška Radovića prišla na minus od pet poena. Uspeli su Nemci da odbiju nalet rivala, obrišu znoj sa lica i plasiraju se u četvrtfinale (85:79).

Kapiten Šreder je svestan da njegovu ekipu čeka težak zadatak protiv bivšeg dvostrukog uzastopnog MVP-ja NBA lige, ali je optimista.

"Želeli smo da igramo u četvrtfinalu i takmičimo se sa najboljima. Janis Adetokunbo je, naravno, jedan od najboljih košarkaša na svetu u ovom trenutku, ali spremni smo. Dobro smo trenirali i odlično smo raspoloženi", rekao je dugugodišnji NBA igrač.

Najbolji strelac (19 poena po meču) i asistent nemačke ekipe (7) tvrdi da postoji plan za zaustavljanje Adetokunba.

"Moramo svi do jednog da budemo posvećeni i vraćamo se nazad sa punim fokusom svaki put kada postignemo koš. On sam može da istrči tranziciju protiv tri, četiri igrača. Moramo da odradimo dobar posao kao tim i budemo disciplinovani. Ako uspemo da ih nateramo da igraju na jednoj polovini, to je dobro. Slabiji su u pozicionim napadima nego u tranziciji".

Ipak, mogli bi Nemci da imaju ozbiljnih problema. Selektor Herbert je na poslednjem treningu radio sa devetoricom igrača. Johanes Fojtman (prehlada), Nik Viler Beb (rame) i Franc Vagner (članak) nisu bili u stanju da rade sa ekipom Prema poslednjim informacijama, do samog početka utakmice će biti neizvesno da li će biti u stanju da nastupe.

"Ne verujemo da je naše putovanje gotovo. Protiv velikih zvezda imamo učinak 1-2. Želimo da budemo na 2-2", rekao je Gordon Herbert.

Kvota u Mozzartu da će Denis Šreder postići više od 20 poena - 2,29

S druge strane, Grci su perfektni. Namučili su se u drugom poluvremenu duela sa Hrvatskom na startu (89:85), potom dobro potukli sa Italijanima (85:81), a onda su imali tri utakmice za opuštanje. Pred Veliku Britaniju izašli bez Janisa i rutinski slavili uz 21 poen Kostasa Slukasa (93:77). Usledio je duel sa Ukrajinom (99:79), as Milvokija se vratio i sa 41 poenom ispisao istoriju (treći najbolji strelac Grčke na EP). Duel sa Estonijom bio je šlag na torti (90:69), pa su Grci uz Srbiju bili jedini sa 5-0 posle grupne faze.

Česi su ih dobro namučili u osmini finala. Nisu ipak imali snage za iznenađenje. Adetokunbo nije dominirao kao što ume (27 poena), ali je u ključnim trenucima preuzeo odgovornost i bio precizan.

Jasno je oko čega/koga se vrti sve u ekipi Dimitrisa Itudisa. Formulu Grčka = Janis potvrđuju sledeći podaci:

- lider je reprezentacije prema indeksu korisnosti (33), dok je iza njega Kostas Papanikolau sa prosečnim indeksom 12,8

- prvi je strelac reprezentacije (29 poena), dok je iza njega Tajler Dorsi sa prosekom 13,7 poena

- prvi je skakač reprezentacije (8,2), dok je iza njega Kostas Papanikolau sa 5,8 uhvaćenih lopti po meču

- drugi je asistent reprezentacije (4), dok je ispred samo Nik Kalates sa 5,2 završna dodavanja u proseku.

Zato će veliku odgovornost u nemačkoj reprezentaciji imati Danijel Tajs i Johanes Timan. Da uspore, zaustave, kako znaju i umeju spreče Grik Frika da leti po Mercedes Benc Areni i uđe u prepoznatljiv ritam. Dok Tajs i Timan budu pokušavali da uhapse Adetokunba, bekovi će morati da se pozabave Dorsijem koji igra odličan šampionat. S druge strane, Nemačka će biti u velikom hendikepu ukoliko Vagner ne bude u stanju da nastupi. U tom slučaju će velika odgovornost pasti na ramena Šredera, ali i Maodo Loa, pa i Andreasa Obsta. Toga je svestan i jedan od najiskusnijih grčkih reprezentativaca.

"Ključ će biti da im zaustavimo bekove, ali imali su i Hrvati dobre poentere i kreatore, kao i Italijani. Primarna stvar je odbrana, jer se dokazalo da iz dobre odbrane možemo ozbiljno da pretimo u tranziciji. Kontroli ritma je takođe bitna, ali svoju ulogu će odigrati i sreća. Prvo da se posvetimo skokovima i odbrani, a onda da igramo svoju igru i sa Janisom ćemo postići 80-90 poena. Nemačka ima veoma talentovan tim. Ne bih nikoga da izdvajam, ali je jasno da ćemo morati da igramo dobro punih 40 minuta", rekao je Kostas Slukas.

U svakom slučaju, čeka nas 40 minuta sjajne košarke. Možda i najzanimljiviji duel četvrtfinala. Nemci će ostaviti srce na terenu, imaće veliki vetar u leđa sa tribina. Grci sve nade polažu u Janisa Adetokunba koji je rešen da osvoji prvu medalju u državnom timu.

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

17.15: (1,45) Španija (15,0) Finska (3,05)

20.30: (2,55) Nemačka (14,5) Grčka (1,60)

Sreda

17.15: (1,70) Francuska (14,5) Italija (2,30)

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

POLUFINALE

16. septembar

pobednik 1 - pobednik 2

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija NemačkeNemačkakošarkaška reprezentacija GrčkeGrčkaDenis ŠrederJanis AdetokunboKostas SlukasJohanes FojtmanFranc Vagner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara