Screenshot - Youtube.com
Screenshot - Youtube.com

Neverovatan eksperiment urodio plodom: Šutirali samo za tri, oborili rekord sa 111 pokušaja - i ubedljivo pobedili

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.12.22. | 13:59

Košarkaši Grinel univerziteta pisali istoriju pošto na jednoj utakmici treće Divizije NCAA nisu uzeli nijedan šut za dva poena

Utisak je da se košarka poslednjih godina uporno odmiče od koša. Timovi se okreću strategiji da trojkama dobijaju mečeve, pa šutiraju i u ranim fazama napada kako bi ih što više uzeli tokom utakmice. Ali, niko nije otišao u totalnu krajnost, sve do Grinel univerziteta. Izabranici Dejvida Arsenolta su u nezapamćenom maniru dobili Emaus Bajbl sa ubedljivih 124:67, a da nisu uputili nijedan šut za dva poena.

Sve akcije završavali su šutem sa distance, a "opalili" su 111 trojki, pogodili 40. Grinel je šutirao sa fantastičnih 51,1 odsto u drugom poluvremenu i postigao drugi najveći broj trojki u NCAA. Preostala četiri poena ubacili su sa linije penala.

Izabrane vesti

Tako su oborili rekord koji je Troj univerzitet postavio u januaru 1992. godine sa 109 trojki i pobedi 258:141 nad Devrajom. Taj susret je i dalje upisan kao najefikasniji u istoriji NCAA.

Adam Filips je postigao 12 trojki za 36 poena, uz sjajnih 50 odsto uspešnosti, dok je Moze Tarmgrin ubacio osam šuteva sa distance za 24 poena. Ejden Gilbert je dodao 18 poena, Džekson Lion 12.

Trener Grinela je na poziciji šefa struke pre nekoliko sezona nasledio oca, Dejvida Arsenolta seniora, a istakao je da je godinama maštao o ovakoj utakmici.

"Već 10 godina se pitam da li je moguće izvesti ovako nešto, da li bi moglo da funkcioniše i da li je moguće to raditi tokom čitave utakmice i šta bi se desilo u tom slučaju? U svakom slučaju, bio je interesantan eksperiment. Prosto ne mogu da verujem da niko nije makar nagazio na liniju pri šutu za tri", rekao je šef struke Pajonirsa, koji nije bio na klupi tokom istorijske večeri zbog Kovid protokola.

Grinel godinama gradi unikatan ofanzivni sistem, koji je baziran na idejama čuvenog Pola Vestheda, bivšeg trenera Los Anđeles Lejkersa s početka osamdesetih. Zasniva se na brzoj realizaciji napada, velikom broju šuteva za tri poena, konstantnom presingu preko čitavog terena i borbi na ofanzivnom skoku.

Tako je 2012. bek Grinela Džek Tejlor postavio NCAA rekord sa 138 poena na utakmici, a već naredne sezone je uspeo da ubaci i 109.


tagovi

NCAA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara