Ife Lundberg i Vasilije Micić na Fajnal foru 2021 (©AFP)
Ife Lundberg i Vasilije Micić na Fajnal foru 2021 (©AFP)

Nije Andersenova bajka, ali deluje čudesno: Ife Lundberg za godinu dana od Zjelone Gore do NBA lige

Vreme čitanja: 9min | uto. 15.03.22. | 08:10

Počeo da trenira fudbal sa četiri godine, u košarku se zaljubio kada je posetio trening starijeg brata, a od najvećeg talenta danske košarke postao je tek drugi igrač iz te zemlje u najjačoj košarkaškoj ligi sveta...

Kopenhagen važi za svetsku prestonicu bajki, a "kralj dečjih pisaca" Hans Kristijan Andersen je u glavnom gradu Danske napisao brojna dela za najmlađe. Košarkaški uspon Gabrijela Ifea Lundberga, inače rođenog u Kopenhagenu, nije baš Andersenova bajka, ali kada pročitate kakvim je putem išao ostaćete pod utiskom da jeste...

Danac nigerijskih korena proživljava jednu od onih priča koje zaista budi osećaj divljenja. U subotu, kada je potvrđen njegov potpis dvosmernog ugovora za Finiks Sanse, Lundberg je zaokružio gotovo nestvaran jednogodišnji put od vrhunskih igara u dresu Zjelone Gore, preko moskovskog CSKA do konačnog odredišta i najvećeg košarkaškog sna svakog deteta koje uzme loptu u ruke - NBA lige.

Izabrane vesti

19.00: (2,55) Žalgiris (14,5) Olimpijakos (1,60)

Zvanično jeste, ali dojučerašnji bek Armejaca moraće da sačeka još neko vreme pre nego što se priključi novim saigračima u Arizoni, pošto sada mora da dobije radnu vizu. Trener Monti Vilijams kratko je prokomentarisao Lundbergov potpis, rekao da ga lično nije gledao, ali da veruje u izbor generalnog menadžera Džejmsa Džonsa.

“Saznaću više o njemu kao igraču i osobi kada se budemo zvanično upoznali. Čuo sam o njemu, ali ne mogu da govorim o njegovom shvatanju igre dok ga ne budem video na delu, dok ne uđe u naš program i ne vidim kako će da se uklopi. Čujem da se u Danskoj drastično uvećao broj navijača Finiksa, što je zaista super“, poručio je Vilijams, koji se čak našalio da će Sansi možda odigrati nekada prijateljsku utakmicu u Danskoj.

Lundberg je do dvosmernog ugovora sa Sansima stigao posle eskalacije ratnih dejstava Rusije u Ukrajini. Franšiza iz Arizone je imala otvoreno mesto za ovu vrstu saradnje pošto je još u januaru prekinula istu sa Čendlerom Hatčinsonom. Nedugo pošto je počeo rat u Ukrajini Ife Lundberg bio je među prvima koji je podigao sidro i napustio Moskvu sa željom da zaštiti svoju porodicu, odnosno suprugu i dete, od uticaja nategnutih odnosa dve komšijske zemlje. Iz svog džepa platio je otkupnu klauzulu kako bi raskinuo ugovor, vratio se u rodnu Dansku gde je strpljivo sačekao sa odlukom o nastavku karijere i izvukao džek-pot.

Postaće drugi rođeni Danac u NBA ligi, prvi u novijoj istoriji. Košarkaški almanasi kažu da ga je Lars Hansen pretekao još davne 1978. godine kada je jednu godinu nastupao za Sijetl Supersonikse. I čak osvojio titulu. Hansen je rođen u Kopenhagenu, baš kao Lundberg, s tim što se već kao dvogodišnjak preselio sa porodicom u Kanadu. Na draftu 1977. godine je i predstavljen kao Kanađanin. Čak je kasnije zaveden kao prvi Kanađanin sa titulom u NBA. Ipak, Hansen se i dalje vodi kao prvi Danac u najjačoj košarkaškoj ligi sveta... Pamti se i da je Kristijan Drejer 2004. bio izabran kao 51. pik, ali je svoju karijeru ubrzo morao da okonča posle teške povrede donjeg dela leđa. Drejer je odigrao pet utakmica za Nju Džerzi Netse u Letnjoj ligi 2005, ali to je najdalje što je jedan Danac došao posle Hansena.

S obzirom na momenat u kojem dolazi, pitanje je kakva sudbina čeka Lundberga u Finiksu. Prvi deo NBA lige završava se 10. aprila, posle čega se igra plej-in turnir, a od 16. startuje plej-of. Sve je izvesnije da će Finiks osigurati prvo mesto na tabeli Zapadne konferencije, a kako su ambicije u klubu velike, ostaje da se vidi koliko će brzo da se uklopi na treninzima, što će za njega zapravo biti svojevrsna audicija. Mesta ima jer Finiks ima problema u spoljnoj liniji. Kris Pol se još oporavlja od povrede palca, a iako je viđen na treninzima njegov povratak se, u najboljem slučaju, očekuje za start doigravanja.

Lundbergov put do elitnog košarkaškog društva zaista je inspirativan. Karijeru je započeo u lokalnom Falkonu gde je odigrao debitantsku sezonu kao prvotimac sa 18 leta – ubrzo obukao i dres danske reprezentacije – kada su ga smatrali možda i najvećim talentom u zemlji. Sledeći korak napravio je prelaskom u Kopenhagen Vulfpek gde je izabran za zvanično najboljeg mladog igrača prvenstva. To mu je donelo transfer u Horsens gde se borio za šampionsku krunu. Kao i mnogim profesionalnim sportistima, sa loptom se nije prvi put susreo kroz igru u kojoj danas zarađuje za hleb...

“Bavio sam se fudbalom kao mali, kada sam imao četiri-pet godina. Pošto je moj stariji brat igrao košarku i bio je jako, jako dobar u tome, pitao me je jednog dana da li bih krenuo sa njim na trening, samo da vidim šta se tamo dešava. Otišao sam i tamo me je ubedio da odradim trening sa vršnjacima, posle čega sam shvatio koliko mi je lepo. Odmah sam mu rekao da bih voleo da dođem opet. Od tog dana sam se zaljubio u košarku“, rekao je Lundberg za Mozzart Sport početkom decembra 2020.

Dve godine po dolasku u Horsens proživljava prvo iskustvo van granica Danske i odlazi u Španiju. Potpisuje za Manresu gde je proveo takođe dve sezone i bio jedan od nosilaca igre, a pre svega najvažnijih faktora za ekspresni povratak ekipe u ACB ligu. Tokom druge godine beleži prosečno 10,3 poena uz po tri asistencije i skoka, te 42 odsto iz igre i 33 odsto za tri.

Ife Lundberg u dresu Tenerifa (©Shutterstock)Ife Lundberg u dresu Tenerifa (©Shutterstock)

Zbog atletske građe, širokih ramena i raspona ruku od gotovo 206 centimetara ugraviranih u 92 kilograma mišića, Lundberg je brzo pokazao da je spreman zas viši nivo košarke, pre svega za košarku koja sve više teži ka izlasku iz okvira igre bez unapred označenih pozicija.

Upravo iz tih razloga seli se iz Katalonije i parafira dvogodišnji ugovor za Tenerife uz opciju automatskog produžetka na još jednu sezonu. Zbog izbijanja pandemije virusa korona njegov razvojni put doživeo je blagi pad, ali u kompletnom haosu izvukao je i nešto dobro... Naime, vreme na Kanarskim ostrvima neće pamtiti po dobru, jer je u dresu Tenerifa beležio prosečno najmanju minutažu dosadašnje karijere, a dugo je bio i na ispod 30 odsto pogodaka za tri što je značajno uticalo na njegovo vreme u petorci.

Da u svakoj nepovoljnoj situaciji postoji i određena doza sreće videlo se po potezima koje je povukao po prekidu sezone. Višak vremena iskoristio je kako bi se pozabavio svojim šutem u kompletu, počev od mehanike, preko tačke izbacivanja lopte iz šake, ali i pozicije tela u odnosu na koš. Za to je najzaslužnija bila njegova supruga Kamila, takođe košarkašica. Kako je kasnije sam priznao, ona mu je skrenula pažnju da mora da popravi šut kako bi postao bolji igrač. Izašao je iz zone komfora i rezultati su ubrzo postavli vidljivi.

Prelazak u Zjelonu Goru leta 2020. viđen je kao prekretnica njegove karijere. Osim što je zadržao visok kvalitet takmičenja, ubrzo je postao noseća figura ekipe. Bio je lider VTB lige u broju pogođenih trojki, uz 38,3 odsto preciznosti, a statistički je bio šesti najkorisniji igrač cele lige. Sa ispaljenih 6,8 lopti po utakmici postalo je jasno da će šut sa distance postati standardan deo njegovog napadačkog arsenala.

Kao bek sa širim ofanzivnim mogućnostima, odigrao je sezonu karijere sa 20,4 poena, 5,4 asistencije, 3,8 skokova i 1,4 ukradene lopte, a svoje igre u Zjelonoj Gori naplatio je već u februaru 2021. kada prelazi u CSKA. Suspenzijom, a ubrzo i odlaskom Majka Džejmsa iz Moskve u Bruklin Netse Lundbergu su se otvorila vrata ispunjenja jednog od dva dečačka sna – da zaigra Evroligu. Na talasu svega što je radio u Poljskoj sa Zjelonom Gorom, Lundberg je tokom prvih 15 utakmica elitnog takmičenja igrao fantastičnu košarku i imao 11,3 poena uz prosečno 20 minuta i respektabilnih 43,6 odsto za tri! Armejcima je pomogao da se dokopaju Fajnal fora gde su u polufinalu poraženi od kasnijeg šampiona Efesa, pa je morao da se zadovolji titulom u VTB ligi. Sezonu 2020/21 završio je sa 71 odigranom utakmicom i 15,3 poena u proseku.

Njegov učinak je u takmičarskoj 2021/22 splasnuo, najviše jer je dobio jaku konkurenciju u Alekseju Švedu, ali i zbog načina na koji ga je Dimitris Itudis koristio. U Zjelonoj Gori Lundberg je imao najveću odgovornost, lopta je najviše vremena provodila u njegovim rukama, dok je kod Itudisa postao igrač zadatka. Pogotovo se to osetilo u ovoj sezoni, kada je više počeo da igra od lopte. Ali zbog svog talenta i posvećenosti košarci novu promenu nije doživeo tragično, već je iskoristio da poradi na još jednom važnom aspektu– mogućnosti da se adaptira na različite uloge i promenu trenerske filozofije.

Ife Lundberg (©AFP)Ife Lundberg (©AFP)

Interesantno, letos je bio blizu odlaska u NBA, tačnije u Letnju ligu kako bi se borio za angažman u najjačoj ligi. Odlučio se za ostanak u CSKA što možda jeste tada bila dobra odluka, ali zbog ratnih dešavanja u Ukrajini najveći iskorak u karijeri morao je da napravi prinudno, odnosno nije bio rezultat prirodnog sleda događaja. Doduše, pre koju godinu Lundberga niko nije mogao da zamisli kao zvezdu evropske košarke. Ali to je za njega bio razlog više da radi naporno, napreduje i postavi sebi jasne ciljeve. Što je najvažnije, uspevao je značajno da podiže lestvicu tokom svake sezone, zbog čega niko ne može da mu oduzme pravo da se izgradi dodatno i postane regularni član NBA društva.

Lundbergov transfer u NBA mogao bi da se iskoristi kao veliki zamajac za brži i ozbiljniji razvoj košarke u Danskoj. Klub Baken Bers već je napravio značajan pomak kao učesnik FIBA Evropa kupa i Lige šampiona. Nacionalna selekcija napravila je čudo u kvalifikacijama za ovogodišnji Evrobasket pobedama nad Litvanijom i Češkom u “balonu“ odigranom u Viljnusu gde je upravo Ife Lundberg imao glavnu reč. Senzacija nad Litvanijom označena je kao najveća pobeda u istoriji danske košarke, a Lundberg je bio nezaustavljiv sa 28 poena, sedam asistencija i četiri asistencije. Ubrzo zatim odigrao je najbolju utakmicu u opremi Danske sa 38 poena uključujući 7/9 za tri, te pet završnih dodavanja i tri uhvaćene lopte za indeks korisnosti 36 – najviše od svih igrača u četvrtom kolu razigravanja, ujedno i drugi u kompletnim kvalifikacijama!

Danska se na kraju ipak nije plasirala na Evrobasket, ali te pobede imale su strašan uticaj na sportsku svet nacije, jer je košarka kao sport počela da se gleda drugačijim očima. I ne samo to – Danska je dobila određeni respekt na kontinentalnom nivou...

“Košarka u Danskoj je u usponu, posebno zbog uspona reprezentacije, ali i uspeha koji ima ekipa Baken Bers, koja je došla do FIBA Lige šampiona. Liga je sve jača i nadam se da će rasti iz godine u godinu. Nadam se i da će se Danska postaviti na košarkašku mapu Evrope“, rekao je Lundberg za Mozzart Sport i dodao:

“Bili smo jako emotivni protiv Litvanije, jer smo napravili veliko iznenađenje i ostvarili najveću pobedu u istoriji danske košarke. Bili smo jako srećni zbog tog uspeha. Imamo dvorane koje mogu da prime i do 10.000 gledalaca. Posle pobeda nad Litvanijom i Češkom mnogo više se priča u Danskoj o košarci nego ranije, više je tema na nacionalnom nivou, bili smo u centru pažnje što mi je posebno bilo drago jer verujem da košarci treba da bude u fokusu. Nadam se da smo tim pobedama inspirisali ljude u domovini i širom sveta, ali i da smo naterali ljude da više govore sa poštovanjem o danskoj košarci“.

Gabrijel Ife Lundberg može da posluži kao primer za sve buduće naraštaje, da nije važno koliko je tvoja zemlja “košarkaška“, da li si sportski “Liliputanac“ ili ne, već koliko veruješ u ono što želiš da ostvariš. Na kraju dana, Lundberg je dokaz da vera u sebe, trud i strpljenje, u kombinaciji sa povlačenjem dobrih i pametnih poteza, mogu da naprave velike stvari.


tagovi

Ife LundbergKK CSKA MoskvaFiniks SansKK Zjelona GoraNBA ligaEvroliga

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara