Janis Adetokunbo (Foto: AFP)
Janis Adetokunbo (Foto: AFP)

Nikad luđi Istok - gotovo sve ekipe bi u plej-of, mesta je samo osam

Vreme čitanja: 9min | sub. 14.08.21. | 09:00

Veliki broj promena na samom startu prelaznog roka, čeka nas žestoka borba u istočnoj konferenciji

Do prve utakmice u novoj NBA sezoni ostalo je još više od dva meseca, ali može se reći kako je sezona već počela. U stvari, sve oko nove sezone svake godine počinje s draftom nakon kojeg sledi početak prelaznog roka, takozvani 'free agency' pa Letnja liga, pa ovo, pa ono... NBA je posložena tako da se zanimanje za nju nikada ne gubi pa ni kada se utakmice ne igraju.

Letnje vreme tako NBA navijači gube slagajući razne kombinacije oko eventualnih trejdova ili zamišljajući kako će ekipe izgledati jednom kada počnu utakmice. Kombinacija uvek ima bezbroj, ali trenutno se jedna stvar nameće kao zaključak dosadašnjeg dela prelaznog roka - Istočna konferencija izgleda neverovatno jako i mogla bi biti zanimljivija od Zapadne šta se nije dogodilo godinama. Jednostavno, puno klubova na Istoku ima velike ambicije i ciljeve, a trenutno i njihovi rosteri izgledaju puno bolje nego oni na Zapadu gde će se sigurno događati još dosta poslova u prelaznom roku.

Izabrane vesti

Šta se Istoka tiče, tu možemo reći da samo tri ekipe nemaju neke velike ambicije za igrom u plej-ofu. To su Klivlend, Detroit i Orlando, ali i ta tri tima bi trebalo ispratiti jer je reč o ekipama koje imaju dosta mladih igrača oko kojih bi se za godinu-dve mogle graditi ekipe koje bi se borile za plej-of. Ipak, te tri ekipe nisu toliko važne za celu sliku Istoka koji, ponavljamo, stvarno izgleda jako.

U prvu grupu ekipa smestili bi one dve najbolje - Milvoki i Bruklin koje za ambiciju imaju isključivo naslov prvaka, a kako sada stvari izgledaju, Baksi i Netsi i jesu najbolje ekipe u NBA ligi. Ta dva tima bi vrlo lako mogli završiti kao prve dve ekipe na Istoku, a onda kreće prava gužva. I sledeće godine će se igrati plej-aut turnir pa ostaju samo četiri mesta za direktan plasman u plej-of, a ima puno ekipa koje bi želele to izboriti. Filadelfija, Atlanta, Majami, Boston, Čikago. Šarlot i Indijana su složili ekipe za koje bi sve osim plasmana u doigravanje bio veliki neuspeh. I tu smo već do devet ekipa koje žele u plej-of, a mesta je samo osam. A da stvar bude još bolja, tu su još tri ekipe koje bi takođe želele u plejof - Vašington, Njujork i Toronto, svaki sa svojim razlogom zbog čega bi baš oni trebali biti među osam najboljih.

Sve u svemu, Istočna konferencija bi sledeće NBA sezone mogla nuditi jako puno odličnih utakmica tokom cele sezone. Svaka ekipa će hteti da opravda očekivanja, a mi vam u nastavku teksta donosimo kratki pregled učinjenog po ekipama.

MILVOKI BAKS

Petorka: Džru Holidej; Donte Divinćenco; Kris Midleton: Janin Adetokunbo; Bruk Lopez

Klupa: Džordž Hil; Grejson Alen; Rodni Hud; Bobi Portis; Pet Konaton; Semi Odželeje

Spomenuli smo prvake kao jednu od ekipa koja je napravila dobar posao u prelaznom roku. Nije se ni očekivalo da oni izgube nekog od najvažnijih igrača, ali su u Milvokiju odlično nadopunili klupu - Alen i Hud definitivno mogu doneti dosta toga ulazeći s klupe, a sa zdravim Divinćencom te veteranom Hilom to je sada ekipa koja ima odličnu rotaciju i na bekovskim pozicijama. Naravno da je lakše popunjavati roster kada si prvak jer svi žele doći kod vas, ali bez obzira na sve, Baksi su svoj posao odlično napravili.

BRUKLIN NETS

Petorka: Kajri Irving; Džejms Harden; Džo Heris; Kevin Durant; Blejk Grifin

Klupa: Peti Mils; Brus Braun; Džejms Džonson; Nikolas Klekston

Sve šta smo napisali za Milvoki vredi i za Bruklin. Njima je najvažnije da njihova tri igrača budu zdrava, ali mora se reći da su opet odlično posložili ostatak rostera. Jako važno je da su im ostala dva ratnika, Grifin i Braun, a došao im je i treći u vidu Džonsona. Što se tiče Petija Milsa, ne možemo zamisliti bolje pojačanje za ulogu šutera s klupe koju je prošle sezone obavljao Lendri Šamet. Australac bi mogao biti puno bolji od njega.

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS

Petorka: Ben Simons; Set Kari; Deni Grin; Tobajas Heris; Džoel Embid

Klupa: Šejk Milton; Matis Tajbul; Andre Dramond; Furkan Korkmaz; Džordž Niang

Oko Siksersa još uvek postoji dosta pitanja jer se ne zna hoće li oni napraviti trejd za Bena Simonsa o kojem se priča još od kada je Filadelfija ispala u plej-ofu od Atlante. No, dok oni ne odluče šta će s australijskim košarkašem, mora se reći da je ovaj roster i dalje za vrh Istočne konferencije s dodatkom da su doveli dva igrača, Dramonda i Nianga, koji će im doneti dodatnu širinu s klupe.

ATLANTA HOKS

Petorka: Tre Jang; Bogdan Bogdanović; De'Andre Hanter; Džon Kolins; Klint Kapela

Klupa: Kevin Huerter; Danilo Galinari; Lu Vilijams; Delon Rajt; Kem Rediš

Hoksi nisu menjali ništa važno, ali su zadržali sve igrače s kojima su u prošloj sezoni došli do finala Istočne konferencije. Najvažnije je da su sve dogovorili s Kolinsom, a to je ekipa koja ima dobru rotaciju na svim pozicijama. Sada su dobili i samopouzdanje da se mogu boriti sa svim ekipama na vrhu Istoka, a dodatni je plus za njih da će s trenerom Nejtom Mekmilanom ovaj put proći zajedničke pripreme.

MAJAMI HIT

Petorka: Kajl Lauri; Dankan Robinson; Džimi Batler; Pi-Džej Taker; Bem Adebajo

Klupa: Tajler Hiro; Gejb Vinsent; Markif Moris; Dvejn Dedmon

Majami nije teško proglasiti jednim od pobednika prelaznog roka šta smo i napravili pre nekoliko dana. Pet Rajli je u Hit doveo najveću metu prelaznog roka, Kajla Laurija, sve je začinio novim ugovorima za Batlera i Robinsona, ali pravu vrednost je pokazao dovođenjem Takera, pa i Morisa koji bi se trebali odlično uklopiti u ratničku igru ekipe s Floride.

BOSTON SELTIKS

Petorka: Denis Šruder; Markus Smart; Džejlen Braun; Džejson Tejtum; Al Horford

Klupa: Džoš Ričardson; Robert Vilijams; Pejton Pritčard; Eron Nismit

Bred Stivens je s klupe preselio u kancelarije generalnog menadžera Bostona, a njegovi prvi potezi se mogu nazvati uspešnim. Oslobodio se teškog ugovora Kembe Vokera, na papiru našao rešenje za centarsku poziciju vraćanjem Horforda, a onda je iskoristio činjenicu da Šruder nije bio previše zanimljiv tržištu te nemačkog košarkaša doveo za prilično jeftin ugovor. Bit će zanimljivo videti i kako će se u ekipu uklopiti Ričardson koji je izgubio na svojoj vrednosti igrajući za Dalas i Filadelfiju, ali on bi mogao biti jako dobro pojačanje za Seltikse. Čini se kao da još ponešto nedostaje ovoj ekipi, ali se isto tako čini da su bolji nego prošle sezone.

ČIKAGO BULS

Petorka: Lonzo Bol; Zek Lavin; Demar Derozan; Patrik Vilijams; Nikola Vučević

Klupa: Kobi Vajt; Aleks Karuzo; Troj Braun

Ako se za Boston čini da im nešto nedostaje, za Čikago smo sigurni kako im nedostaje par igrača, pre svega na centarskim pozicijama. Bulsi su krenuli žestoko ususret novoj sezoni, ekipa je ojačana s Bolom i Derozanom koji je ipak dobio preveliki ugovor. Čikago svakako želi ulazak u plejof i imat će u napadu puno zanimljivih oružja dok ćemo tek da vidimo kako će to izgledati u odbrani. Čeka se i da se vidi kako će se rasplesti situacija s Laurijem Markanenom, odnosno hoće li on ipak ostati u Bulsima s obzirom da prave ponude za njega nema.

ŠARLOT HORNETS

Petorka: Lamelo Bol; Teri Rozir; Gordon Hejvord; Pi-Džej Vošington; Mejson Plamli

Klupa: Majls Bridžis; Keli Ubre; Iš Smith; Mismak Bijombo

Šarlot je prošle sezone izgledala dobro, odmah su Hornetsi pokazali da Bol i Hejvord mogu voditi ekipu koja želi u plej-of, a brzo im se priključio i Rozir. Veliki problem su imali na poziciji centra kojeg su odmah rešili dovođenjem Plamlija, a i dovođenje Ubrea bi im se mogao pokazati kao dobar potez jer su s njim ojačali rotaciju na krilnim pozicijama.

INDIJANA PEJSERS

Petorka: Malkolm Brogdon; Karis Levert; Ti-Džej Voren; Majls Tarner; Domantas Sabonis

Klupa: Ti-Džej Mekonel; Džeremi Lemb; Džastin Holidej; Tori Krejg; Goga Bitadze

Kod Indijane je najvažnija stvar da im je ne kupu došao veliki Rik Karlajl koji je zasitio Dalas Maveriksa i odlučio se vratiti u ekipu koju je vodio između 2003. i 2007. Ako ova ekipa bude zdrava ona ima dovoljno kvalitete da pobijedi bilo koga na Istoku. Definitivno jedan od timova kojeg će biti lepo gledati.

VAŠINGTON VIZARDS

Petorka: Spenser Dinvidi; Bredli Bil; Kajl Kuzma; Rui Hašimura; Montrezl Herel

Klupa: Kentavius Koldvel-Poup; Tomas Brajant; Davis Bertans; Deni Avdija; Eron Holidej

Njih smo takođe spominjali kao jedne od pobednika prelaznog roka, a stvarno je odlična stvar za njih da su za Rasela Vestbruka dobili četiri igrača za prvu petorku ili rotaciju. Sada je Vošington odlično pokriven na svim pozicijama, imaju stvarno lepu rotaciju koja bi se mogla dobro nadopunjavati s najvećom zvezdom Bredlijem Bilom. O tome kako će ekipa izgledati sledeće sezone verovatno zavisi i to hoće li Bil potpisati novi ugovor s Vizardsima ili će se priključiti nekoj ekipi s kojom će lakše do borbe za prave rezultate.

NJUJORK NIKS

Petorka: Kemba Voker; Evan Furnijer; Ar Džej Beret; Džulius Rendl; Mičel Robinson

Klupa: Derik Rouz; Obi Topin; Alek Burks; Imanuel Kvikli; Nerlens Noel

U prošloj sezoni su izgledali jako dobro i zasluženo izborili plej-of, a na početku prelaznog roka su potrošili dosta para da bi zadržali Rouza, Burksa i Noela šta nije izgledalo kao najbolji put za poboljšanje izgleda ekipe. No, onda su potpisali Furnijera koji će im doneti šut sa spoljašnjih pozicija šta im je bio veliki problem u prošloj sezoni, a pravi dobitak na lotu im je došao u vidu Kembe Vokera koji je otkupio svoj ugovor s Oklahomom kako bi igrao u klubu iz rodonog grada. Ovoj ekipi možda i dalje fali šutera, ali kvalitete itekako imaju.

TORONTO REPTORS

Petorka: Fred Vanvlit; Geri Trent; O-Dži Anunobi; Paskal Siakam; Kris Bušer

Klupa: Goran Dragić; Skoti Barnes; Kem Birč; Malači Flin

Iako su se bili spominjali kao ekipa koja bi mogla biti aktivna na pijaci, Reptorsi ipak nisu napravili ništa kako bi poboljšali ekipu. Ostali su bez Kajla Laurija, a verovatno u klubu neće ostati ni Dragić koji je došao iz Majamija u tom trejdu. No, bez obzira na sve Toronto i dalje ima Siakama, Vanvlita i Anunobija s kojima može da pobedi praktično svakoga kada oni imaju svoj dan, a bit će zanimljivo videti kako će izgledati ruki Barnes kojeg su uzeli ispred Džejlena Sagsa šta je bilo malo iznenađenje na draftu.

KLIVLEND KAVALIRS

Petorka: Darius Garland; Kolin Sekston; Ajsak Okoro; Evan Mobli; Džeret Alen

Klupa: Kevin Lav; Riki Rubio; Leri Nens; Džedi Osman

Može li ova petorka zajedno da funkcioniše? Ako je odgovor 'da', onda bi Klivlend već sledeće godine mogao u ozbiljnu borbu za plej-of. Garland i Sekston su dobar bekovski tandem, a ako se Mobli i Alen 'nađu' na centarskim pozicijama, onda bi to stvarno moglo izgledati sjajno. Ne samo za ovu godinu nego za dosta onih koji dolaze.

DETROIT PISTONS

Petorka: Kilian Hejs; Kejd Kaningem; Sadik Bej; Džerami Grent; Ajzea Stjuart

Klupa: Hamidu Dialo; Keli Olinik; Džoš Džekson; Seku Dumboja

Njima je najvažnije da su došli do prvog pika i Kaningema, a sada treba videti kako će on izgledati u NBA ligi. Oko sebe će imati još nekoliko dobrih mladih igrača (Stjuart, Bej, Hejs), tu je i Grent, a i na klupi Detroit ima ponekog zanimljivog igrača.

ORLANDO MEDŽIK

Petorka: Markel Fulc; Džejlen Sags; Terens Ros; Čuma Okeke; Vendel Karter

Klupa: Geri Heris; Kol Entoni; Franc Vagner; Mo Bamba; Džonatan Ajsak

Nominalno najslabija ekipa Istoka, ali i Orlando ima temelje za slaganje dobre ekipe. Imali su dva dobra pika i njima uzeli Sagsa i Vagnera, pod košem su tu Karter i Bamba, Okeke ima potencijala, a čeka se i oporavak Ajzaka nakon teške povrede. Nema tu previše veterana da bi im pomogli da ostvare bolje rezultate, ali to trenutno i nije važno za ekipu s Floride.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Ben SimonsKajri IrvingDžejms HardenKevin DurantBruklin NetsMilvoki BaksDenis ŠrederKemba VokerDemar DerozanKajl LauriJanis AdetokunboNBA ligaIstočna konferencijaBogdan BogdanovićGoran DragićČikago BulsToronto ReptorsFiladelfija SeventisiksersNjujork NiksŠarlot HornetsIndijana PejsersBoston SeltiksMajami HitAtlanta HoksVašington VizardsKlivlend KavalirsDetroit PistonsOrlando Medžik

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara