Nova podela karata na Jadranu - Bitadze, Renfro, Bel, Murić, Kol...

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.12.18. | 18:40

Poslednjih dana desile su se važne promene u redovima abaligaša, evo kako sada stoje stvari

Stigli smo do polovine takmičenja u ABA ligi, odigano je 11 kola, ima još toliko u ligaškom delu. Već smo posle mesec dana takmičenja konstatovali da su abaligaši napravili mnogo promena u svojim rosterima, a već u tom momentu su dva od četiri glavna favorita promenili trenere.

U tom smislu nije bilo promena, ali jeste dosta u igračkom kadru, pa čak i prelaženja igrača između klubova koji će se boriti za titulu na Jadranu, što baš i nije previše logično, ali je tako.

Izabrane vesti

Evo, krenućemo od ekipe Budućnosti gde ima najviše fluktuacija. Plavi su kao evroligaš uspeli da privole Gogu Bitadzea u svoje redove što je velika stavka iz dva razloga. Prvi - Budućnost je tako postala značajno snažnija ispod koša, a drugi - Mega je praktično prestala da bude favorit za plej-of. Jeste tim Dejana Milojevića na deobi četvrte pozicije, ali Bitadze je bio alfa i omega te ekipe.

Zoran Nikolić je došao u Megu kao zamena do kraja sezone jer je u pitanju pozajmica. Nikolić je solidan abaligaški igrač, imao je problema sa povredama, ali je jasno da je Mega od danas pa nadalje drugačiji tim. Jedan igrač, takav igrač poput Bitadzea, menja celu sezonu kada ode. A on je otišao.

Vratimo se na sastav Budućnosti. Ako gledamo sastave, Budućnost kao drugoplasirani tim u odnosu na prvoplasiranu Zvezdu nije imala dostojno jaku centarsku liniju samo sa Alenom Omićem. Ali, sada je to potpuno drugačije. Bitadze jeste otišao u Moraču da bi igrao Evroligu (verovatno pre odlaska u NBA na leto), ali će tu najvažniju ulogu imati u završnici ABA lige.

Ovim potezom je drastično pojačana drugoplasirana ekipa u ligi, a isto tako oslabljen četvrtoplasirani tim. To potpuno menja klimu u nastavku sezone!

Tu nije kraj sa promenom klime u Budućnosti. Danas je u taj tim došao Džejms Bel, iz Cedevite. Dakle, iz redova od još jednog konkurenta za vrh. Verovatno je i Cedevita želela da ga se ratosilja pa joj i nije toliko teško palo. A Budućnost je bila zavodoljna da to iskoristi i da ga dovede. Opet, Bel sam će opet moći da igra Evroligu i svi srećni i zadovoljni.

Pojačanjima Budućnosti tu nije kraj, jer u tim Aleksandra Džikića stigao i Noris Kol. Znamo ga iz ekipe Makabija i Evrolige. On je napustio Avelino i dolazi u Podgoricu. Američki plejmejker je večeras predstavljen kao novi igrač Budućnosti. Do dogovora sa Kolom je došlo iznenada, jer je njegov doskorašnji klub upao u velike finansijske probleme, nakon što ga je šest igrača tužilo Fibi zbog neispunjavanja finansijskih obaveza. Klupski bankovni račun je blokiran, zbog čega je gazda Đanandrea de Ćezare rekao da svi koji žele mogu da idu. I Kol je to i uradio. U crnogorskim medijima Kola predstavljaju kao jedno od najvećih pojačanja u istoriji. Mi baš i ne bismo išli toliko daleko.

Čak je najavljivano i da bi Kristofer Evans mogao u Budućnost. On je nedavno napustio Gran Kanariju tako da nije neizvodljivo.

Naravno, Budućnost nije jedina koja je promešala karte. Danas je najavljeno da će u redove Partizana stići Aleks Renfro. Radi se o iskusnom igraču koji bi mogao prilično da doprinese igri crno-belih. Dovoljno je reći da je igrao za Barselonu, Bajern, Baskoniju, Galatasaraj… Bio bi ispomoć Pejdžu i u organizaciji igre, a mogao bi da doprinese i u poenterskom smislu. Možda najviše da stane na loptu kada je potrebno, da Andrea Trinkijeri ima čoveka na koga može da bude siguran da će lopta kod njega biti kao u sefu.

Cedevita je takođe pravila promene. Bel je otišao, došao je Edo Murić, bivši košarkaš Partizana. Tim iz Zagreba je drastično promenio ploču u toku ove sezone, oterao praktično sve strance koje je doveo letos uključujući i Sita Alonsa. Jasna je ideja da Cedevita proba da se osloni na svoje snage, odnosno igrače sa ovih prostora. S tim u vezi stigao je i Slovenac Murić. Džejkob Pulen je proveren igrač od ranije, zato je vraćen u tim, a Kobs je uz Kuka jedini "preživeli" s početka sezone. Drastične promene. Sa Murićem, a bez Bela, će to sve dobiti novu notu pred nastavak sezone.

Posle 11 odigranih kola Crvena zvezda je jedini tim koji je dobio sve utakmice do sada. I možda baš zbog toga, ali i zbog dobrih igara u Evrokupu, možemo da konstatujemo da kod crveno-belih nema nikakvih promena, a nedavno je rečeno da ih ne treba ni očekivati. Milan Tomić ima 15 igrača koje je sam odabrao i na koje računa. I za sada se drži toga.

Sve u svemu, posle polovine takmičenja u ABA ligi, stvari deluju potpuno drugačije nego na početku. Samo da vidimo ko će se kako snaći.

Foto: Shutterstock, MN Press, Star Sport


tagovi

Goga BitadzeAleks RenfroDžejms BelEdo MurićNoris Kol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara