Trener Vladimir Jovanović sa košarkašima Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Trener Vladimir Jovanović sa košarkašima Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Novo poglavlje regionalnog rivalstva Zvezde i Budućnosti: Adams i Ivanović pred velikim ispitom

Vreme čitanja: 6min | pon. 10.10.22. | 10:14

Trijumf nad Podgoričanima dao bi krila srpskom šampionu na startu paklenog oktobarskog ritma

Vladimir Jovanović i njegov imenjak sa klupe Budućnosti prvi put će se naći oči u oči na suprotnom stranama regionalnog derbija, kada Crvena zvezda u okviru drugog kola ABA lige bude ugostila Budućnost (18.00). Važan trenutak za obojicu stručnjaka koji su minulog leta dobili poverenje srpskog i crnogorskorskog šampiona.

Interesantno, crveno-beli i Plavi su se i minule sezone susreli u drugoj rundi, kada je ekipa sa Malog Kalemegdana slavila 71:63. Bio je to 28. trijumf Zvezde u međusobnim okršajima (pet poraza kod kuće), dok su Podgoričani bili bolji u 25 navrata. Crnogorci su se poslednji put iz Beograda sa pobedom u rukama vratili 6. decembra 2020. godine (67:65), pa su u seriji od četiri vezana poraza u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Izabrane vesti

18.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Budućnost (3,90)

Oba tima su tokom leta pored promena u stručnom štabu značajno izmenila i timove, što se posebno odnosi na Budućnost. Zvezda je zadržala osmoricu (uključujući i mladog Nikolu Topića), Budućnost tek petoricu prvotimaca iz prethodne sezone (Suad Šehović, Edin Atić, Igor Drobnjak, Petar Popović i Marko Jagodić Kuridža). Zato bi prednost srpskog šampiona mogla da bude i u iskustvu iz regionalnih derbija.

U oba prošlosezonska jednu od glavnih uloga odigrao je Luka Mitrović. U Pioniru bio najzaslužniji za trijumf crveno-belih sa 19 poena i sedam skokova, a posebno se pamti njegov doprinos iz trećeg perioda kada je sa osam poena bio jedini Zvezdin strelac. Zahvaljujući njegovom odličnom izdanju i dobroj igri u odbrani srpski šampion je "preživeo" pomenuti period i u odlučujućem kvartalu slomio otpor gostiju iz Podgorice.

S ozbirom da Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić neće moći da pomognu ekipi ni protiv velikog rivala, jasno je da će spoljna linija crveno-belih biti na još jednom ispitu. To se pre svega odnosi na novajliju Džejlena Adamsa, ali i bivšeg igrača Budućnosti Nikolu Ivanovića. Amerikanac je odigrao vrlo dobro na debiju protiv MZT-a (16 poena), dok je na prvom meču u Evroligi braniocu trona Efesu u Istanbulu ubacio devet poena. Ivanović je sa 12 poena i pet asistencija bio među najboljima na premijeri, dok je i u sudaru sa prvakom Evrope bio jedan od najistaknutijih u Jovanovićevoj četi sa devet poena, pet asistencija i tri uhvaćene lopte.

Ipak, u sezoni za nama se nije najbolje snašao protiv bivšeg kluba. U prvom meču pred beogradskom publikom je ostao bez poena, dok je u Podgorici proveo manje od devet minuta u igri i za to vreme ubacio četiri poena, uz tri završna dodavanja. Nema sumnje da će večeras biti dodatno motivisan.

Adams i Ivanović će biti pod reflektorima i zbog činjenice da je Stefan Marković u duelu sa Efesom imao problema sa povredom šake. Požalio se još u prvoj četvrtini, ali se vratio na teren i sakupio preko 18 minuta u igri. Ostaje da se vidi da li će u punom kapacitetu moći da pomogne crveno-belima. Zvezdina rotacija u spoljnoj liniji je bila kraća i za Džona Holanda koji je imao problema sa kolenom, ali se očekuje da iskusni Amerikanac bude u sastavu za derbi protiv Podgoričana.

Srpski šampion je utakmicom u Istanbulu minulog petka ušao u paklen ritam. Već večeras igra protiv regionalnog rivala, a u četvrtak dočekuje Panatinaikos u drugom kolo Evrolige (19.00). U nedelju je na programu duel sa Cedevitom Olimpijom u Ljubljani (17.00), a do kraja meseca crveno-bele čeka i duplo kolo u elitnom takmičenju (turneja u Španiji i mečevi sa Baskonijom i Real Madridom 19. i 21), susreti sa FMP-om (24. oktobar), Bajernom (28. oktobar) i Igokeom (31. oktobar).

"Očekuje nas derbi kola i utakmica protiv ekipe Budućnosti, koja kao i svake godine ima vrlo visoke ambicije. Imali su 7 dana da se na miru pripreme za ovu utakmicu i sigurno motivisani dolaze u Beograd. Mi sa druge strane imamo samo jedan trening za oporavak i pripremu ove utakmice. Međutim, znaju se naše ambicije, želimo da odigramo dobru utakmicu imamo naše planove, i nadam se da ćemo ih sprovesti u delo na terenu. Pozivam naše navijače da dođu u velikom broju i pruže nam preko potrebnu podršku u važnoj utakmici u kojoj ćemo igrati bez Nedovića i Dobrića", rekao je trener Crvene zvezde Jovanović u najavi regionalnog derbija.

Budućnost je novi tim predstavila ubedljivom pobedom nad Splitom (94:59). Oformio je Vlade Jovanović kvalitetnu ekipu, sposobnu da se takmiči na više frontova sa visokim ambicijama. I dalje u timu nema povređenog Alfe Kabe, možda i najkvalitetnije letošnje akvizicije (MVP turskog prvenstva), a na premijeri su se od novajlija istakli Kameron Rejnolds sa 16, kao i bivši igrač Crvene zvezde Eron Vajt sa 13 poena (sa indeksom 16 i najkorisniji).

"Biće zabavna utakmica za mene. Ujedno i dobar izazov za nas kao ekipu. Imamo mlad sastav, pogotovo među strancima, svakako sa manjim iskustvom u Jadranskoj ligi, zbog toga će biti zanimljivo videti kako ćemo da se snađemo na parketu Pionira i pred navijačima Zvezde. Ne moram posebno da ističem koliko je teško slaviti u tim okolnostima kao gost. Nadam se dobroj utakmici", rekao je Amerikanac u razgovoru za Mozzart Sport.

Kompletan intervju pročitajte OVDE.

Mnogo u Podgorici očekuju i od Kanađanina Trea Bel Hejnsa koji je minule sezone bio odličan u španskom Breoganu.

"Kajl Lendri i Melvin Edžam su mi pričali o rivalstvu, oni su igrali važne utakmice sa njima. Znam šta nas čeka, pred njihovim navijačima, ali veoma sam uzbuđen, uvek je lepo igrati protiv nekoga ko je veliki rival", rekao je bek iz Toronta koji je na debiju ubacio osam poena Splitu.

Trener Budućnosti Vlade Jovanović istakao je da njegov tim čeka veliki izazov i da je najbitnije da njegova ekipa odgovori na fizičku igru protivnika.

"Veoma zahtevna utakmica protiv tima koji je sastavljen od velikog broja iskusnih igrača na svim nivoima. Imaju povrede, ali nemaju problem sa rosterom, jer na svakoj poziciji imaju dva, ili više košarkaša. Moramo da odgovorimo na kontakt i čvrstinu koju Zvezda ima duži niz godina. Ako u tome uspemo, imamo šansu da igramo protiv njih", jasan je Jovanović.

Što se tiče imenjaka na klupama... Novi šef struke srpskog šampiona je sa timom iz glavnog grada Crne Gore imao priliku da se sretne u sedam navrata, a samo jednom ga savladao. Nadmudrio je tadašnjeg šefa struke Budućnosti Petra Mijovića kao trener FMP-a u Železniku (89:79), a pretrpeo je četiri poraza dok je sedeo na klupi Pantera i još dva u ulozi prvog trenera zagrebačke Cibone.

Njegov kolega Vlade Jovanović je sa Partizanom i Megom imao daleko više prilika da izađe na megdan narednom rivalu. Predvodeći crno-bele u periodu od juna 2010. do juna 2012. godine upisao je četiri trijumfa protiv crveno-belih u ABA ligi, još osam u domaćim takmičenjima, računajući i finale Kupa Koraća u februaru 2012. (64:51). Samo jednom je kao šef struke Partizana osetio gorčinu poraza u susretima sa Zvezdom (56:68 u Superligi).

Jasno, slika iz njegovog perioda na klupi Mege je potpuno drugačija. Nijednom nije savladao tim sa Malog Kalemegdana u regionalnom prvenstvu (0-4), kao ni u Kupu Radivoja Koraća (0-2), a upisao je dva trijumfa, uz četiri neuspeha u Superligi Srbije.

Neće se imenjaci večeras prvi put naći na suparničkim klupama. Delili su megdan u ABA ligi dok je Zvezdin Vlada Jovanović sedeo na klupi Cibone - u tri navrata. Novi trener crveno-belih je jednom nadmudrio 11 godina starijeg kolegu u okršajima zagrebačkih Vukova i Mege (89:84 posle produžetka u oktobru prošle godine).

ABA LIGA, 2. KOLO

Petak

Split - Cedevita 77:95

/Nelson 20 – Ferel 21/

Subota

Borac Mozzart - FMP 84:85

/Hejl 25 – Nerandžić 16/

Nedelja

Mega - Igokea 76:87

/Kazalon 19 – Rej 20/

Studentski centar - Cibona 97:84

/Džekson 23 – Mazalin 13/

Mornar - Zadar 100:91

/Rasel 47 - Božić 34/

Ponedeljak

16.00: (10,0) MZT Skoplje (27,0) Partizan Mozzart Bet (1,05)

18.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Budućnost (3,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaBudućnost PodgoricaVladimir JovanovićVlade JovanovićEron VajtNikola IvanovićDžejlen AdamsABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara