Eron Vajt na meču sa Splitom (©ABA LIGA – Budućnost / Filip Roganović)
Eron Vajt na meču sa Splitom (©ABA LIGA – Budućnost / Filip Roganović)

Eron Vajt pred povratak u Beograd: Za 20 godina pamtiću samo titule u Zvezdi, biće zabavno

Vreme čitanja: 7min | pon. 10.10.22. | 08:33

“Biće zanimljivo videti i kako ćemo da se snađemo na parketu Pionira i pred navijačima Zvezde. Ne moram posebno da ističem koliko je teško slaviti u tim okolnostima kao gost”, najavljuje američki krilni centar za Mozzart Sport veliki regionalni derbi

Slučaj Erona Vajta zbunio je regionalnu košarkašku javnost. Nedugo pošto je Crvena zvezda objedinila novu triplu krunu aktivirana je klauzula za nastavak saradnje. Doduše, to je učinjeno u trenutku kada se još nije znalo ko će voditi klub u novoj sezoni, da li Dejan Radonjić ili neko drugi. Dva meseca kasnije postao je višak. Prvi put u karijeri morao je da menja klub polovinom septembra. Dobio je šansu u Budućnosti, koja se javila odmah pošto je Vajt zvanično napustio Mali Kalemegdan.

Nepunih mesec dana pošto je stigao u podgorički sastav, nekadašnji student univerziteta Ajova vraća se u Beograd i dolazi na megdan Crvenoj zvezdi. Javio se na poziv Mozzart Sporta da najavi veliki regionalni derbi, ali... Svestan da zvezdašku javnost verovatno najviše zanimaju razlozi prekida saradnje pre vremena, zamolio je da ipak ne otvaramo to poglavlje, iz poštovanja prema doskorašnjem klubu.

Izabrane vesti

Naravno, bio je raspoložen da iznese svoja razmišljanja o vremenu provedenom u Zvezdi, Beogradu i Srbiji...

”Ništa se nije promenilo, i dalje mogu da kažem samo najlepše stvari o Beogradu i ljudima. Svi su se prema nama ponašali sjajno. Boli me način kako se sezona odigrala za mene, odnosno što je sve počelo sa onom povredom...”, s uzdahom će Vajt za Mozzart Sport. ”Čini mi se da kasnije nijednog trenutka nisam dobio pravu šansu da pokažem kakav sam igrač”.

18.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Budućnost (3,90)

Šta će ti ipak ostati urezano u sećanje iz vremena provedenog u Crvenoj zvezdi?

”Niko ne može da oduzme sećanje na tri trofeja koja smo osvojili. To je najbolja stvar koja je mogla da se dogodi za sve nas. Osim toga, pamtiću poznanstva i prijateljstva koja sam sklopio sa saigračima i ljudima u klubu. Ne lažem kada kažem da sam u Zvezdi stekao mnogo prijatelja, da smo i dalje u kontaktu, da će tako biti i u budućnosti”, priča momak iz Ohaja i dodaje:

”Napravio sam i neke divne uspomene sa porodicom, deca su mi bila jako srećna u Beogradu, uživala su u školi, sportu, društvu... Za mene su to najvažnije stvari u životu. Sa porodicom sam proživeo lepu godinu u Srbiji, u klubu sam sa ekipom osvajao trofeje. Za 10, 15 ili 20 godina, kada se budem osvrtao na svoju godinu u Beogradu, neću se sećati povrede ili minutaže, nego lepih uspomena, prijatelja, trofeja, to što sam osetio nešto što malo ko može tokom života... To je ono najlepše što čovek nosi sa sobom”.

Prst sudbine odredio je da ti druga utakmica u dresu Budućnosti bude protiv Crvene zvezde... Kako se osećaš, verovatno kod tebe postoji dodatna motivacija da odigraš dobro?

“Biće zabavna utakmica za mene. Ujedno i dobar izazov za nas kao ekipu. Imamo mlad sastav, pogotovo među strancima, svakako sa manjim iskustvom u Jadranskoj ligi, zbog toga će biti zanimljivo videti kako ćemo da se snađemo na parketu Pionira i pred navijačima Zvezde. Ne moram posebno da ističem koliko je teško slaviti u tim okolnostima kao gost. Nadam se dobroj utakmici”.

Gde Budućnost vidi svoju šansu protiv Crvene zvezde?

”Kao takmičari, pokušaćemo da pobedimo, da odigramo najbolje što možemo i vidimo gde će to da nas dovede. Crvena zvezda ima dobar sastav, ali imamo ga i mi, kao i prostor da budemo još bolji. Nikad se ne zna kada se igra jedna utakmica. Na nama je da izađemo, odigramo dobro i probamo da dobijemo”.

Da li si se možda čuo ili dopisivao sa nekim od bivših saigrača o predstojećem derbiju?

”Iskreno, nismo se čuli prošle sedmice. Imali su obaveza u Evroligi, mi smo trenirali, meni uskoro dolazi porodica u Podgoricu i bio sam fokusiran na te stvari. Ali, bili smo u kontaktu celog leta, pričali o raznim stvarima”.

Vajt i Ivanović (©Star Sport)Vajt i Ivanović (©Star Sport)

Sigurno si iskoristio vreme da sa Nikolom Ivanovićem pričaš o Podgorici i Budućnosti?

”Da, naravno. Džoni je moj brat, zaista je pravo uživanje imati ga za saigrača. Bili smo jako bliski prošle sezone, celog leta smo bili u komunikaciji. Kada se sve dogodilo i meni otvorila opcija da dođem u Budućnost, on je bio prvi sa kim sam razgovarao. Rođen je u Podgorici, igrao je u Budućnosti najveći deo karijere, a kada sam potpisao čuli smo se jednom, pričali o gradu i klubu”.

Šta ti je rekao?

”Odmah mi je naglasio da će Budućnost biti dobar klub za mene. Takođe, pitao sam ga dosta toga o gradu. Imam veliku porodicu, pa mi je jako važno da svi budu srećni ovde. Zbog toga me je interesovalo kakav je stil života u Podgorici, kao i neke stvari za moju decu. Znam da je on subjektivan s obzirom da je odavde. Znam takođe i neke strance koji su nastupali za Budućnost, pričao sam i sa njima, tako da sam dobio mišljenja obe strane. Džoniju verujem, u klubu ga svi vole iako je otišao u Crvenu zvezdu, ima status legende, zbog svega toga je bio dobar sagovornik za sve ono što me je zanimalo”.

Da li si uspeo da se navikneš na novi ambijent, saigrače i trenera?

“Sve je dobro, iako sam došao kasnije, odnosno polovinom septembra. Ta situacija bila je potpuno nova za mene, ali znao sam trenera jer je bio u Megi prošle sezone, takođe je u stručnom štabu sada i (Nikola) Birač sa kojim sam sarađivao u Crvenoj zvezdi. Osim toga, svi u klubu su jako dobri prema meni. Jako sam zadovoljan svojim prvim mesecom u klubu”.

Rekao si da ti je ova situacija nova, koliko je to uticalo na tebe i tvoju fizičku spremu, da li ti je bilo teže da uhvatiš ritam?

”Nije. Ovo mi je osma sezona u Evropi, smatram sebe uzornim profesionalcem. Tokom leta sam radio sve da ostanem u formi, računao sam da ću proći pripreme u avgustu i spremao sam se za to. Krajem avgusta mi se rodio i sin, ali sam nastavio da treniram jako i spremam se za novu sezonu”, kaže Vajt i dodaje:

”Kada sam došao u Budućnost nisam mogao odmah da igram pet na pet tokom prve sedmice. Bilo mi je potrebno vreme da se adaptiram, da se naviknem na igru Budućnosti, ali imali smo nekoliko prijateljskih utakmica, treninga i onda je sezona počela. Bilo je dovoljno vremena da se uhodam i da pokažem ono što mogu već u prvoj utakmici”.

Da li ti je proces adaptacije olakšalo prisustvo Nikole Birača?

”Naravno. Mnogo mi je bilo važno što sam naišao na poznato lice kada sam došao u Podgoricu. On je sjajna osoba, zrači pozitivnom energijom. Nekada je jako teško kada dođete u novi tim, gde ne poznajete nikoga. Osim toga što je tu, zna me kao košarkaša što dalje olakšava posao na relaciji sa Vladom, može da mu ukaže na moje kvalitete, da naše upoznavanje prođe što bezbolnije. Verujem da to može da se isplati tokom sezone”.

Pobedili ste Split bez velike potrošnje, ti si imao dobru rolu. Koliko ti je zapravo važno što si i pored svega uspeo da budeš spreman da igraš od starta, pogotovo ako se uzme da prošlu sezonu nisi mogao da počneš zbog one povrede?

”Prva stvar mi je što sam zdrav i što sam takav ušao u sezonu. Srećan sam što mogu da igram, sada imam mogućnost da nadogradim sebe dalje. Što se naše utakmice sa Splitom tiče, nismo dobro izgledali u prvom poluvremenu, najviše zbog činjenice da kao tim nismo imali mnogo vremena za zajednički rad jer su mnogi bili na Evrobasketu. Biće nam iz tog razloga potrebno vreme da se uigramo. Naravno, pokazali smo kvalitet, dobili Split i sada treba da iskoristimo vreme da upoznamo jedni druge, da ispoštujemo trenerove zamisli... Za sve je potrebno vreme, tek je oktobar. Važno je da pobeđujemo sada, ali je još važnije da budemo najbolji na proleće”.

Vlade Jovanović i Dejan Radonjić (©Star Sport)Vlade Jovanović i Dejan Radonjić (©Star Sport)

Da li si uspeo već da izvučeš zaključak po čemu su slični, a po čemu različiti Vlade Jovanović i Dejan Radonjić?

”Mogu da kažem da zasad uživam u radu sa Vladom Jovanovićem. Znam da je iza sebe imao dve dobre godine u Megi. Dejan i on su slični u nekim elementima, pre svega u tome što traže da se neke stvari rade jednostavno. Obojica imaju određeni standard, a na tebi je da te stvari sprovedeš u delo. Ono što sam shvatio tokom boravka u Jadranskoj ligi jeste da su mnogi treneri u regionu takvi. U tom aspektu slični, obojica insistiraju na dobroj odbrani, ali znate da je to Dejanova specijalnost, da odatle sve polazi. Vlade je takođe fokusiran na dobru odbranu i pritisak lopte, ali takođe insistira i na još nekim stvarima”.

Unutrašnja linija Budućnosti ima veliki kvalitet, a poziciju deliš sa Markom Jagodić Kuridžom. Kakav si utisak stekao o njemu u ovom kratkom periodu?

”Cela unutrašnja linija nam je dosta jaka. Imamo Kenana (Kamenjaša) i Alfu (Kabu) kao centre koji imaju dobar balans između sebe, plus Jagodu i mene. Kenan je igrao dobro u Studentskom centru prošle sezone i bio jedan od lidera Jadranske lige u indeksu korisnosti. Još je mlad i ima dosta prostora za napredak. Alfa je u Budućnost stigao kao MVP turskog prvenstva, izuzetno snažan igrač, pravi atleta”, analizira Vajt i nastavlja:

”Onda smo tu Kuri i ja. Komplementarni smo igrači, on je neko ko više igra u reketu, jako je inteligentan, snažan. Kod mene su možda za nijansu više izražene finese, ali odlično se nadopunjujemo. Možemo da napravimo protivnicima dosta problema na ‘četvorci’, kao i generalno unutra. Videćemo kako će to funkcionisati tokom sezone. Na papiru imamo dobre igrače za centarske pozicije”.

Budućnost je i u novu sezonu ušla sa ambicijama da napadne vrh tabele i stekne prednost domaćeg terena u razigravanju za titulu. Vajt se nada da će Budućnost biti do kraja u takmičenju.


tagovi

Eron VajtKK Budućnost PodgoricaBudućnost PodgoricaKK Crvena zvezdaABA ligaJadranska liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara