Screenshot - twitter.com/basket_zg
Screenshot - twitter.com/basket_zg

Oliver Vidin: Imam novu ponudu Zjelone Gore, mogao bih da se vratim samo u nekoliko klubova sa Jadrana

Vreme čitanja: 7min | čet. 16.06.22. | 16:52

Srpski stručnjak u razgovoru za Mozzart Sport govorio o počecima u KK Radivoj Korać, uspesima koje je nizao u Slovačkoj i Finskoj, radu u Poljskoj, kvalitetu tamošnje lige, ali i istakao da su male šanse da se u skorijem periodu vrati u domovinu

Napustio je srpsku košarku pre 15 godina. Radio u Slovačkoj i Finskoj. Nije Oliver Vidin toliko bio na radaru srpske javnosti, sve dok pre dve i po godine nije preuzeo najtrofejniji poljski klub – Šlonsk iz Vroclava. Od minulog leta je na klupi Zjelone Gore, sa kojom nije imao sreće, ali će kako je za Mozzart Sport potvrdio imati novu priliku. Kupio je upravu i dobio ponudu da za kormilom tima ostane još tri sezone.

U razgovoru za naš portal dotakao se brojnih tema. Početaka u KK Radivoj Korać, rada u omladinskim i juniorskim selekcijama Jugoslavije, Srbije, ali i Slovačke. Uspeha u finskoj i slovačkoj ligi, odlaska u Poljsku i kvaliteta tamošnje lige. Istakao da prati dešavanja u srpskoj košarci koliko mu vreme dozvoljava, ali da bi u ovom trenutku prihvatio ponude tek nekoliko najboljih klubova iz regiona. Potvrdio je i pisanja Mozzart Sporta da Nemanja Nenadić, koji je bio član Zjelone Gore u nedavno okončanoj sezoni, karijeru nastavlja u španskom Breoganu.

Izabrane vesti

Trenersku karijeru počeo je još 1995. godine, kao 17-godišnjak u Koraću, koji je 04. juna proslavio veliki jubilej – pola veka starosti.

"Prva generacija koju sam trenirao su bili igrači rođeni 1984. godine u Koraću. Dečaci starosti 10-11 godina. Imao sam tada 17 godina, sa 18 te momke vodio na pripreme kao trener. Bila je to grupa sjajnih momaka koji su odrastali devedesetih godina uz uspehe naše reprezentacije i svi su mnogo voleli košarku. Za mnoge iz te generacije znam da i danas ne mogu bez košarke jer smo u kontaktu, a neki su i ostali u košarci na drugačiji način. Ima njih par koji su preko leta trenirali sami od 5-6 ujutru do početka treninga koji je bio u 10. Siguran sam da im je to izgradilo karaktere i učinilo da budu ljudi kakvi su danas“, priča Vidin za Mozzart Sport.

Radio je potom u Drvomarketu do fuzionisanja sa Crvenom zvezdom, Torlaku, Savi i Vizuri. Kako sa juniorima, tako i sa seniorskim selekcijama.

"Prešao sam posle četiri godine u Drvomarket, na poziv Borivoja Cenića. Nastavio sam sa radom u seniorskoj ekipi Torlaka. Kasnije sam na poziv Olivera Popovića otišao u Vizuru, gde sam mu jednu sezonu bio pomoćnik u KLS. Bili smo drugi i ušli u Superligu."

Vrhunske rezultate beležio je i u nacionalnim selekcijama. Radio je sa juniorima jugoslovenske reprezentacije, bio selektor omladinaca Slovačke.

"U reprezentacijama sam bio i pomoćni i glavni trener. Sa juniorima našeg državnog tima bio prvak Evrope u Madridu 2007. godine, prvak sveta u Majnhajmu 2000. godine. Radio sam u U20 reprezentaciji Slovačke kao glavni trener. Učestvovao u puno kampova i mislim da sam dovoljno pomogao Savezu kao trener".

Ostvario je brojne uspehe u inostranstvu, a izdvajaju se dve titule u Slovačkoj sa Interom iz Bratislave (2013, 2017). Dva puta je bio proglašavan i za najboljeg trenera u pomenutoj zemlji (2010, 2017), a radio je i u Finskoj gde je ekipu Nokije uveo iz druge u prvu ligu, potom je odveo do trećeg mesta. Tamo je takođe bio trener godine (2016).

"Radio sam u Slovačkoj i za samo godinu dana dobio poziv najboljeg tamošnjeg kluba - Intera iz Bratislave. Tu sam proveo dve sezone, potom jednu u Žilini i zatim se opet vratio u Inter. Radio sam i u Finskoj tri sezone, pa još tri ponovo u Bratislavi".

Usledio je poziv iz Poljske i to iz redova najtrofejnijeg kluba – Šlonska.

"Oni su loše počeli sezonu, bili 14, a ja sam ih za tri meseca doveo do šestog mesta. Krenula je potom korona, a onda smo naredne takmičarske godine ispočetka napravili tim sa malo manjim budžetom i uspeli da posle 18 godina donesemo medalju klubu. Uzeli smo bronzu i potom sam potpisao za Zjelonu Goru".

Oliver Vidin sa igračima Zjelone Gore (Screenshot - Youtube.com)Oliver Vidin sa igračima Zjelone Gore (Screenshot - Youtube.com)

Zjelona Gora ga je privukla zbog mogućnosti da radi u VTB ligi. Ipak, rat u Ukrajini mu je prevremeno oduzeo to zadovoljstvo.

"Na nesreću počeo je rat i morali smo da istupimo. To je finansijski značajno uticalo na klub. Bili smo u situaciji da čak i osvojimo titulu u Poljskoj, ali od VTB smo dobijali novac koji je ulazio u budžet kluba i onda pojedini igrači zbog toga nisu bili isplaćeni".

Njegova ekipa je sezonu okončala u četvtfinalu plej-ofa poljske lige. Izgubila je od Šlonska 2-3 u seriji, koji je potom postao šampion. Iako je dobila prva dva duela sa ekipom iz Vroclava. Problem je nastao kad je zbog finansijske situacije jedan od ključnih igrača digao sidro.

"Imao je mogućnost da raskine ugovor i to je iskoristio. U pitanju je Džozef Divo, bivši reprezentativac Kanade. Igrao je kod mene u Šlonsku. Dobio je iz domovine duplo bolju ponudu i iskoristio mogućnost da raskine ugovor. Na kraju smo ispali, a oni osvojili titulu. Da smo prošli dalje, verujem da bi to mi uradili“.

Uprava Zjelone Gore je zadovoljna radom srpskog stručnjaka, pa bi da ga zadrži na duže staze.

"Nudi mi se ugovor na tri sezone. Imao sam saradnju i za sledeću, ali gazda je izrazio želju da produžimo na još tri. Pregovori su u toku", ističe Vidin i dodaje da klub traži velike sponzore jer želi značajno da poveća budžet za narednu takmičarsku godinu.

Pod Vidinovim vođstvom u Zjelonoj Gori su minule sezone nastupala dvojica srpskih košarkaša – bivši igrači Crvene zvezde Dragan Apić i Nemanja Nenadić. Ostavili su odličan utisak, 26-godišnji centar je statistčki bio i jedan od najboljih igrača lige.

"Dali su sve od sebe. Dobili su šansu da se vrate na stazu uspeha. Apić posle slabe sezone, gde nije igrao u Budućnosti i nešto malo u Burgosu, bila mu je potrebna godina da se preporodi, da igra kao glavni igrač i proba da pogura ekipu. Posustao je malo u plej-ofu, umorio se od jako naporne sezone. U VTB ligi imate dugačka putovanja, igrate na svaka dva-tri dana. Nenadić je napravio odličnu stvar za karijeru. Došao sam na ideju da ga pomerim na poziciju plejmejkera i mislim da mu je to dosta pomoglo. Odlično je odigrao u VTB i poljskoj ligi".

Mozzart Sport je najavio da će Nenadić karijeru nastaviti u redovima Breogana, a Vidin ističe i da je srpski košarkaš parafirao ugovor sa španskim klubom, koji je nedavno pojačao Stefan Momirov. Neće se ni Apić zadržati u Zjelonoj Gori.

"Nenadić je potpisao za Breogan, zasluženo dobio priliku da igra u ACB ligi i pokaže se u dobrom svetlu. Apić neće ostati sa nama, gde će nastaviti karijeru ne znam. Verujem da će mu se otvoriti dobra prilika".

Kako kaže, poljska liga ima ozbiljan kvalitet.

"Fizički jedna od najzahtevnijih u Evropi. Igra se sa puno kontakta, mahom na fiziku, više nego na košarkaški talenat. Veliki broj igrača iz Poljske ide u Španiju, Italiju, naročito Nemačku. Igraju se često i prijateljske utakmice sa nemačkim ekipama, posebno u pripremnom periodu. Berlin nam je na sat i po i to se lako organizuje. Liga se veoma dobro prati“.

Finansijski je stabilna i ima odlične sponzore.

"U Poljskoj nisu veliki porezi na plate igrača i budžet. Košarkaši ovde neretko budu plaćeniji nego recimo u Nemačkoj, izuzev Bajerna i Albe. Mogu poljske ekipe da pariraju sa ponudama. Liga recimo ima Suziki kao sponzora i svaki klub dobija po dvadesetak novih automobila koji se menjaju na par meseci. Svi igrači i članovi stručnih štabova imaju obezbeđena vozila. To je velika stvar“.

Košarka je vremenom postala jedan od najpopularnijih sportova u zemlji.

"Odbojka je veoma popularna, Poljaci imaju najjaču ligu na svetu, dosta praćenu i posećenu, ali I košarkaška liga je prilično dobro ispraćena. Radi se odličan marketing, sve utakmice su u direktnim prenosima. Organizacija je jako dobra“.

Sve veći broj igrača odlazi iz poljske u najjače evropske lige. Tako je Ife Lundberg iz Zjelone Gore otišao u CSKA, potom i u NBA (Finiks). Pokazala se i kao odlična odskočna daska za trenere.

"Alesandro Magro je minule godine bio u ligi. Nije sa Dombrovom uspeo da uđe u plej-of jer je bila jaka konkunrecija. Dobio je potom trogodišnji ugovor u Breši i u prvoj sezoni je odmah iza Milana i Bolonje, praktično samo od njih je I gubio, a u startu mu nisu davane šanse ni za plej-of".

Prati Vidin dešavanja i na srpskoj košarkaškoj sceni.

"Šteta je što je finale ABA lige tako izgledalo.Nije najbolja slika koja se šalje van Srbije. Košarka je dobra, ali bi trebalo da se smanje tenzije i da sport bude u fokusu".

Ističe da su male šanse da se u skorije vreme vrati u domovinu.

"Nije bilo ponuda. U ovom trenutku vidim možda tri, četiri ekipe koje bi mogle i finansijski da pariraju timovima u kojima radim poslednjih godina. Te ekipe imaju već potpisane trenere, tako da... Za druge ekipe nemam preveliko interesovanje. Trenutno je takva situacija", zaključio je u razgovoru za Mozzart Sport Oliver Vidin.


tagovi

Oliver VidinKK Zjelona GoraDragan ApićNemanja NenadićIfe LundbergŠljonskpoljska košarka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara