Lorenzo Braun i Matijas Lesor (©Starsport)
Lorenzo Braun i Matijas Lesor (©Starsport)

Opšta mobilizacija uspela! Slukas bacio Atinu u trans, Makabi u Beogradu na sve ili ništa

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.04.24. | 22:11

Panatinaikos ovaj put odbranio Oaku, Matijas Lesor i Joanis Papapetru odbili veliki nalet ‘Ponosa Izraela’. U seriji 1-1, biće svega u srpskoj prestonici

Upalili su se u Atini alarmi za uzbunu, proglašena je opšta mobilizacija nakon što je Makabi napravio brejk i utišao preko 18.000 duša u Oaki. Neuspeh je naterao i kontroverznog Dimitriosa Janakopulosa da se aktivira, ali ne onakako kako to inače radi – da bljuje vatru na sudije, organizaciju i daje zapaljive izjave – već da se posle 687 dana iliti dve godine pojavi u dvorani. Da zasedne u prvi red, gleda sudije ispod oka i strelja ih pogledom. Za tako nešto, ipak, potrebe nije ni bilo, jer Makabi je u drugom meču pukao pod pritiskom – 95:79.

Borbena gotovost podignuta, mobilizacija uspela! Pao je i Erginu Atamanu kamen sa srce, onaj vodenični, jer najavio je da će pokupiti stvari ukoliko Panatinaikos ne ode na Fajnal-for Evrolige. Prednost 1-0 zaista nije velika u seriji, ali da je bilo 2-0, ne bi mirno spavao. I zasigurno mu nije bilo svejedno sve dok Kostas Slukas nije uključio turbo mod i dao krila saigračima. Čovek koji je letos podelio glavni grad Grčke, koga su navijači Olimpijakosa prozvali izdajnikom i Judom, i koji je pre dva dana bio tragičar, sada je upropastio klub iz Tel Aviva.

Izabrane vesti

Nije mogao da se sastavi Kostas Slukas u prvom meču, nije ličio na sebe. Vukao je nerezonske poteze, promašivao i bio osoba koja je generisala najveći minus na parketu. Poneo je epitet tragičara, bio među najzaslužnijima što je Makabi napravio brejk, ali je ove večeri okajao grehe. Igrao je kao u transu, pokrenuo je Panatinaikos sa dve vezane trojke i dirigovao bez greške. I postavio rekord karijere upisavši 29 poena.

Tačno je znao šta radi, kada će da uspori tempo, kada agresivno da napadne koš, a kada da odapne sa distance – uglavnom kada je bio branjen ispod bloka. Istopio je zaostatak, napravio strahovite probleme klubu sa privremenim boravnkom u Beogradu zajedno sa Joanisom Papapetruom, koji je odradio rudarski posao. Bio je tu i da primi udarac u glavu od Džoša Niba, i da kao u najboljim danima pogađa sa distance, ali i da na iskustvo i prepredenost navuče čuvare i dođe do lakih poena.

Makabi se epski raspao u drugoj deonici, iako je do tada voda išla na njegovu vodenicu. Imao je prednost, imaao je igru, imao i raspoloženog Lorenza Brauna, a onda – potop! Više od sedam minuta je bio bez koša iz igre, protok lopte je stao kada je uštopovan španski reprezentativac. Ugušen je, morao je da menja Oded Kataš, a igra više nije bila ista. U tim momentima bekovska linija bila je bez odgovora, napad nije funkcionisao, a za to vreme Kostas Slukas je povlačio konce.

Letos su navijači Panatinaikosa dočekali raširenih ruku čoveka koji je zabo nož u srce Olimpijakosovim, ali tek ove noći potpuna konecija je uspostavljena! Za poluvreme je ubacio 15 poena (trojke šutirao 3/5), a do kraja postavio rekord karijere. Dao je čak 29 poena, imao i četiri asistencije i tri skoka. Sve u svemu, bio je srce i duša tima, a najveća ispomoć – doskorašnji košarkaši Partizan Mozzart Beta.

‘Ponos Izraela’ je bio u debelom minusu, zaostajao je i 18 poena… Ali, kada je Panatinaikos zauzdao Lorenza Brauna, u prvi plan iskočio je Tamir Blat. Zajedno sa Antonijusom Klivlendom, koga je loptama hranio i Džejk Koen, uspeo je da dovede Makabi na dva poseda razlike. Ipak, ne više od toga, jer se razgoropadio Matijas Lesor. Odradio je ogroman posao pod obručima, ispogađao šuteve pod kontaktom, a bitan sastojak za pobedu pridodao je Joanis Papapetru.

Grk je meč završio sa 15 poena, francuski centar dodao je 11, dvocifreni su bili i Kostas Mitoglu (14) i Kendrik Nan (10), dok je kod Makabija prvi strelac bio Lorenzo Braun sa 18 poena. Pratili su ga Džejk Koen sa 12, koliko je dao i Antonijus Klivlend, koga je u poslednjim sekundama zalepio Kostats Adetokunbo. I potvrdio da će u seriji tek biti vatre.

Makabi je i pre godinu dana poveo protiv Monaka sa 1-0, napravio je brejk, ali nije ga materijalizovao na domaćem terenu, u Minora Mivtačim areni. Serija se vratila na Azurnu obalu i ekipa Saše Obradovića je otišla na Fajnal-for Evrolige. Sada će morati u Beogradu da ide na sve ili ništa! Jer, malo je verovatno da će dobiti ono šta priželjkuje ukoliko se vrati u Oaku.

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

Panatinaikos - Makabi Tev Aviv 87:91

/Lesor 22 - Kolson 18/

Real Madrid - Baskonija 90:74

/Musa 16 - Hauard 15/

Sreda, 24. april

Monako - Fenerbahče 91:95 (81:81)

/Okobo 19 - Hejs Dejvis 19/

Barselona - Olimpijakos 75:77

/Ernangomez 13 - Vilijams Gos 15/

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

Panatinaikos - Makabi Tel Aviv 95:79

/Slukas 29 - Braun 18/

21.00: (1,17) Real Madrid (20,0) Baskonija (6,00)

Petak, 26. april:

19.00: Monako - Fenerbahče

21.00: Barselona - Olimpijakos

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.



tagovi

Antonijus KlivlendLorenzo BraunOded KatašErgin AtamanEvroligaKK PanatinaikosKK Makabi Tel AvivDžejk KoenKostas SlukasMatijas LesorJoanis Papapetru

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara