Aleksandar Đorđević (MN Press)
Aleksandar Đorđević (MN Press)

Đorđević: Napustio sam Fener zbog specijalne klauzule; 92' sam zarađivao današnjih 500 evra

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.11.22. | 19:59

"Srbija je i dalje zemlja košarke, ali nedostaju nam rezultati...."

Sredinom juna meseca Fenerbahče se zahvalio na saradji Aleksandru Đorđeviću koji od tada nije preuzeo nijedan klub. Srpski stručnjak je slobdono vreme iskoristio za povratak u Italiju gde je proveo veliki deo igračke karijere i uglavnom je fokusiran na porodični život. U twich intervjuu za Arena52, Đorđević je pričao o rastanku sa turskim klubom, reprezentaciji Srbije, ali i vremenu kada je sa Partizanom pokorio Evropu.

Izabrane vesti

"Vrlo se prijatno osećam. Uživam u vremenu sa porodicom ovde u Milanu, gledam košarku, ali i druge sportove. Takođe sam počeo da praktikujem jogu ujutru. Oduzme samo 20 minuta, a dan vam počne na pravi način", počeo je Saša priču.

Preuzeo je Đorđević Fenerbahče leta 2021. godine, ali nije uspeo da se domogne plej-ofa Evrolige sa osvajačem elitnog evropskog takmičenja iz 2017. godine. Otkrio je Đorđević da je u ugovoru sa istanbulskim velikanom postojala specijalna klauzula.

"Nemam negativne emocije prema Feneru. Prihvatio sam ugovor sa jasnom klauzulom - čak i da nisam izabrao nijednog igrača osim Sehmusa Hazera, klub je mogao da raskine ugovor u slučaju da ne igramo plej-of Evrolige. Prihvatio sam jer sam znao koliko je taj cilj važan timu."

Objasnio je Đorđević da kada god bi preuzeo klupu nekog novog tima, da mu je na prvom mestu bilo da bude sposoban da pobeđuje glavnog rivala.

"Kada sam postao selektor reprezentacije Srbije, rekao sam da nam je cilj da pobeđujemo, ali pre svega da budemo sposobni da pobedimo Španiju. Španija je najdominantniji tim i to je bio naš cilj. Isto sam uradio i u Virtusu. Cilj je bio Milano i napravili smo tim sposoban da ratuje sa njima.

Nisu Đorđevića pokolebali neuspesi Srbije u prošlogodišnjim kvalifikacijama za Olimpijske igre, odnosno na ovogodišnjem Evrobasketu.

"Srbija je i dalje zemlja košarke, ali nedostaju nam rezultati."

Nedavno je trener Barselone Šarunas Jasikevičijus rekao da kada bi imao priliku da igra sa pet plejmejkera, da bi to i učinio, jer su to igrači koji znaju da donose prave odluke i upravljaju timom. Đorđević, koji je u svoje vreme bio jedan od najboljih plejmejkera i igrača Evrope nema razlog da se ne saglasi sa tom tvrdnjom.

"Voren Bafet je rekao da su kod kupovine kuće najvažnije tri stvari - lokacija, lokacija i lokacija. U košarci su tri najvažnije stvari pljmejkeri, plejmejkeri i plejmejkeri. Utakmice su u njihovim rukama i njihovim umovima."

Prisetio se Đorđević i perioda pre tri decenije, kada se Partizan popeo na krov Evrope.

"U sezoni kada smo osvojili Evroligu, mesečno sam zarađivao novac ekvivalentan današnjih 500 evra. Ako bih izašao na picu tri do četiri puta mesečno, pritom napunio rezervoar, bio bih švorc. Ali ostajanje u teretani sa Obradovićem i Acom Nikolićem bilo je neprocenljivo.

*****

Opet možete međusobno da vezujete sve igre iz ponude "KOŠARKA IGRAČI" i kombinujete ih sa ostatkom kompletne ponude

*****

Srpski stručnjak se dotakao i priče da su košarkaši preopterećeni zgusnutim rasporedom. Rekao je da je o tome razgovarao sa upravljačkim direktorom unije igrača ELPA Boštjanom Nahbarom. Đorđević ne smatra da je igračima neophodno još vremena za odmor.

"Moraju da rade i da se pripremaju za utakmice. Igrači manje vole da treniraju, a više da igraju utakmica, ali to je pogrešan put. Treninzi i proučavanje utakmica i igre su ključni", ispričao je 55-godišnji stručnjak i podelio anegdotu iz perioda dok je vodio Virtus: "Kada igrači rade takve stvari, to znači da traže zonu konfora. Trenirao sam Džulijana Gembla, pojavio se sa glavom koja je ličila na ananas. Jednog dana se ošišao i pitao me da li mi se dopada. Rekao sam mu 'veoma je kul, a sad bi mogao malo ga gađaš slobodna bacanja", zaključio je Đorđević.


tagovi

Aleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara