Zak Ledej i Rade Zagorac (©ABA liga)
Zak Ledej i Rade Zagorac (©ABA liga)

Otkud Hamburg u košarci?! Partizan u kompletnom sastavu ruši debitanta na startu Evrokupa

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.10.21. | 08:00

Crno-beli avanturu kreću iz Nemačke (19.30)

Čekanju je došao kraj, Partizan kreće sezonu u Evrokupu. Od danas pa nadalje raspored će mu biti zgusnutiji, dve utakmice sedmično, što znači da će tim Željka Obradovića biti i fizički na većem izazovu. Prva stanica u Evrokupu crno-belima biće Hambrug Tauersi (19.30). Dakle, gostovanje na startu.

Zanimljivo je da je Hamburg jedini debitant u ovogodišnjem izdanju Evrokupa koji će se igrati u pomalo čudnom i inovativnom sistemu, o čemu ste već imali priliku da čitate na portalu Mozzart Sporta.

Izabrane vesti

Inače, radi se o veoma mladom klubu koji je osnovan 2013. godine i dolazi iz grada koji je daleko poznatiji po fudbalu (HSV bivši prvak Evrope). Košarkaški klub star je samo osam godina. Lociran je u istoimenom gradu na severu Nemačke i igra u dvorani koja prima 3.400 gledalaca. Zanimljivo je da se na sajtu Vikipedije među "viđenijim" igračima ovog kluba nalazi ime Adina Vrapca, bivšeg košarkaša Partizana.

Klub je nastao tako što je Paskal Roler, bivši košarkaš i osvajač one srebrne medalje na Evrobasketu u Srbiji 2005. godine, rešio da vrati profesionalnu košarku u ovaj veliki grad i finansijski centar Nemačke. Profesionalnog kluba u Hamburgu nije bilo od 2002. godine kada se BCJ Hamburg ugasio. I tako je priča krenula sve dok Hamburg nije promovisan u Bundesligu 30. aprila 2019. godine. Prošle sezone bio je sedmi na tabeli. Na kraju stigao do debija u Evrokupu. I prvog meča u istoriji u evropskim takmičenjima.

Intersantno je da će ovaj meč biti ujedno i debi Željka Obradovića u Evrokupu...


Trener tima je Pedro Kaljes i ovaj španski stručnjak zaradio je reputaciju koja kaže da zna da sastavi fizički snažan tim koji se nikada ne predaje. Na poziciji beka veliku ulogu imaće Džejlon Braun, a pomagaće mu Zek Braun, "ol-raund" strelac koji može da pogodi iz različitih situacija. Na centarskoj poziciji će se najviše gledati u Maika Kotsara koji zna da odigra ispod koša, kao i da uhvati dosta lopti. Interesantno je da se radi o Estoncu koji je dobar deo karijere igrao na poziciji plejmejkera (iako je visok 211cm), a sada je centar.

Hamburg nije dobro počeo sezonu u nemačkom šampionatu, vezao je dva poraza od Ludvigzburga i Šemnica, a ona je savladao Frankfurt i Bajrut.

Partizan u ovaj okršaj ulazi u dobrom raspoloženju posle četiri startne pobede na otvaranju ABA lige. Posebno jer je meč crno-belih u Zagrebu protiv Cibone bio i najbolji koji je do sada pružio tim Željka Obradovića.

Očigledno je da Zek Ledej vuče najviše Parni valjak unapred, a naizmenično mu pomažu Dalas Mur, Kevin Panter, Alen Smailagić, pa i Rade Zagorac koji je sa kapitenskom „trakom“ pokazao napredak u odnosu na prethodne sezone.

I dalje je očigledno da Partizanu nedostaje (barem jedan) centar. Dušan Miletić je ispao iz rotacije, a Balši Koprivici će biti potrebno još vremena da uhvati ritam i pokaže šta zna sa svojom visinom. Na sve to, Vil Mozli je napustio klub i uprkos nekim zdravstvenim problemima potpisao za Mornar što znači da ćemo ga i dalje gledati u ABA ligi, ali ne u crno-belom dresu.

Zbog svega toga Obradović je pravio različite kombinacije, pa je recimo protiv Cibone igrao sa plejmejkerom i praktično četiri krilna košarkaša u petorci (Zagorac, Dangubić, Trifunović, Kuruc) pri čemu je Letonac suštinski radio posao centra što mu svakako nije primarna pozicija.

Pred duel sa Hamburgom govorio je igrač od koga se verovatno najviše očekuje ove sezone, Kevin Panter.

"Idemo da pobedimo. Na pameti nam je samo pobeda, da budemo svoji i igramo utakmicu po utakmicu. Znam da igraju agresivno, da dosta trče... Mi moramo da ostanemo fokusirani na sebe, da budemo najbolja verzija Partizana", rekao je Panter.

I sam trener Željko Obradović isticao je dobru igru Hamburga u tranziciji, tako da je jasno da nemački sastav pokušava da igra brzu košarku, da „trči u leđa“, pa će crno-beli biti u izazovu da se što pre vraćaju u odbranu. Koncentracija bi trebalo da bude na najvišem nivou.

Napravili smo dublju analizu i gledali snimke utakmica, jasno je da ćemo za protvnika da imamo tim koji igra izuzetno agresivnu košarku. Pokušava čak i posle primljenog koša da trči i to je glavna odlika Hamburga. Bez ikakve dileme moramo da svedemo njihov broj ubačenih poena iz tranzicije na minimum, da budemo svesni da je to tim koji igra izuzetno agresivnu odbranu svih 40 minuta s presingom, moramo da budemo spremni na to", rekao je Obradović.

Kada je zdravstveni status u pitanju, Partizan je kompletan. Trener Obradović najavio je da će na raspolaganju imati iste igrače kao što je to bio slučaj protiv Cibone. Dakle, igraće kapiten Rade Zagorac, te Rodion Kuruc, Kevin Panter, Zek Ledej, Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Nemanja Dangubić, Alen Smailagić, Dalas Mur, Gregor Glas, Uroš Trifunović i Jam Madar.

Dalas Mur je imao manji problem sa povredom skočnog zgloba, ali će očigledno biti spreman za utakmicu u Nemačkoj.

Partizan startuje i u drugom takmičenju ove sezone. Od sada pa nadalje nalaziće se češće u televizijskim šemama, na radost njegovih navijača.

EVROKUP

19.00: (2,15) Turk Telekom (14,5) Levaloa (1,80)

19.30: (3,90) Hamburg (16,0) Partizan (1,30)

20.00: (2,30) Trento (14,5) Huventud (1,70)

20.30: (1,17) Valensija (20,0) Promiteas (5,50)

21.00: (1,30) Gran Kanarija (16,0) Cedevita Olimpija (3,90)

Sreda

18.30: Lokomotiva Krasnodar - Andora

19.00: Bursa - Virtus Bolonja

19.30: Ulm - Budućnost

20.00: Burg - Venecija

20.15: Slask - Lijetkabelis



tagovi

Rade ZagoracZek LedejKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara