Tim Partizana (© StarSport)
Tim Partizana (© StarSport)

Ova je bila odlična, a s kim će Partizan u narednu sezonu Evrolige? Ugovori ističu sedmorici ključnih igrača

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.05.23. | 12:39

Posle sezone za pamćenje koja je okončana porazom od Real Madrida, klubu iz Humske predstoji izazovno leto

Sezona Evrolige okončana je na srceparajući način u Madridu. Bio je Partizan Mozzart Bet na korak do velikog uspeha i odlaska u Kaunas, sa 18 poena prednosti se već video fajnal-for Evrolige, a onda pad i poraz koji je naterao suze na oči mnogih igrača u timu Željka Obradovića. Sada umesto pripreme za put za Litvaniju, mogu i da se polako svode računi, barem kada je elitno takmičenje u pitanju s obzirom da se glavne borbe za ABA ligu tek očekuju. Jedno je sasvim sigurno, crno-beli su imali odličnu evropsku sezonu. Udaren je temelj i to čvrst, samo je potrebno napraviti kontintinuitet, a za to su potrebno igrači i tu se javlja potencijalni problem.

Naime, prema informacijama Mozzart Sporta po okončanju ove sezone sedmorici igrača isteći će ugovor sa klubom iz Humske.

Izabrane vesti

U pitanju su mahom lideri ove ekipe. Naime, na kraju ove sezone važeći ugovori ističu Zeku Ledeju, Aleksi Avramoviću, Kevinu Panteru, Matijasu Lesoru, Džejmsu Naneliju, Danteu Egzumu, nepoznanica su samo detalji ugovora Joanisa Papapetrua. Kod Grka postoji opcija za produžetak ugovora i naredne sezone, nije baš najjasnije njegova ili klupska i pod kojim uslovima.

Ovo znači da upravu kluba na čelu sa sportski direktorom Zoranom Savićem čeka veliki posao pošto je jasno da su šanse da svi gorepomenuti košarkaši i naredne sezone ostanu u crno-belom dresu izrazito male. Nema dileme da će se sa mnogima ući u pregovore pošto su Kevin Panter, Zek Ledej, Matijas Lesor i Dante Egzum zaista oduševili, ali ne samo partizanovce, već kompletnu Evropu i biće na meti mnogih, ako ne i svih evroligaša tokom letnje pauze.

Partizan naravno nije obezbedio svoje mesto u eliti naredne sezone, ali po svemu sudeći čudo bi bilo potrebno da se dogodi da crno-beli ne igraju Evroligu čak i ako ne osvoje ABA ligu. Jednostavno klub iz Humske je po svim parametrima pokazao da je deo elite, a na ruku idu i dešavanja sa Valensijom koja se najverovatnije vraća u Evrokup, dok u Evroligu prelazi Gran Kanarija kao šampion drugog po snazi kontinentalnog takmičenja. Crvena zvezda, Virtus Bolonja i naravno Partizan ostaće u Evroligi preko specijalnih pozivnica. Ipak, treba i tu sačekati zvanično saopštenje Evrolige.

Vratimo se sada na ugovore, pošto ima igrača koji ostaju i naredne sezone. Ili bi bar trebalo da ostanu dok se ne odluči drugačije.

Ugovore za narednu sezonu ima mlađa garda na čelu sa Urošem Trifunovićem, Balšom Koprivicom, Jamom Madarom, Alenom Smailagićem, ali i Danilom Anđušićem kao iskusnijim igračem. Svima njima ugovor ističe na leto 2024. godne. Situacija nije precizirana samo kod Tristana Vukčevića. Kada je on došao u Partizan u zvaničnom saopštenju je navedeno da je potpisan "višegodišnji ugovor".

Sva pomenuta imena su napravila veliki iskorak. Partizan je od kluba koji godinama nije igrao Evroligu došao do toga da bude glavna atrakcija Evrope. Svi su pričali o izabranicima Željka Obradovića i neverovatnim atmosferama koje su viđene u Areni, a i ona se gradila postepeno.

Nije ni početak sezone bio lak. Koga sećanje dobro služi, sve je počelo sa tri poraza, a bio je i učinak 4-9 kada su svi već krenuli da otpisuju ovaj tim kluba iz Humske. I onda čudesan preokret. Serija neverovatnih pobeda tokom koje su padali Crvena zvezda, Efes, Olimpijakos, Real, Monako... Niko nije bio u stanju da zaustavi crno-beli tajfun. Stiglo se do plej-ofa Evrolige, onda se stiglo i do čudesna dva brejka u Madridu, ali na kraju će se pamtiti poraz u majstorici i dve propuštene prilike u Beogradu da se ode u Kaunas.

"Partizan se vratio u Evroligu posle osam godina. Velika žal što nismo uspeli da iskoristimo 2:0. Partizan treba da bude stalan član Evrolige, to nam je svima glavni cilj, pa i moj otkako sam se vratio u klub. Videli ste koliko smo lepu sliku poslali u Evropu za treću utakmicu, iako su mnogi očekivali nerede. Jako sam ponosan na sve što smo pokazali u Evroligi", bile su reči Željka Obradovića koje su poprilično tačno opisale čitavu sezonu.

Navijače Partizan Mozzart Beta verovatno najviše zanima status Željka Obradovića, a tu je situacija poprilično jasna. Ostaće popularni Žoc i naredne sezone na klubu iz Humske, kada se vratio na klupu Partizana ugovor je postpisan na tri sezone.

Iako je veliki deo ove sezone okončan, ono glavno tek sledi. Plej-of ABA lige. Pre bilo kakve priče o rastancima i pregovorima sa igračima, potrebno je uraditi ono zbog čega se ovaj tim i uostalom okupio, a to je titula u ABA ligi. Prva prepreka je Studentski centar, potom FMP ili Cedevita, a u eventualnom finalu, ako sve bude proteklo bez iznenađenje, protivnik će biti Budućnost ili Crvena zvezda.

UGOVORI U PARTIZANU

Uroš TRIFUNOVIĆ (jun 2024)

Balša KOPRIVICA (jun 2024)

Jam MADAR (jun 2024)

Alen SMAILAGIĆ (jun 2024)

Tristan VUKČEVIĆ - višegodišnji ugovor*

Zek LEDEJ (jun 2023)

Aleksa AVRAMOVIĆ (jun 2023)

Kevin PANTER (jun 2023).

Matijas LESOR (jun 2023)

Džejms NANELI (jun 2023)

Dante EGZUM (jun 2023)

Joanis PAPAPETRU (jun 2023 + eventualna opcija produžetka)

Danilo ANĐUŠIĆ (jun 2024)

-----------------------------------------

Željko OBRADOVIĆ (jun, 2024)


tagovi

KK PartizanEvroligaŽeljko ObradovićKevin PanterMatijas Lesor

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara