Džejms Naneli i Valter Tavares (©Star Sport)
Džejms Naneli i Valter Tavares (©Star Sport)

Najluđa serija u istoriji Evrolige

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.05.23. | 09:49

Ono što Real nikada dosad nije uspevao da stigne, Partizan Mozzart Bet i Željko Obradović nikada nisu ispustili, četvrtfinale bez presedana po mnogim parametrima

Možda je još rano za izvlačenje velikih zaključaka, ali kada se jednog dana budemo osvrnuli na sve što smo videli u pet nezaboravnih utakmica Partizan Mozzart Beta i Real Madrida, ista će misao da se provuče kroz misli i razgovore: "Najluđa serija u istoriji Evrolige".

Bilo je verovatno utakmica, majstorica, pa i serija koje su u pogledu kvaliteta pružile više objektivnim košarkaškim zaljubljenicima, ali teško da bi neko na prvu loptu ili bez češljanja istorijskih udžbenika mogao da se seti četvrtfinalne serije kakva je ova, koja se završila simultankama Serhija Rodrigesa i Serhija Ljulja.

Izabrane vesti

Ukratko, dobili smo ceo paket! Odlične utakmice, vrhunac borbe u odlučujućem susretu, neizvesne završnice, velike šuteve i pogotke, rezultatske preokrete, tenziju, pa i fizički okršaj koji je definitivno promenio tok serije, suspenzije, jedan tim u predvorju Fajnal fora i drugi koji je tamo otišao, nažalost i povrede... Nema potrebe da podsećamo na sve detalje koji su obeležili ovih pet susreta jer ih verovatno i ptice na grani napamet znaju, objektivan gledalac teško da može da poželi više - izuzev povreda koje nikada nisu poželjne - od dvoboja dva nekadašnja evropska šampiona.

Ako je formulacija “najluđa“ nekom preterana, onda je “bez presedana“ nešto što apsolutno pristaje kao epitet kojim bi najlakše moglo da se opiše celokupni doživljaj. A, verujte, toliko je toga po čemu je ova serija jedinstvena, nezabeležena u istoriji Evrolige.

Krenimo redom... Kao što već mnogi verovatno znaju, Real Madrid postao je prvi klub elitnog takmičenja koji je uspeo da okrene 0:2 i ode na završni turnir. To je samo deo čudesne puzle jer ono što Real Madrid nikada dosad nije uspevao da stigne, Partizan Mozzart Bet i Željko Obradović nikada nisu ispustili. Naime, Blankosi su prvi put uspeli da pobede nakon što su na poluvremenu jedne četvrtfinalne serije imali zaostatak od 16 poena. Partizanu se nikada ranije nije dogodilo da bude poražen pošto je imao pomenutu razliku u svojim rukama, a isto se do sinoć nije dogodilo nijednom timu koji je sa klupe vodio najtrofejniji evropskih stručnjak!

Koliko je veliki poduhvat napravio madridski gigant pokazuje i to da se u novijoj istoriji elitnog takmičenja samo jednom dogodilo da četvrtfinalnu utakmicu dobije ekipa sa deficitom od 16 poena na poluvremenu. To je bilo pre dve godine, kada je milanska Olimpija posle 27:44 nakon dve četvrtine dobila minhenski Bajern sa 79:78! I to je zabeleženo na otvaranju serije, ne na kraju.

Sam Real Madrid je dosad uspevao da istopi deficit od bar 18 poena i jučerašnji slučaj je četvrti u svim utakmicama Evrolige, a jedino je Alba 2009. uspela da ispus+ti veću prednost od Parnog valjka. Bilo je to u drugom kolu Top 16 faze, kada je Kraljevski klub posle 29:48 stigao do 87:84! Tu utakmicu je takođe odigrao tada poletni Serhio Ljulj i bio jedan od najboljih na parketu, što je dokaz njegove dugovečnosti, klase i značaja za klub sa deset evropskih titula...

Sve to vraća nas na tezu da je Real Madrid klub koji odbija da umre! Šampionski i pobednički DNK toliko je duboko usađen i ukorenjen u temelje da je prosto nemoguće unapred ga otpisati. Čak i kada, eto, Partizan Mozzart Bet ima 18 razlike u trećoj četvrtini i auto-put do Fajnal fora. Real Madrid je kao vampir, taman pomisliš da je gotov, on skoči na tebe i izvuče život iz tebe. To se ne odnosi samo na košarku. Fudbaleri madridskog kluba su prošle sezone došli do evropske krune nakon preokreta protiv Pari Sen Žermena, Čelsija i Mančester Sitija. Prethodno su gradskom rivalu Atletiku dvaput izbijali trofej Lige šampiona iz ruku u finalima na sličan način.

I kada Džanan Musa kaže da je Real Madrid satkan od posebne vrste materijala, budite sigurni da je to apsolutno tačno. Ne mora zapravo niko ništa da vam govori, dovoljno je da pogledate koliko je puta kroz istoriju Real Madrid odbijao da se preda i prepusti trijumf, pehar ili seriju protivniku i biće vam jasno zašto je ovo najveći klub na svetu.

Partizan Mozzart Bet ima zbog čega da žali, jer je ispustio gigantsku šansu da posle trinaest godina ponovo bude među četiri najbolja kluba Evrope. Analiziraće se u svlačionici razlozi poraza i kako je Kralj treći put pobegao sa giljotine, ali dosta je i razloga za zadovoljstvo. Posle osam godina klub iz Humske vratio se u evropsku košarkašku elitu, bio nadomak završnog turnira i odigrao verovatno najluđu četvrtfinalnu seriju u istoriji ovog takmičenja.

Za ponos, uz dozu gorčine zbog propuštenih prilika...



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Real MadridEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara