Danilo Anđušić (© Star Sport)
Danilo Anđušić (© Star Sport)

Partizan Mozzart Bet i Zvezdin recept za osvajanje Istanbula: Stegni odbranu i zaustavi Gudurića

Vreme čitanja: 5min | uto. 09.01.24. | 09:15

Izabranici Željka Obradovića večeras od 18.30 igraju izuzetno važan meč protiv Fenerbahčea u 20. kolu Evrolige koji je samo jednom izgubio na svom terenu ove sezone

Sa pravom svi u Srbiji, ali i Evropi pričaju o spektaklu koji se iz nedelje u nedelje pripređuje u Štark Areni kada Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda uz pomoć 20.000 navijača ruše velikane evropske košarke, ali večiti rivali nisu ti koji imaju najbolji učinak na svom terenu. Skoro pa neosvojivu tvrđavju ima Fenerbahče, kažemo skoro pa neosvojivu, jer je Ulker Arena jednom ove sezone pala – pred Crvenom zvezdom! Sada Partizan Mozzart Bet može da primeni isti recept večeras u 20. kolu elitnog tamičenja (18.30, SK1) koji su imali izabranici Janisa Sferopulosa 2. januara.

Fenerbahče je pre duela sa Zvezdom imao čak sedam nanizanih trijumfa na svom terenu koji se nalazi na azijskoj strani Istanbula. Padali su redom Olimpija Milano, Panatinaikos, Asvel, Olimpijakos, Real Madrid, Monako i Žalgiris. Niko nije uspeo da ugrozi giganta Turske, ali je onda Crvena zvezda blesnula kao nikada do tada i na krilima Džoela Bolomboja napravila veliko iznenađenje (85:76), a kako sada stvari stoje čini se da je baš ta pobeda pokrenula kompletnu ekipu Zvezde koja je sada u sjajnom raspoloženju. Crveno-beli su na tom meču odigrali izvanrednu odbranu, a posebno je zaustavljen bio Marko Gudurić koji je taj meč okončao sa samo tri poena. Ako nešto slično uradi Partizan, vrata pobede bi se otvorila.

Izabrane vesti

Pripremali smo se dobro, idemo tamo da se borimo. Odbrana će biti ključna za uspeh”, rekao je Kevin Panter pred put u Istanbul.

Crno-beli sa druge strane u nešto lošijem raspoloženju baš zbog Crvene zvezde. Na večitom derbiju izabranici Željka Obradovića su doživeli ubedljiv poraz i sada stižu u Istanbulu sa ciljem da se vrate na pobedničke staze i ponovo da krenu da jure mesto koje direktno vodi u plej-of. Mesto na kom su već bili ove sezone, ali zbog već pomenutog poraza su pali na devetu poziciju sa učinkom 10-9. Zanimljivo da se Fenerbahče nalazi na mestu gde crno-beli sebe vide – na šestoj poziciji na tabeli koje garantuje direktan prolazak u doigravanje.

Najveća promena u odnosu duela Partizana i Crvene zvezde biće u Zeku Ledeju. Iskusni Amerikanac i jedan od najvažnijih šrafova u mašineriji Željka Obradovića se vraća na parket pošto je propustio nekoliko mečeva zbog problema sa hematomom. Sada je situacija sanirana do te mere da je Ledej odlučio da pomogne saigračima na jednom od najtežih gostovanja u čitavoj ligi.

Naravno, ko je pomno pratio sve utakmice onda već zna da je Partizan ove sezone savladao Fenerbahče, ali u Beogradu. Tada je klub iz Istanbula ostao kratak za pobedu iako je imao poslednji šut koji je mogao mnogo toga da promeni, u toj situaciji je Partizan pokazao da može i odbranom da slomi protivnika, nešto što će sasvim sigurno biti potrebno i večeras u Istanbulu.

A kada već pričamo o promenama, ne možemo da ne pomenemo promenu na klupi Fenerbahčea. Donekle iznenađujuće je Fenerbačke uspred sezone odlučio da smeni Dimitrisa Itudisa, kuma Željka Obradovića, i na njegovo mesto dovede dobro poznato ime – Šarunasa Jasikevičijusa. Nekadašnjeg igrača trenera Obradovića, prvo u Panatinaikosu, posle i u Fenerbahčeu.

Baš sa Jasikevičijusem na klupi Fenerbahče je izgubio taj meč protiv Zvezde, ali se Fener vrlo brzo oporavio od toga pošto su deklasirali Makabi iz Tel Aviva u prošlom kolu.

Veoma važna utakmica za nas jer igramo protiv direktnog protivnika za mesto na tabeli. Ovo će biti velika utakmica koja će dosta odlučivati o plasmanu oba tima. Naravno svestan sam da je dolazak Partizana velika stvar za naše navijače jer će ponovo imati priliku da vide Željka Obradovića i verujem da svi gaje veliko poštovanje prema njemu“, rekao je Šarunas Jasikevičijus.

Narednih nekoliko rečenica je posvetio sastavu Partizana.

Imaju kompletan tim sa igračima kao što su Panter koji može da odluči utakmicu. Moramo da budemo spremni da igramo dobru utakmicu na oba kraja terena jer ćemo morati da se prilagodimo datoj situaciji“, dodao je novi trener Fenera.

Što se Partizana tiče, glavna pažnja mora da bude usmerena na nekoliko igrača. Pre svega na Najdžela Hejsa Dejvisa, Skotija Vilbekina i Džonatana Motlija. To su trenutno tri najefikasnija košarkaša u Feneru, uz naravno već pomenutog Marka Gudrurića koji je u prošlosti uvek umeo da eksplodira baš protiv kluba iz Humske. Ipak, ako se već vraćamo u prošlost, onda je najbolje napomenuti izdanje Hejsa Dejvisa u Beogradu kada je igrao skoro svih 40 minuta i postogao 23 poena protiv crno-belih.

"Duplo kolo Evrolige je bilo prošle nedelje i videli smo Fenerbahče sa dve različite slike. Naravno da ćemo morati da se pripremimo za ovaj Fenerbahče koji je igrao fenomenalnu utakmicu protiv Makabija. Mnogo kvaliteta u tom timu ima. Šarunas se vratio, mnoge stvari promenio, to je evidentno. Igrači su ti koji su ostali i imaju individualne kvalitete, ali pretočene u timsku igru. To je veoma zahtevna utakmica za nas, veoma teška. I ovde u Beogradu je bila teška utakmica protiv Fenerbahčea. U nedelju smo imali prvi ozbiljniji trening posle dugo vremena gde smo probali da uradimo nešto pametno kako bi eventualno izgledali bolje nego što smo izgledali na poslednjoj utakmici u Evroligi", naglasio je Željko Obradović

Izazov u Istanbulu će biti samo jedan od dva ove nedelje za Partizan. Crno-beli odmah po povratku u Beogradu kreću da se spremaju za još jedan okršaj sa nekadašnjim šampionom Evrope – Makabijem. Obe utakmice će biti izuzetno bitne za mesto na tabeli u elitnom takmičenju.

EVROLIGA - 20. KOLO

Utorak

18.30 (1,35) Fenerbahče (16,00) Partizan Mozzart Bet (3,70)

19.00 (1,45) Monako (16,00) Baskonija (3,20)

20.00 (3,70) Bajern (16,00) Real Madrid (1,35)

20.15 (1,35) Panatinaikos (16,00) Efes (3,70)

20.30 (2,25) Asvel (15,00) Crvena zvezda (1,80)

20.30 (1,20) Olimpija Milano (19,00) Alba (5,50)

20.30 (1,35) Valensija (16,00) Žalgiris (3,70)

Sreda

20.30 Barselona - Olimpijakos

21.00 (1,70) Makabi (15,00) Virtus Bolonja (2,40)



tagovi

KK PartizanEvroligaKK Fenerbahče

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara