Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Partizan Mozzart Bet protiv lidera Evrolige: Monako bez Moermana i Lojda

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.01.23. | 14:55

Crno-beli jure sedmu pobedu u nizu, Saša Obradović precrtao francuskog reprezentativca, dok se Amerikanac još oporavlja od povrede ramena

“Nekako nam ste stalno dešava da igramo protiv najboljih timova, ali to je Evroliga“.

Ovim rečima Željko Obradović počeo je da najavljuje utakmicu protiv Monaka (TV Sportklub, 21.00), kluba na deobi prvog mesta Evrolige, svestan da se Partizan Mozzart Bet nalazi u izazovnoj seriji evropskih utakmica. Pre tri sedmice gost Beograda bio je dvostruki uzastopni šampion Evrope Efes, pre dve je Parni valjak išao na Bosfor Fenerbahčeu, dok je pre sedam dana ugostio Bajern Minhen. I sva tri puta dobio!

Izabrane vesti

Partizan Mozzart Bet sada dočekuje ekipu čiji visok plasman možda nije bio unapred zacrtan. Rezultati, a pre svega kvalitet igara pokazao je ipak da su Kneževi potpuno zasluženo tu gde jesu posle bezmalo pola ligaškog dela. Dva kluba nemaju dugu istoriju međusobnih okršaja. Svega dva u grupnoj fazi Evrokupa, te prijateljski meč leta 2021. godine. I to je sve. Prvi put će se sastati u Evroligi, sa jasnom ambicijom da pobedom započne 2023. u evropskim okvirima.

Crno-beli će iza sebe imati opet punu Beogradsku arenu, a naspram sebe jedan od najčvršćih sastava u takmičenju. Doduše, Monako je u Beograd doputovao sa određenim problemima. Prvi je izostanak trećeg strelca ekipe Džordana Lojda u kojeg Saša Obradović ima veliko poverenje. Amerikanac se taman oporavio od preloma nosa i posle samo jednog minuta provedenog na parketu protiv milanske Olimpije doživeo povredu ramena. Trener Kneževa je u razgovoru za Mozzart Sport uoči susreta potvrdio da Lojd neće igrati i da je to ozbiljan hendikep za ekipu.

21.00: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Monako (2,30)

Pored izostanka američkog šutera, Monako će na megdan Partizan Mozzart Betu bez iskusnog krila Adrijena Moermana. Status francuskog reprezentativca jedna je od gorućih košarkaških tema među tamošnjim medijima. On nije doputovao sa ekipom za Beograd, a prema informacijama specijalizovanog portala BeBasket Moerman već neko vreme ne trenira sa ekipom. Iskusni košarkaš daleko je od igara iz Efesa sa kojim je osvojio dve uzastopne evropske krune, sa svega 2,9 poena uz 24 odsoo preciznosti za manje od 14 minuta. On je letos doveden kao jedno od najvećih pojačanja uz Džordana Lojda i Elija Okoba, ali se nije snašao. Takođe, sada radi po posebnom individualnom programu, jer je ispao potpuno iz takmičarske forme.

Prema najavama iz Francuske, Monako bi večeras mogao da istrči na parket Beogradske arene sa samo jedanaest igrača. Saša Obradović je za Mozzart Sport najavio da će klub potražiti pojačanja, a rok za prijavu je 9. januar. Iz kluba su odbili da komentarišu Moermanov status, ali je jasno da se ne računa na njega. Njegove minute pokupiće Džeron Blosomgejm koji igra sve više tokom proteklih mesec dana, zajedno u rotaciji sa Džonom Braunom, još jedno pojačanje sa letnje pijace. Srpski trener je u poslednje vreme počeo da koristi i nekadašnjeg igrača Šolea Joana Makundua, kome se šansa dosad ukazivala isključivo u domaćem prvenstvu.

Iako poseduje veliki individualni kvalitet, Monako se do pozicije na samom vrhu tabele izborio i solidnom odbranom. Ne toliko ekipnom, koliko pojedinačnom. U pitanju je jedan od najopasnijih sastava u protivničkom reketu koji poput Bajerna velike snage polaže na ofanzivni skok. Videlo se u duelu sa oslabljenim rivalom iz Minhena koliko može da boli kada se dozvoli veliki broj skokova u napadu i to je Željko Obradović jako zamerio igračima. Sličan mehanizam ima i Monako gde prednjače Džon Braun, Donta Hol sa prosečno više od dva ofanzivna skoka, te Donatas Motijejunas i Alfa Dijalo.


Džon Braun je pravi komandant odbrane i kao takav pokazao se brzo kao ozbiljno pojačanje Monaka. Prvi je ”kradljivac” lopti u timu sa 1,5 po utakmici, po čemu je među deset najboljih u Evroligi. U ovom segmentu dominantan je i Majk Džejms koga svi gledaju kao mašinu za zatrpavanje protivničkih koševa i često se zaobilazi njegov defanzivni učinak, pogotovo u igri jedan na jedan. Džejmsov šut za tri poena nije reprezentativan, ni celih 26 odsto, ali je i dalje prva haubica ekipe sa 17,2 poena.

Adrijen Moerman je svakako najveći promašaj Monaka, dok je na drugoj strani Eli Okobo. Nesvakidašnji je potez kada se poraženi finalista državnog prvenstva pojača dvojicom igrača šampiona, a Monako je to učinio dovođenjem Elija Okoba i Metjua Strazela. Okobo se pokazao kao pun pogodak! Jedan je od lidera ekipe, među glavnim poenterima i kreatorima, ali opet najbolje funkcioniše kada igra sam. Za razliku od Džejmsa, srebrni sa Evrobasketa puca respektabilnih 47,5 odsto sa distance, uz gotovo dva pogotka u proseku i bolji izbor šuteva u odnosu na Amerikanca.

Čovek koji spaja ovaj tim je Alfa Dijalo. Jako zahvalan krilni košarkaš, čovek zadatka kome nije teško da radi sve, samo da njegova ekipa pobedi. Zna da pogodi za tri, ima igru leđima, čvrst u odbrani i pouzdan na skoku u oba reketa. Saša Obradović ga češće koristi kao šestog igrača i to daje rezultat. U poslednje tri utakmice na proseku je od skoro 15 poena, Albi je ubacio 20, pa Žalgirisu 14 poena, mada nije prva opcija u napadu.

Ozbiljno iskustvo unutra donosi Donatas Motijejunas, o kome je Danilo Anđušić imao samo reči hvale tokom prošlosezonskog razgovora za Mozzart Sport i govorio je pozitivno o njegovoj radnoj etici i generalno ophođenju prema košarci. Uz njega u rotaciji je Donta Hol koji je pravi general u reketu. Igrač preko koje je teško postići lake poene, jedan od najboljih po podeljenim blokadama u takmičenju, takođe i neko na koga ekipa može da se osloni ne samo u odbrani, već i za realizaciju. Uz ofanzivni skok donosi sekundarne napade i mogućnost da sam ispravi promašaj saigrača, pa je među korisnijim igračima u sastavu.

Veliki Monakov problem ove sezone su slobodna bacanja, koja su na ispod 75 odsto realizacije, kao i procenti šuta pa se igra u naletima. Kada krene, onda ulazi sve. Kada ne ide, onda se ređaju promašaji sa svih pozicija. Monako je pretposlednji u Evroligi po procentu ubačenih trojki (32,4%) i tek 11. u dvojkama (53,6%), iako veliku porciju koševa uzima upravo iz zone unutar linije 6,75 metara.

Saša Obradović je iz svega ipak uspeo da izvuče pozitivan rezultat i Monako postavi u dobru poziciju uoči drugog dela sezone. Naravno, gostovanje Partizan Mozzart Betu ne garantuje ništa unapred, a već koliko naredne sedmice biće gost i Crvenoj zvezdi. Uz eventualno jedno do dva pojačanja, Monako bi mogao da bude ozbiljan takmac ne samo za četvrtfinale koje je već igrao prošle godine, već i za Fajnal for. Pogotovo jer liga odavno nije bila neizvesnija.

Na Partizan Mozzart Betu je da još jednom pobedom iznese svoje argumente u daljoj borbi za četvrtfinale.

EVROLIGA – 17. kolo

Četvrtak:

19.00: (2,55) Alba (14,5) Baskonija (1,60)

19.00: (2,30) Žalgiris (14,5) Fenerbahče (1,70)

20.30: (1,20) Barselona (19,0) Virtus Bolonja (5,00)

20.30: (1,90) Bajern (13,5) Panatinaikos (2,05)

21.00: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Monako (2,30)

Petak:

18.30: (1,17) Efes (20,0) Asvel (5,50)

20.00: (1,30) Olimpijakos (16,0) Olimpija Milano (3,90)

20.30: (1,55) Valensija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

20.45: (1,25) Real Madrid (17,0) Makabi Tel Aviv (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK MonakoEvroligaŽeljko ObradovićSaša ObradovićDžordan LojdAdrijen MoermanMajk Džejms

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara