Dante Egzum i Marko Jeremić (©Partizan Mozzart Bet / Dragana Stjepanović)
Dante Egzum i Marko Jeremić (©Partizan Mozzart Bet / Dragana Stjepanović)

Partizanu su dueli sa Cedevita Olimpijom uvek hod po ivici žileta

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.05.23. | 18:54

Od devet okršaja crno-belih i Zmajčeka iz Ljubljane, samo su tri završena sa dvocifrenom razlikom - jednom u korist beogradskog sastava

Teška četvrtfinalna serija protiv Studentskog centra potvrdila je da se košarkaši Partizan Mozzart Beta nisu psihološki oporavili od šoka u Madridu, ali je poslužila da poput injekcije adrenalina prodrma ekipu i prokrvi sistem pred nadolazeću seriju sa Cedevita Olimpijom (nedelja, 19.30). Najviše iz razloga što ne tako davni događaji sa terena pokazuju koliko su Zmajčeki iz Ljubljane zapravo opasni kada se nađu naspram crno-belih.

Ne može se reći da je penicilin, ali je fuzija zagrebačke Cedevite i ljubljanske Olimpije stvorila entitet koji Partizan Mozzart Betu definitivno ne odgovara. Otkako se Željko Obradović vratio, Cedevita Olimpija slavila je u tri od četiri okršaja. U regionalnim okvirima samo Crvena zvezda može da se pohvali boljim učinkom. S tim što treba da se napravi jasna distinkcija između fizički zahtevnih utakmica u ligaškoj fazi i večitih derbija u kojima su crveno-beli, to ne potvrđuju samo direktni okršaji već pre svega trofeji, imali više uspeha.

Izabrane vesti

Cedevita Olimpija se na delu predstavila kao više nego ravnopravan takmac Partizan Mozzart Betu. To u svlačionici, a prvenstveno struka na čelu sa Željkom Obradovićem dobro znaju. Zato se na duele sa protivnikom iz Slovenije gleda posebnim očima. Ne samo zbog prošlosti, šta je bilo tokom ove i prošle sezone, već i zbog budućnosti iliti onoga što pobeda u seriji nosi. A nosi, pod uslovom da crno-beli odu dalje, prednost domaćeg terena koja na papiru znači mnogo, pogotovo jer bi srpska košarkaška svetkovina ponovo odlučivala prvaka Jadrana.

Benefit jedne utakmice više na domaćem terenu se u slučaju Partizan Mozzart Beta delimično pokazala važnim, gledajući najskorije događaje. Okršaji sa madridskim Realom u četvrtfinalu Evrolige, koji su naravno dimenzija za sebe u odnosu na sve osim večitog derbija, te susreti sa Studentskim Centrom dovoljni su dokaz ove tvrdnje. Obradovićevi izabranici su do pobeda dolazili u Madridu, gde su bili na dve četvrtine do Fajnal fora, te Podgorici gde su zahvaljujući trojkama Džejmsa Nanelija i individualnom kvalitetu Dantea Egzuma uspeli da se izvuku sa ivice ambisa. Majstorica na parketu Beogradske arene krunski je dokaz značaja igranja pred svojom publikom, uz naravno dobro poznatu tezu da je igranje na evroligaškom nivou razlika koju praktično ni jedan takmac ne može da nadomesti kada se za prolaz dalje igra u seriji.

Da li će Partizan Mozzart Bet igrati u dva ili tri meča protiv Cedevita Olimpije biće nešto jasnije već posle nedeljnog susreta. Možda i najviše kroz način na koji će ekipa reagovati posle nimalo lakog četvrtfinala. Ali, problematika je mnogo dublja, posebno zbog istorije koju imaju dva tima. Prošli duel u Beogradu završen je u korist Partizana posle novog rezultatskog zaokreta na startu poslednje četvrtine. Pobeda crno-belih došla je kao rezultat ozbiljnog defanzivnog zalaganja celog tima, što je dovelo do potpunog kolapsa gostiju koji su od trojke Marka Jeremića za 69:64 na osam i po minuta do kraja ubacili samo još jedan koš iz igre. Partizan je taj meč dobio sa 76:73, mada su gosti preko Jogija Ferela imali dve šanse pre isteka vremena da stignu do produžetka. To se nije desilo, a prvoplasirani sastav ligaškog dela tako je slavio posle tri uzastopna poraza od Ljubljančana koji su tada već ušli u tranzicioni period nakon odlaska Jurice Golemca. Ukratko, Partizanu su megdani sa Cedevitom Olimpijom uvek hod po ivici žileta.

Otkako je Cedevita dodala "sufiks" Olimpija ili otkako je Olimpija dodala "prefiks" Cedevita, odigrano je devet utakmica, osam ligaških i jedan u finalu ABA Superkupa. Gotovo svaki odlučivali su detalji. Bilo je tu svega, od trojke Ognjena Jaramaza za pobedu uz zvuk sirene, vrhunskih rola Jake Blažiča, koša Jogija Ferela, pobeda sa linije slobodnih bacanja... Samo je u tri navrata pobednik slavio dvocifrenom razlikom. Jedinu, ujedno i najubedljiviju uzeo je Partizan u pomenutom meču za trofej u ABA Superkupu. Rezultat je krajem septembra 2019. glasio 99:77 posle odlične role Ognjena Jaramaza koji je susret završio sa 20 poena (7/11 iz igre, pet asistencija), kao i vrlo dobrh izdanja Nemanje Gordića, Korija Voldena, Rašona Tomasa i Žanisa Pejnersa. Gledajući samo dvoboje u eri Željka Obradovića, najveća razlika po poslednjem oglašavanju sirene iznosila je sedam poena (96:89) u pobedi Cedevite Olimpije u Beogradskoj areni sredinom decembra 2021.

Ovo je prva situacija kada se Partizan Mozzart Bet i Cedevita Olimpija sudaraju u plej-of seriji. Slovenački klub već ima prošlogodišnje iskustvo u polufinalnom doigravanju sa Crvenom zvezdom, dok tim iz Humske sada ima donekle čak i obavezu da potvrdi ulogu favorita i da je ono što dolazi zaista druga dimenzija u odnosu na dosadašnja odmeravanja snaga. Pre svega, da pokaže više u odnosu na prva dva meča sa Studentskim centrom koji su definitivno poslužili kao opomena.

Uostalom, Partizanu je zvanično na talonu ostao još trofej u regionalnom takmičenju, s obzirom na to da oko učešća u Superligi i dalje nema preokreta. Kako sada stvari stoje, crno-beli ni ove godine neće igrati za titulu prvaka Srbije... Zato je, između ostalog, ABA tron prioritet broj jedan.

SVI DUELI PARTIZANA I CEDEVITE OLIMPIJE

29. septembar 2019: PARTIZAN – Cedevita Olimpija 99:77 (finale ABA Superkupa)

26. oktobar 2019: Cedevita Olimpija – PARTIZAN 85:69 (4. kolo ABA lige)

11. januar 2020: PARTIZAN – Cedevita Olimpija 96:95 (15. kolo ABA lige)

25. oktobar 2020: PARTIZAN – Cedevita Olimpija 86:77 (4. kolo ABA lige)

30. januar 2021: Cedevita Olimpija – PARTIZAN 78:65 (17. kolo ABA lige)

11. decembar 2021: PARTIZAN MOZZART BET – Cedevita Olimpija 89:96 (11. kolo ABA lige)

27. mart 2022: Cedevita Olimpija – PARTIZAN MOZZART BET 81:79 (24. kolo ABA lige)

11. decembar 2022: Cedevita Olimpija – PARTIZAN MOZZART BET 77:74 (10. kolo ABA lige)

26. mart 2023: PARTIZAN MOZZART BET – Cedevita Olimpija 76:73 (23. kolo ABA lige)




tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetABA ligaCedevita OlimpijaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara