Foto: Shutterstock, Reuters
Foto: Shutterstock, Reuters

Počinje Palakanestro: Teo i Virtus brane tron, već bacili rukavicu u lice Mesininim Manekenima

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.09.21. | 09:00

Može li neko da pomrsi račune timovima iz Bolonje i Milana?

Podigao se nivo kvaliteta u elitnom rangu italijanske košarke u prethodnom periodu. Najveće zasluge za to nose Olimpija Milano i Virtus Bolonja. Dva tima koja imaju velike evropske ambicija, ali i želju da uspostave dominaciju u domaćem prvenstvu. Ostali se trude da uhvate korak sa liderima na Čizmi, ali sve osim reprize prošlosezonskog finala predstavljalo bi iznenađenje. Par ekipa će pokušati da ga priredi.

20.00: (5,50) Napoli (20,0) Milano (1,17)

Izabrane vesti

Minulog leta se posle 20 godina posta na tron vratila ekipa Virtusa iz Bolonje. Predvođena Aleksandrom Đorđevićem sa klupe i Milošom Teodosićem na terenu. Očekivalo se da sastav srpskog trenera pruži dobar otpor Milanu, ali ne i da ga u borbi za trofej ponizi. Virtus je sa 4:0 u finalnoj seriji prosto pregazio četu Etorea Mesine i domogao se 16. titule u istoriji.

Glavni favoriti su ostavili dubok trag i na evropskoj sceni. Virtus se domogao polufinala Evrokupa, ali je ipak poklekao na poslednjem koraku ka povratku u Evroligu i to posle 19 vezanih pobeda. Đorđevićeva ekipa je prvi poraz doživela u drugom meču polufinalne serije. Usledio je i drugi, koji je sastav iz Bolonje eliminisao iz šampionske trke. Olimpija je sa druge strane posle 29 godina uspela da se izbori za mesto na Fajnal foru Evrolige, gde je osvojila treće mesto.

Obaveze na evrosceni koštale su Bjankonere boljeg plasmana u Seriji A pred plej-of, pa su sa učinkom od 19 pobeda i devet poraza regularni deo sezone završili treći. Milano se i pored velikih napora uloženih u elitnom takmičenju ipak našao na čelu. Ostali timovi se nadaju da bi i ove takmičarske godine glavne favorite za tron visoke ambicije mogle da uzdrmaju u bici za prevlast na Apeninima.

20.45: (3,90) Trento (16,0) Virtus Bolonja (1,30)

Posle šampionske sezone, Virtus se ipak rastao sa trenerom Đorđevićem, koji je tokom leta novo uhlebljenje pronašao u Fenerbahče. Tim je napustio i Stefan Marković, ali je Teodosić produžio ugovor sa klubom do leta 2023. godine. Uz Marka Belinelija će i u takmičarskom ciklusu pred nama biti jedna od lidera ekipe, koju će sa klupe umesto srpskog stručnjaka predvoditi Serđo Skariolo. Italijan se vratio u evropsku klupsku košarku i sa sobom doveo nekoliko ozbiljnih pojačanja.

Dva najveća neće početi sezonu. Italijanski reprezentativac Niko Manion je imao zdravstvenih problema i polako se vraća u trenažni proces, dok se Ekpe Judo povredio tokom Superkupa. Ipak, Mamadu Žaite je pokazao da će imati važnu rolu u ekipi, puno se očekuje i od Kevine Hervija, ali i Taj Šona Aleksendera. Od igrača koji su ostali, velika su očekivanja od Alesandra Pajole, koji je uz Teodosićevo mentorstvo stasao u jednog od najboljih italijanskih bekova. Već mu se predviđa i NBA budućnost. Igra sjajno na oba kraja terena, razvio je plejmejkerske sposobnosti, pokazao da poseduje veliku košarkašku inteligenciju i jasno je da je pred 21-godišnjim bekom velika budućnost.

Aktuelni šampion je već zadao udarac protivniku sa kojim stvara ozbiljno rivalstvo. Bio je više nego ubedljiv u borbi za trofej Superkupa protiv Armanija. Iako krajnji rezultat to ne oslikava najbolje (90:84), sastav iz Bolonje je imao kontrolu tokom čitavog susreta. Žaite je sa 18 poena dokazao da će biti veliko pojačanje, dok je Teodosić ponovo bacao magiju i upisao nekoliko atraktivnih asistencija. Bolji početka sezone Skariolo nije mogao da poželi.

Što se tiče Milana, Mesina je ostao i uz pomoć generalnog menadžera Hristosa Stavropulosa pokušao da sastavi jaču ekipu nego lani. U Mediolanom forum se vratio Nikolo Meli i odmah dobio kapitensku traku, mada će dužnosti deliti sa Serhijom Rodrigezom.

Puno se očekuje i od Džerijana Grenta, bivšeg NBA igrača koji je potpisao dvogodišnji ugovor sa klubom, posle prošlosezonske epizode u Promiteasu, gde je bio dominantan. Iz najjače lige sveta je uz Melija stigao i Troj Denijels, ali ga je na samom startu saplela povreda. Talentovani Dinos Mitoglu iz Panatinaikosa je pojačao konkurenciju u reketu.

Zadržana je većina glavnih igrača iz minule sezone, poput sjajnog strelca Ševona Šildsa, iskusnih bekova Rodrigeza i Malkolma Dilejnija, centra Kajla Hajnsa i veterana Điđija Datomea. Ekipu su iznenada napustili Zek Ledej i Kevin Panter. Posle odlične sezone rešili su da se pridruže Željku Obradoviću u Partizanu. Čini se da je Armani kvalitetniji nego minule sezone, ali će to morati da dokaže i na terenu.

Standardno bi najveću pretnju po prve favorite trebalo da predstavljaju Venecija i Trento. Prethdone sezone je prijatno iznenadio i Brindizi, koji je ligaški deo okončao na drugom mestu, a potom dobro oznojio Virtus u polufinalu doigravanja.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------

Venecija će, kao i Trento, igrati i Evrokup. Trener Valter De Rafaele je ostao za kormilom ekipe, nedavno je predvodio sa klupe i po 500. put u karijeri. Zadržao je ključne igrače poput prošlosezonskog MVP-a Stefana Tonuta, iskusnih Amerikanaca Majkla Bramosa i Mičela Vata. Sedmu sezonu u klubu započinje i Majkl Bramos. Konkurenciju u reketu pojačao je Martinas Ehodas. Posle četiri godine je napustio Ritas i po prvi put će zaigrati van domovine. Procene su da bi mogao da bude jedan od najistaknutijih igrača Palakanestra u predstojećoj sezoni. Centarska linija jača je i za Džefa Bruksa, koji je stigao iz Olimpije Milano. Puno se očekuje i od 27-godišnjeg Tarika Filipa, koji predstavlja ozbiljno pojačanje za spoljnu liniju. Ekipa je na kvalitetu dobila i dolaskom italijanskog reprezentativca Mikelea Vitalija iz Brose Bamberga.

Trento je nastavio saradnju sa trenerom Emanueleom Molinom, koji je za kormilom ekipe od 2017. godine. Ekipa je za razliku od Venecijine pretrpela velike promene. Stigao je najbolji kradljivac italijanskog šampionata Vesli Sonders iz Fortituda, kao i Dijego Flakadori. Italijanski košarkaš je pozajmljen od minhenskog Bajerna i trebalo bi da ima važnu ulogu u timu. Sve oči će ipak biti uprte u NBA pojačanje - 26-godišnjeg krilnog košarkaša Kameruna Rejnoldsa. Iza sebe ima 24 nastupa u NBA ligi, branio je boje Minesote, San Antonija i Hjustona u najjačoj ligi sveta, ali se uglavnom kalio u Razvojnoj ligi.

Brindizi je sa trenerom Frančeskom Vitučijem minule sezone napravio veliki uspeh. Ipak, u najboljem slučaju se nada da bi mogao da ponovi rezultat i ponovo se domogne polufinala. Ekipu je tokom leta pojačao i bivši košarkaš Partizana Džoš Perkins. Puno se očekuje i od njegovog prezimenjaka Nika, koji je bio jedan od glavnih Vitučijevih aduta prethodne takmičarske godine (beležio 13,5 poena po meču). Iz Venecije je kao veliko pojačanje stigao 34-godišnji Džeremi Čepel, a puno se očekuje i od bivšeg igrača Bilbaa i Breogana i od argentinskog reprezentativca Lukasa Rediva.

I to je otprilike to kada je borba za tron pitanju. Čini se da tiimovi poput Breše, Dinamo Sasarija i Treviza nemaju kvalitet da ozbiljnije ugroze ambicije Virtusa i Olimpije, ali ni Rejer Venecije, Trenta, pa i Brindizija. Od potonjih se ne može reći da su kandidati za titulu, ali bi svakako mogli da budu trn u oku favoritima.

Interesantno je da će u sezoni pred nama Srbija imati samo jednog predstavnika među igračima. Čast naše zemlje na Apeninima će i ovoga puta braniti Miloš Teodosić, ali neće imati puno prilika da sa saigračima i protivnicima porazgovara na maternjem jeziku.

Na premijeri nove sezone Milano će snage odmeriti sa povratnikom u elitni rang Napolijem, dok šampion u odbranu trona kreće iz Trenta. Imaće Skariolovi puleni težak zadatak već na startu. Možda je tako i bolje, dok ekipu ne umore obaveze u Evrokupu.


LEGABASKET SERIJA A - 1. KOLO

Subota

20.00: (5,50) Napoli (20,0) Milano (1,17)

Nedelja

17.00: (2,30) Trst (14,5) Brindizi (1,70)

17.15: (2,15) Vareze (14,5) Breša (1,80)

18.00: (1,20) Sasari (19,0) Pezaro (5,00)

18.15: (2,10) Fortitudo Bolonja (14,0) Ređo Emilija (1,80)

19.00: (2,15) Tortona (14,5) Trevizo (1,80)

20.00: (1,25) Venecija (17,0) Kremona (4,40)

20.45: (3,90) Trento (16,0) Virtus Bolonja (1,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Košarkaška Serija APalakanestroVirtus BolonjaOlimpija MilanoKK VenecijaKK TrentoBrindiziEtore MesinaMiloš TeodosićSerđo SkarioloSerhio RodrigezNikolo Meli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara