Miloš Teodosić (@Shutterstock)
Miloš Teodosić (@Shutterstock)

Teo bacao magiju, Skariolo osvojio prvi trofej: Mesinini Manekeni ponovo nemoćni protiv Virtusa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.09.21. | 22:56

Još jedan trofej za tim iz Bolonje i iskusnog srpskog reprezentativca

Košarkaši Virtusa iz Bolonje na najbolji način su otpočeli novu sezonu - osvajanjem Superkupa Italije. U velikom finalu savladali su najvećeg rivala u borbi za prevlast u italijanskoj košarci - Olimpiju Milano. Ponovo. Nakon što su od Manekena bili bolji u finalu prošlosezonskog plej-ofa, kada su došli do šampionske titule. Uspeli su Bjankoneri još jednom da obore na pleća učesnika poslednjeg Fajnal fora Evrolige, Miloš Teodosić je opet odigrao važnu ulogu, a Serđo Skariolo nije mogao da poželi bolji početak na klupi Virtusa - 90:84.

Vodio je sastav iz Bolonje od prvog do poslednjeg minuta. Držao stvari pod kontrolom tokom punih 40 minuta. Malo ko je to mogao da očekuje. Posebno nakon teške povrede koju je u finišu priprema doživeo Ekpe Judo. Nigerijac koji je projektovan da uz Teodosića i Marka Belinelija bude lider ove generacije.

Izabrane vesti

Ipak, izgleda da četa Etorea Mesine iz nekog razloga izuzetno leži Bjankonerima. Čak i kada na klupi nije tvorac velikog uspeha Aleksandar Đorđević. Novog trenera Fenerbahčea nasledio je Skariolo i osvajanjem trofeja na najbolji način otpočeo novi mandat u evropskoj klupskoj košarci.

Statistika ukazuje da je ključ Virtusove pobede bio u timskoj i strpljivoj igri. Nisu košarkaši tima iz Bolonje brzali na protivničkoj polovini, verovali su u plejmejkerske sposobnosti Miloša Teodosića i sjajnog Alesandra Pajole. Nisu pogrešili. Virtus je imao 27 asistencija, Manekeni devet manje. Pritom je pobednički sastav šutnuo deset trojki manje od rivala (doduše i pogodio tri manje). Zato su Skariolovi puleni imali 61 odsto u šutu za dva poena (25/41) i 23 izlazaka na liniju penala - 12 više od Olimpije (pogodili 16, dok je Milano šutirao bez greške sa crte). Dominirala je Mesinina ekipa u skoku (40:27), ali joj to nije vredelo.

Na kraju je Mame Žaite bio najefikasniji u pobedničkom sastavu sa 18 poena. Skok mu je nedostajao za dabl dabl. Još jedan igrač koji je bio povezivan sa prelaskom u redove Partizana. Ostavio je odličan utisak u prvom meču u kojem je na talonu bio trofej. Ispratio ga je Amar Alibegović sa 13, dok je sjajan bio i Pajola sa 13 poena i sedam asistencija. Kajl Vims je dodao 10 poena.

Miloš Teodosić je za nešto manje od 24 minuta ubacio devet poena, ali je u šest navrata spajao saigrače sa košem. Jednom veoma impresivno, u svom stilu. Oduševio je sve prisutne dodavanjem iza leđa ka Žaiteu, mangupskim potezom prevario je dvojicu protivničkih igrača i saigraču ostavio lakši deo posla. Majstorija.

Kod Milana 19 poena Šildsa, koji je trojkama pokušao da oživi ekipu u poslednjem kvartalu, ali je Virtus uvek imao pripremljen odgovor. Serhio Rodrigez je dodao dva poena manje, dok su dvocifreni bili i Devon Hol sa 13, kao i Nikolo Meli sa 10 poena (skok od dabl-dabla).

Košarkaši Virtusa su meč otvorili serijom 10:2, te su rivalu odmah stavili do znanja da nameravaju kući da se vrate samo sa trofejom u rukama. Odgovorio je Milano i to identičnom serijom. Očekivala se paklena borba u nastavku. Tim iz Bolonje je na prvi odmor otišao sa tri poena viška. Održavao je prednost u drugom delu, ali nije uspevao da se odlepi. Najviše što je uspeo da povede sa devet poena razlike. Sa toliko je i okončao drugi period.

Ipak, kada se očekivao jak odgovor Mesinine ekipe, prednost Skariolove je nastavila da raste. Sredinom kvartala su košarkaši Virtusa imali i 16 poena prednosti, na poslednji odmor su otišli sa viškom od 12. Uspevaju Manekeni serijom 6:0 da je prepolove već u uvodnim minutima poslednje četvrtine, ali Bjankoneri odbijaju taj nalet. Imali su odgovor za sve, odlično je u finišu zaigrao i Pajola, te su šampioni Italije sačuvali prednost i upisali pobedu.

SUPERKUP ITALIJE - FINALE

Utorak

Olimpija Milano - Virtus Bolonja 84:90

/Šilds 19 - Žaite 18/


tagovi

Virtus BolonjaOlimpija MilanoMiloš TeodosićAlesandro PajolaSerđo SkarioloEtore Mesina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara