Kendrik Peri (©ABA LIGA – Cedevita Olimpija / Aleš Fevzer)
Kendrik Peri (©ABA LIGA – Cedevita Olimpija / Aleš Fevzer)

Poraz Vanje Guše na debiju za FMP, Cedevita ne odustaje od vrha ABA lige

Vreme čitanja: 2min | sub. 27.02.21. | 20:57

Osmi trijumf zaredom u ABA ligi za tim iz Ljubljane

Smena trenera na klupi FMP nije urodila plodom. Bojan Đerić je ostao u stručnom štabu, Vanja Guša je preuzeo ekipu, FMP je izgubio. Posle tri uzastopna trijumfa Panteri su morali da potpišu kapitulaciju u Ljubljani pošto je Cedevita Olimpija bila preveliki zalogaj - 94:86 (27:22, 31:29, 18:17, 18:18).

Zmajčeki su stigli do osmog trijumfa zaredom u ABA ligi, desetog u svim takmičenjima i pokazao najozbiljniju ambiciju da napadne sam vrh tabele koji čuva Crvena zvezda. FMP se dobro pokazao na debiju iskusnog trenera koji iza sebe ima godine trijumfalnog rada u mlađim kategorijama ovog kluba. To ipak nije bilo dovoljno da se režira senzacija u Stožicama, ali je domaćin ozbiljno morao da se preznoji kako bi savladao borbene goste iz Železnika.

Izabrane vesti

Cedevita Olimpija je praktično od finiša prve četvrtine isključivo kontrolisala utakmicu, a početkom treće četvrtine posle serije 11:4 otišao na 14 poena viška (69:55), no ni tada nije bilo ništa rešeno. FMP je ubrzo odgovorio sa devet uzastopnih poena i utakmica je ponovo imala takmičarski značaj.

Za konačni rasplet utakmice presudan je bio interval na 100 sekundi pre kraja treće i uvodnih pet minuta poslednje četvrtine. U tih bezmalo sedam minuta Cedevita Olimpija je sa 73:68 uspela da ode na 88:72 i protivniku dozvoli samo četiri poena. Edo Murić je načeo, Alen Hodžić ranio, a Džerod Džons dokrajčio FMP, pa je razlika od 16 poena ipak bila previsoka za anuliranje.

FMP se borio bukvalno do isteka vremena da razlika bude što manja i konačni rezultat od 94:86 ne zvuči tako strašno... Mada je podatak da je rivalu dozvoljeno 94 poena za analizu.

Vanja Guša može da kaže da je večeras dobio Nemanju Nenadića i pogotovo Džejlena Hendsa. Prvi je večeras skupio 22 poena, sedam skokova, dve asistencije, četiri ukradene i tri izgubljene lopte. Hends ga je ispratio s 16 poena, tri uhvaćene i jednom podeljenom loptom. Filip Čović je dopisao 10 poena i po dva skoka i asistencije.

Kod Cedevite čak šestorica igrača imali su dvocifren učinak. Braon je imao 17, Džons 16 poena, uz sedam uhvaćenih lopti. Jaka Blažič je brojao do 15, uz četiri uhvaćena poseda i tri asistencije. Kendrik Peri je imao 14 poena i pet završnih dodavanja, dok je Hodžić upisao 11, a Murić 10 poena, uz šest skokova.

ABA liga - 19. kolo

Petak

Mornar - Krka 80:61

/Šehović 16 - Vrabac 11/

Subota

Zadar - Partizan 96:94

/Mavra 20 - Tomas 24/

Cedevita Olimpija - FMP 94:86

/Braun 17 - Nenadić 22/

Nedelja

12.00: Mega - Borac

19.00: Cibona - Split

21.00: Igokea - Budućnost



tagovi

Cedevita OlimpijaFMP ŽeleznikVanja GušaDžejlen HendsNemanja Nenadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara