Foto: Željko Obradović (MN Press)
Foto: Željko Obradović (MN Press)

Posle Duleta nema kontinuiteta, Žoc bi to mogao da promeni

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.06.21. | 08:00

Ugovor na tri godine pokazuje da Željko Obradović nije samo došao u Partizan, već da planira tu i da ostane na duže staze

Lajtmotiv izjava većine velikana vezanih za povratak Željka Obradovića u Partizan je da se popularni Žoc nije vratio u Partizan tek tako, bez ideje, bez jasnog plana. Već vrlo dobro zna šta radi. Mogli su navijači Partizana da se raduju kada su videli ozvaničenje saradnje sa najboljim trenerom u istoriji ne samo kluba, već Evrope, a jedna stavka je jako važna, skoro isto koliko i sam povratak Obradovića: ugovor je potpisan na tri godine. Iako, naravno, to nije nikakva garancija.

Od 2015. godine i odlaska čuvenog Duška Vujoševića iz kluba, Partizan nema kontinuitet, luta sa trenerima. U sezoni za nama to je bilo posebno izraženo jer su trojica vodila tim.

Izabrane vesti

Nešto najbliže sistemu i kontinuitetu u proteklih šest godina crno-beli su imali sa Andreom Trinkijerijem, ali baš kada je trebalo da počne treću sezonu na klupi i da materijalizuje sav utrošen rad u prethodne dve sezone, Italijan je otišao i seo na klupu Bajerna. To je svakako bio najsvetliji period u “postvujoševićevoj” eri.

Govorio je Trinkijeri još u intervjuu za Mozzart Sport da se ugleda na Vujoševića, kao i Željka Obradovića, ali… Nije do kraja odradio posao i nije vratio Partizan u Evroligu, a tome su kumovale svakako i nepredviđene okolnosti u vidu korone.

Posle Duleta, a pre i posle Trinkijerija, nije se pojavio taj koji je mogao da povuče Partizan unapred. Često su se menjali stručnjaci, što bi narod rekao "kao čarape". Između Vujoševića i Obradovića Partizan je predvodilo osam trenera, plus Milivoje Lazić koji je uskočio za meč protiv Igokee.

Naravno, Vujošević je u ovom smislu neprevaziđen i teško je očekivati da neko ponovi njegovu praksu. Ali, ukoliko Obradović ostane tri sezone kako stoji na papiru, to svakako može da "obeća" mnogo pristalicama Parnog valjka.

Dule je u četiri navrata vodio Partizan i osvojio je 23 trofeja. Trenirao je crno-bele u sledećim periodima: 1986-1989, 1990-1991, 2001-2010 i 2012-2015.

Kada je postalo jasno da će Duško Vujošević otići iz Partizana, Petar Božić je postavljen kao glavni trener u septembru 2015. godine. Međutim, već u januaru 2016. je otišao iz tima posle skora 6-12 u ABA ligi.

Posle odlaska Božića, Aleksandar Džikić je seo na klupu, podigao je crno-bele, odradio sezonu, Parni valjak je poražen u polufinalu ABA lige od Cedevite, a onda je Džikić napustio klub u junu 2017. godine.

Miroslav Nikolić se 18. jula 2017. vratio u Partizan posle 19 godina. I on je potpisao na tri godine, ali je dobio otkaz u decembru iste godine.

Dva dana posle odlaska Nikolić na klupu je došao Nenad Čanak, odradio je dobar posao, a onda je posle slabih rezultata u oktobru 2018. godine sam rešio da ode iz kluba što mu navijači nisu zaboravili kao viteški potez.

Posle njega - Andrea Trinkijeri. Prve sezone se navikavao na klub, potom napravio ekipu po svojoj meri za sledeću gde je beležio vrhunske rezultate, ali na kraju ostao nedorečen.

Partizan je logično probao sa Vladom Šćepanovićem, ali nije išlo. Došao je Sašo Filipovski i ništa se nije promenilo. Aleksandar Matović je na kraju stigao kao spasilac i izvukao sezonu da barem crno-beli ne brinu o opstanku. On je svoj posao odradio. Iako mu uloga prvog trenera nije primarna u karijeri. Često je u karijeri uskakao na klupu kada je bilo "vruće" i zato mu mnogi Grobari skidaju kapu.

Obradovićev potpis na tri godine daje ideju da je došao da uradi velike stvari po Partizan na duže staze, ali se i u istoriji pokazalo da to ne mora da bude i garancija.

Dobra stvar po crno-bele i samog trenera je što imaju na raspolaganju sasvim dovoljno vremena da sklope ekipu po svojoj volji, Zoran Savić je još jedna legenda na poziciji sportskog direktora, tako da su svi uslovi tu da Žoc može da dobije ekipu po meri.

Trener je stigao. Sledi zvanično predstavljanje u ponedeljak, pa sklapanje ekipe za predstojeću sezonu.

Obradović je 1991. godine u prvoj sezoni odmah napravio najveći mogući uspeh. Videćemo da li može i ovoga puta odmah do rezultata ili će mu za tako nešto biti potreban malo veći kontinuitet u vidu rada dve-tri ili više godina.

TRENERI POSLE VUJOŠEVIĆEVE ERE

Petar Božić (2015/2016)

Aleksandar Džikić (2016/2017)

Miroslav Nikolić (2017)

Nenad Čanak (2017/2018)

Andrea Trinkijeri (2018/2020)

Vlado Šćepanović (2020)

Sašo Filipovski (2020/2021)

Aleksandar Matović (2021)

Željko Obradović (2021 - )


tagovi

Željko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara