Detalj iz poslednje četvrtine (©Star Sport)
Detalj iz poslednje četvrtine (©Star Sport)

Pre četiri godine se molili da stane, sada zvezdaši žele da Ivanović ne prestane

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.05.22. | 13:50

Crnogorski plejmejker podsetio na najbolje dane, kada je nosio dres Budućnosti

Nikola Ivanović dobija blok od Luke Mitrovića na desnoj strani, kreće u dribling ka vrhu “kapice“ i svom krilnom centru prosleđuje lob dodavanje u reket. Nekadašnji kapiten Crvene zvezde se dobro snalazi i izbegava udvajanje brzim prebacivanjem lopte dijagonalno ka Nikoli Kaliniću koji odmah upošljava Dejana Davidovca. Za to vreme odbrana Cedevite Olimpije “puca“, Jogi Ferel preuzima Davidovca, a Ivanovića Džejkob Pulen koji pada na njegovu fintu i odlazi u jednu stranu, a crnogorski plejmejker na drugu. Kazna je neminovna – Ivanović iz naskoka u stranu pogađa trojku kojom Crvena zvezda prvi put stiže do 13 poena prednosti!

Zaboleo je taj hitac košarkaše Cedevite Olimpije kao da ih udario malj, jer posle tog momenta više nije bilo dileme ko će napraviti prvi korak ka finalu Jadranske lige. Za to vreme skoro dupke pune tribine ispunio je osećaj čiste ekstaze.

Izabrane vesti

4.00: (1,30) Golden Stejt (15,0) Memfis (4,00)

Odigrao je Nikola Ivanović kompletnu poslednju četvrtinu u visokom tonu i možda nije fer prema Luki Mitroviću koji je ceo meč bio nerešiva enigma za odbranu ljubljanskog sastava, ali uloga nekadašnjeg plejmejkera Budućnosti ono je što su zvezdaši priželjkivali dobar deo sezone. Imao je Ivanović svojih blistavih momenata tokom proteklih meseci, počev od toga da nijedan debitant u proteklih deceniju i po nije startovao tako dobro, preko dobre uloge u prvom ligaškom susretu sa Cedevitom Olimpijom, do minijatura prikazanih u pobedama nad Realom, Asvelom ili Bajernom, ali gledajući težinu i važnost utakmice, ne bi bila preterana da je sinoć odigrao partiju sezone.

“Uvek ću davati sve od sebe. Igra nije uvek najbolja moguća, ali treniram jako i nadam se dobrim plodovima svog rada. Bilo je u ovom meču lepih momenata, ali nema daljih analiza. Uz božju volju nadam se da ću nastaviti sa ovakvim igrama, zahvalan sam na šansi koja mi se ukazuje i želim da uvek pomognem maksimalno“, rekao je Ivanović posle utakmice. 

I sada zvezdaši ne žele da prestane, baš kao što su pre nešto više od četiri godine molili košarkaška božanstva da stane sa bravurama koje su Budućnosti donele titulu i skinule Crvenu zvezdu sa jadranskog trona. Ma koliko vremena da je prošlo, ne blede među navijačima sećanja na onih 20 poena u usijanoj atmosferi dvorane Aleksandar Nikolić, kada je zajedno sa Nemanjom Gordićem do ludila dovodio sve u crveno-belom jednostavnom igrom “dva na dva“ gde adekvatnog rešenja odbrane nije bilo.

Momenat kada Ivanović krade loptu Blažiču (©Star Sport)Momenat kada Ivanović krade loptu Blažiču (©Star Sport)

Baš takva bila je Ivanovićeva energija u jučerašnjem susretu, pogotovo u toj poslednjoj deonici. Na već pomenutu trojku ubacio je još jednu kojom je dokusurio protivnika, njegovih osam uzastopnih poena dovelo je Zvezdu na +14 (81:67) sa dve uzastopne trojke, da bi onom krađom od Jake Blažiča dodatno napumpao mišiće i sigurnost za naredne dane i ključne utakmice. Poslednji deo utakmice završio je sa 10 poena, po jednim skokom, asistencijom, ukradenom i izgubljenom loptom, te dva iznuđena faula, uz perfektan učinak u šutu iz igre (4/4). Ukupno 16 poena, dva završna dodavanja, po jedno dodavanje, krađa, skok i izgubljen posed, uz šest izvučenih prekršaja i indeks 22, drugi najbolji među igračima oba tima.

Prošao je Nikola Ivanović dug put od šampionskih dana u opremi Budućnosti. Zbog upale hrskavica oba kolena čekala ga je duga pauza zbog čega nije mogao da pruži više u Evroligi, što mu je dobrim delom usporilo razvojni put, da bi od prelaska na Mali Kalemegdan igrao sa mnogo oscilacija usled povreda i problema sa koronom, zbog čega je do određene mere splasnula početna euforija. Sada niko zvezdašima ne može da oduzme misao da će Nikola Ivanović postati džoker ovogodišnjeg plej-ofa i potencijalno jedan od ključnih faktora odbrane titule. Dejan Radonjić je potpuno svestan koliko rođeni Podgoričanin može, zbog toga ga najviše i pogodi kada napravi grešku, što se jasno vidi po reakcijama i razgovorima kraj aut-linije.

Ovo je Ivanovićeva šansa da uđe u kontinuitet. Svakako, za Crvenu zvezdu i njega važno je da je načinjen prvi korak ka finalu iako je u klubu bilo dosta brige i razmišljanja o tome kakva je forma ekipe. Tronedeljni odmor mogao je da bude dvosekli mač, ali se osetilo pravo osveženje uz minimalne greške i gubitke.

“Bio je cilj da pobedimo sa pola koša, jer znamo koliko dobrog i lošeg može da donese ova utakmica. Zadovoljni smo pobedom. Pokušaćemo da već u Ljubljani završimo seriju. Očekujemo drugačiju Cedevitu, u Ljubljani je proteklih nekoliko meseci zaživela košarka i ljudi osećaju tu ekipu. Čeka nas težak posao, nadam se da će biti dobro. Drugačije je igrati u domaćoj atmosferi i sigurno će pokazati reakciju. Jedna su od najtalentovanijih ekipa u ligi, biće teško i zahtevno“.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Zvezdi ostaje dovoljno vremena da popravi elemente koje je istakao Dejan Radonjić. Pre svega tranziciona odbrana, koja je pogotovo u prvom delu utakmice dozvoljavala Cedeviti Olimpiji da drži siguran korak. Branilac titule dobio je tri ovosezonska duela, a Ivanović je dosad svaki put bio jedan od meč vinera, pošto je i u Ljubljani posle loših 39 minuta odigrao najvažniju rolu kada je bilo najvažnije, prvo sa trojkom onda i dva slobodna bacanja koja su odlučila pobednika na pet sekundi do kraja.

Na Malom Kalemegdanu bi i sada bili zadovoljni pobedom od jednog poena...



tagovi

KK Crvena zvezdaNikola KalinićLuka MitrovićNikola IvanovićABA ligaplej-of ABA lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara