Nemanja Bjelica (© Star Sport)
Nemanja Bjelica (© Star Sport)

Put Nemanje Bjelice - od loma ruke bejzbol palicom do NBA šampiona i čoveka koji dva puta odbija Barselonu

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.09.22. | 18:37

Poznati menadžer Bojan Tanjević pričao je o vrlo specifičnoj karijeri Nemanje Bjelice

Malo ko u svetu profesionalne košarke ima karijeru kao Nemanja Bjelica. Tačnije čudniji put do uspeha. Momak koji je došao do MVP titule Evrolige, osvajao je NBA ligu, postao jedan od najbitnijih reprezentativaca Srbije, ali na početku malo ko je očekivao ovakve uspehe od momka koji je odrastao u blokovima Novog Beograda. O njegovom putu pričao je Bojan Tanjević u Jao Mile podkastu, dugogodišnji zastupnik Interperformances menadžerske agencije i brojnih košarkaša sa ovih prostora. Čovek koje je prepoznao telenat Nemanje Bjelice u periodu kada su u Partizanu procenili da nije dovoljno talentovan za njih i posvetio se njegovom razvoju i karijeri.

Izabrane vesti

"Moj drug sa fakulteta me je uputio ka Nemanji. Danima mi je pričao o njemu i posle dve nedelje zove me i i kaže da moramo da odemo hitno do njega da ga vidimo i upoznamo njegove roditelje. Navodno polomio je ruku. Dolazi ja kod njih, neki magumpi su mu slomili ruku bejzbol palicom, ja ga tada prvi put vidim... ništa o njemu nisam znao. On se oporavio, a ja ništa tu specijalno nisam uradio, samo ga ohrabrio, uputio leu reč, Posle toga zove me njegov tata da ga gledam. On igra, a izgleda kao da spava. Otpušten iz Partizana, iz nekog razloga.... nađemo mi Superfund tada za koji će da igra. Bio je tada sa Savom Lešićem, čuda su pravili u juniorskoj ligi", počeo je Tanjević sa izlaganjem i potom došao do ključne tačke.

Bjelica se tada seli u Austriju, zemlju gde košarka nije u prvom planu. Ispostavilo se kasnije da je to bio idealan potez.

"Posle Superfunda pojavio se klub u Austriji, a on je tada imao 17 godina, ali kakva god je liga, ti u tim godinama moraš da napreduješ kada je na drugoj strani Amerikanac od 25 godina i kada ostaneš 1na1 protiv njega, tu se pokazuje talenat i znanje, jer se od tebe očekuje da daš koš. On se osamostalio, postao čovek u Uatriji. Moja teorija za mladog igrača kaže da jenajbolje da krene iz malog kluba. Najgore je kada neko pomisli da će on kao Novica Veličković. Krene u Partizanu i pređe u Real Madrid, a nije svetan da uvek vreba neko da mu uzme mesto u ekipi. U manjem klubu imaš priliku da se razvijaš, ali moraš da radiš, da imaš neki pritisak i da napreduješ."

Posle Austrije napravio je karijeru vrednu divljenja. Svetislav Pešić ga je lansiorao u Crvenoj zvezdi, bio je u Španiji gde je igrao za Baskoniju, sa Željkom Obradovićem je igrao ozbiljnu ulogu u Evroligi sa Fenerbahčeom, u NBA ligu je otišao 2015. godine. Igrao je u Minesoti, Sakarmentu, Majamiju i na kraju u Golden Stejtu gde je prošle sezone osvojio titulu. Sada se odlučio za povratak u Evropu - destinacija je dobro poznata. Fenerbahče.

"Skoro je pravio proslavu u destileriji kod Krstića povodom NBA titule, divno je bilo. Okupila se reprezentacija, Nemanjini drugovi iz detinjstva, što je vrlo bitna stavka, da ti ostavnu drugovi iz detinjstva. Znači da si dobar, ovi koji nađu nove kumove imaju problem u životu. Rekao sam tada da je Nemanja čovek koji je osvojio NBA titulu, dva puta odbio Barselonu, i dečko kome su aplaudirali roditelji igrača Beovuka, a da je igrao protiv njih", dodao je Tanjević.


tagovi

Nemanja Bjelica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara