Strus, Rasel, Bol, Rivs i Beverli (©AFP)
Strus, Rasel, Bol, Rivs i Beverli (©AFP)

Radi mašinerija: Bolu 260.000.000 od Hornetsa, Baksi čuvaju Lopeza za 48.000.000, Beverli u Fili

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.07.23. | 21:33

Dogovori na sve strane...

Ovogodišnji “free agency“ tek je počeo, a na tržištu se dogodilo brdo poslova! I kako sati prolaze, samo se nižu objave najuticajnijih insajdera iz sveta NBA košarke...

Mašinerija ne prestaje da radi i čini se da nema nameru da stane još neko vreme! Posle Saše Vezenkova, Vase Micića, Demijana Lilarda, Tomasa Brajanta i svih drugih transfera o kojima ste već mogli da čitate, u NBA se desilo još dosta toga u proteklih nekoliko sati. Pa, krenimo redom...

Izabrane vesti

Baksi su posle Krisa Midltona uspeli da zadrže i Bruka Lopeza sa kojim su potpisali dvogodišnji ugovor težak 48.000.000 dolara. Ovo je jako važan potez za Milvoki koji je zadržao jezgro šampionskog sastava iz 2021. godine koje naravno čini i dvostruki MVP Janis Adetokunbo.

Klub je uspeo da odbije napade Hjustona koji se ozbiljno bio nameračio da potpiše iskusnog centra. Lopez je u vode slobodnih agenata ušao posle odlične sezone u kojoj je imao gotovo 16 poena i sedam skokova po utakmici, što mu je najbolji učinak u proteklih nekoliko godina. Takođe, bio je drugi u izboru za defanzivnog igrača godine.

Lopezov prethodni ugovor bio je gotovo iste vrednosti, tačnije 52.000.000 dolara za četiri sezone.

Lejkersi su u roku od nekoliko sati “zaključali“ Dianđela Rasela i Ostina Rivsa. Rasel je dobio dvogodišnji ugovor težak 37.000.000 dolara, s tim da je druga godina opciona za igrača. Rivs je dogovorio četvorogodišnju saradnju vrednu 56.000.000 dolara.

Njegov put je dosta zanimljiv pošto je krenuo od dvosmernog ugovora 2021. godine na trening kampu, da bi dve godine kasnije uspeo da dobije maksimalni ugovor za igrača njegove “starosti“ u NBA ligi. Imaće izlaz u ugovoru za četvrtu godinu.

Rasel se, podsetimo, vratio u Lejkerse tokom februara u trejdu tri kluba, odnosno još Minesote i Jute. Stigao je iz Vulvsa kako bi odmenio Rasela Vestbruka. Njega su Lejkersi birali sa druge pozicije na draftu 2015. godine, kada je bio označen za velikog talenta. Imao je svoje momente, ali mu je nedostajao kontinuitet.

Pre Rasela i Rivsa, Lejkersi su zadržali i Ruija Hačimuru, a dogovorili su Gejba Vinsenta, Torijana Prinsa, Kema Rediša i Džeksona Hejsa. Svi ovi poslovi dali su Jezerdžijama potrebnu širinu rostera.

Idemo dalje... Patrik Beverli je postao novi igrač Filadeflije sa kojom je potpisao ugovor na godinu dana. On se mučio u Lejkersima na početku prošle sezone, ali je kasnije otišao u Čikago gde je igrao vrlo dobro. Beverli je poznat kao izuzetan radnik u odbrani i karijeru je izgradio na konto velike energije koju donosi na parketu. U julu puni 35 godina, ali je i dalje spreman da pruži ono što je potrebno, bar u defanzivnom sektoru.

Nešto ranije Kavsi su potpisali Maksa Strusa iz Majamija za 63.000.000 dolara na četiri godine. Strus dolazi u velikom trejdu tri ekipe. Džedi Osman, Lamar Stivens i pik druge runde otišli su u San Antonio, Klivlend je dao Majamiju pika druge runde.

U Klivlendu su imali ideju da ovog leta dovedu igrača koji može da donee šuterski kvalitet. Pre Strusa stigao je i šuter Siksersa Džordž Nijang, a zadržan je i Karis Levert za 32.000.000 dolara na dve godine.

Pravu bombu aktivirao je Šarlot koji svojoj zvezdi Lamelu Bolu daje petogodišnji ugovor vredan vrtoglavih 260.000.000 dolara! To je maksimalan ugovor koji Bol u ovom trenutku može da potpiše. Protekla sezona bila mu je statistički najbolja u karijeri sa 23,3 poena, 8,4 asistencija i 6,4 skoka, s tim da je zbog povreda odigrao samo 36 utakmica.

Njujork Niksi su poslali Obija Topina u Indijanu za dva buduća pika druge runde. Ovaj posao daće Topinu mogućnost da igra značajniju ulogu u jednoj franšizi, pošto se u Niksima nije snašao. Osim toga, Njujork se okrenuo “rebildingu“ i sada nagomilava buduće pikove sa kojima može dalje da pravi planove.

Filadelfija je naprasno odlučila da ne produži ugovor sa Tajrisom Maksijem ovog leta, ali to ne znači da će se dve strane razići. Seventisiksersi imaju Maksija u planovima, ali im je potrebna i fleksibilnost. Zbog toga će on igrati predstojeću sezonu na opcionoj godini trenutnog ugovora čime će zaraditi 4.300.000 dolara.

Kako je objavljeno, potpisivanje Maksija uz značajnu povišicu u ovom trenutku ne bi bio dobar potez jer bi to smanjilo mogućnosti franšize da bude konkurentna na tržištu, pogotovo sada kada se otvorila mogućnost za dovođenje Demijana Lilarda. Kako je objasnio finansijski ekspert Bobi Marks, kada bi Maksi dogovorio produžetak vredan 30.000.000 dolara, Fila bi izgubila 17.000.000 dolara u prostoru unutar seleri kepa. Ovako će se obe strane strpeti do sledećeg leta.

Na kraju, malo još oko potencijalnog trejda Demijana Lilarda. Njegov odlazak se neće odraziti na ideju Portlanda da sa Džeramijem Grentom potpiše petogodišnji ugovor vredan 160.000.000 dolara, a kako se navodi ozbiljan kandidat za dovođenje Lilarda mogao bi da bude San Antonio. Prva zvezda Blejzersa bi htela u Majami koji polako sprema paket ponudu, dok istovremeno ima i veliko poštovanje prema Sparsima i tradiciji franšize iz Teksasa.


tagovi

Bruk LopezLamelo BolDianđelo RaselOstin RivsPatrik BeverliMaks StrusNBA ligaNBA Free AgencyKošarkaški transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara