Slavlje Jukona (©AFP)
Slavlje Jukona (©AFP)

Šamaranje konkurencije: Superiorni Jukon NCAA šampion, Sanogo na postu do MVP titule i transfera u - Evropu

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.04.23. | 08:17

San Dijego u finalu poražen sa velikih 17 razlike

Najbolja koledž košarka u SAD igra se u Konektikatu. Ubedljivo najbolja. Haskiji sa univeziteta Jukon osvojili su i petu titulu šampiona NCAA lige uz utisak da nikada nisu bili ovako dominantni. San Dijego Stejt nije imao nikakve šanse. U velikom finalu ubedljivih 76:59 za veliko slavlje Haskija.

Koliko su u stavi oni bili dominantni dovoljno oslikava detalj koji se desio dve minuta i 55 sekundi pre kraja. Pomoćni trener Tom Mur grlio se sa bekom Tristenom Njutonom, šef struke Den Harli se bacao petaka košarkašima dok su lagano izlazili sa terena. To je bio trenutak kada su se navijači najviše čuli. Jer tada su stigli do 16 poena prednosti, imali ritam i svima je bilo jasno ko je ovde bolji tim.

Izabrane vesti

Malo je nedostajalo da to bude istorijsko šamaranje konkurencije, jer Jukon je tokom martovskog ludila deklasirao Ajonu sa 24 razlike, Sent Meris sa 15, Arkanzas sa 23, čuvenu Gonzagu sa 28, pa Majami sa 13 pre no što su stradali Asteci. Da su uspeli da savlaju San Dijego sa 26 razlike umesto sa “skromnih” 17 i zvanično bi ostali upamćeni kao tim čijaje šetnja do trofeja bila najlakša.

San Dijego to nije dozvolio, zaista se potrudio u drugom poluvremenu, ali dve ekipe jednostavno ne igraju košarku na istom nivou. U prvom poluvremenu San Dijego je imao period od 11 i više minuta tokom kojih nije mogao do koša iz igre. Jukon se do velike pauze odlepio na 36:24. U drugom su Acteci uspeli da priđu i na minus pet, ali čim se igrači Jukona uozbiljili – prednost bi opet postajala dvocifrena.

Prednjačio je pomenuti Tristen Njuton sa 19 poena. Uz njega i Adama Sanogo sa 17 poena, 10 skokova i titulom najboljeg igrača Fajnal fora.

Adama Sanogo (©AFP)Adama Sanogo (©AFP)

Sanogo je tako nasledio Kembu Vokera i Šabaza Nejpira, Jukonovih legendi koji su osvajali MVP titule 2011. i 2014. Centar iz Malija je u prvih pet utakmica turnira u proseku beležio 20,2 poena i 9,8 skokova, ali je svejedno veliko pitanje kako će sa 21 godinom proći na draftu ako uopšte izađe. Pre ovog uspeha medij su mu predviđali pik u drugom krugu i čak spekulisali da je verovatnije da profesionalnu karijeru počne u inostranstvu, u Evropi najverovatnije. Fizika je možda prolazila na NCAA nivou, ali centru sa 206 centimetara ne bi bilo lako u NBA ligi.

MVP priznanje možda bi moglo nešto da promeni, ali tek ćemo videti. Posvećenost je svakako pokazao, pošto je kao musliman postio tokom završnog turnira. Zbog toga je svakog dana ustajao u pet ujutru, jer je morao dobro da se nalije vodom i najede da bi imao snage da izgura ceo dan. I sam trener Den Harli je priznao da ga je hvatala panika dok je razmišljao kako će sa tim izaći na kraj.

Što se tiče same utakmice, Jukon je rivala ugasio pre svega čvrstom odbranom. Tokom onih 11 minuta sa početka teksta Acteci su promašili 14 uzastopnih šuteva. Sanogo i Donovan Klingan, po mnogima je ovaj drugi i veća NBA nada, u potpunosti su zatvorii reket, pa je svih pet protivnikovih polaganja u prvom poluvremenu bilo neuspešno. Prema I-Es-Pi-En statistici San Dijego Stejt je u prvom poluvremenu ubacio samo jedan od 11 šuteva iz reketa. Haskiji su upisali i šest ukradenih, a iznudili su 11 izgubljenih loptu San Dijega. Tako su došli do 11 poena.

Kad su Acteci i počeli da prete u drugom poluvremenu i serijom 9:0 razliku sa 15 poena smanjili na šest, Harli je počeo da viče: “Probudite se! Probudite se!”. Onda trojka Džejdoja Le Dija, pa dva penala Njutona… I serija 16:4 za kraj svake dileme.



tagovi

NCAA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara