Saša Obradović (©AFP)
Saša Obradović (©AFP)

Saša Obradović: Najveće dostignuće u karijeri, a ni blizu da budem trener godine u Francuskoj - zato što sam Srbin?

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.05.23. | 19:10

"Moramo da budemo zahvalni Majku Džejmsu za sve što je uradio za nas, svi do jednog", rekao je srpski stručnjak, između ostalog, na konferenciji za medije posle osvojenog trećeg mesta na F4 Evrolige

Monako je ispisao istoriju plasmanom na Fajnal for Evrolige, odigrao sjajnu prvo poluvreme polufinala sa Olimpijakosom, ali stao u trećoj četvrtini i ispustio prliiku da se kao debitant domogne finala. Ipak, pronašli su puleni Saše Obradovića snage da odigraju meč za treće mesto i ubedljivo savladali Barselonu 78:66.

Izabrane vesti

"Ne bih previše pričao o utakmici. Dva ranjena tima su igrala, a mi smo izgleda bili manje pogođeni od Barselone posle polufinala. Želeli smo ovu pobedu, jer ovo je novo iskustvo za nas, biti na ovom događaju, dogurati ovako daleko. Čini mi se da ono što smo uradili nije preterano cenjeno. Prema mnogima, bila je ovo možda i najteža sezona ikada u Evroligi, a obezbedili smo prednost domaćeg terena u plej-ofu, zaslužili smo ovu nagradu posle svega što smo uradili. Možda neko ne ceni treće mesto, ali za nas i pre svega mene lično kao trenera, ovo je najveće dostignuće u karijeri", rekao je Obradović na konferenciji za medije posle utakmice.

Upitan o minutaži mladog Metjua Strazela koji je proveo gotovo 23 minuta na parketu i bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi, Obradović je govorio o težini trenerskog posla, ali i istakao da osvajanjem trećeg mesta u Kaunasu, sezona nije gotova (tek ide plej-of u Francuskoj).

"Svi mogu da pričaju o najboljim rotacijama, petorkama... Ali biti trener u Evroligi je paklen posao. Svi treneri su heroji s ozbirom na to sa čime se susreću svakog dana. Ja tako reagujem tokom čitave godine, jednom će igrati jedan igrač, drugi put neki drugi... Za nekoga to je možda previše teško, planiram stvari, ali nekada je to jednostavno spontano. Reakcija u zavisnosti od trenutka. Druga stvar, ovo je važno, ali je bitno i spremiti ljude za ono što sledi. Ispunili smo prvi cilj osvajanjem Kupa, potom premašili očekivanja plasmanom na Fajnal for, ali pred nama je i treći cilj, kako kažu najteži i najbitniji".

Majk Džejms je posle polufinala istakao da je želeo da ima više loptu u rukama u istorijskoj trećoj četvrtini, tokom koje je Monako postigao samo dva poena, a pred meč za treće mesto Obradović se zapitao da li su gledali istu utakmicu.

"To su moje odluke, nekada je i trenutak da ih najbolji igrači donose i trener to ne može da im oduzme. Moramo da budemo zahvalni Majku za sve što je uradio za nas, svi do jednog."

Zašto je igrao samo šest minuta protiv Barse, zapitali su se francuski novinari?

"Dobili smo utakmicu i to je bilo najvažnije. Nemam drugi komentar".

Odmah je Obradović nastavio o drugoj temi i u potpuno drugačijem tonu.

"Treba da pričamo i o tome koliko se cene treneri. Nisam bio ništa bliži nagrade za trenera godine u Francuskoj. Kako to objašnjavate? Uz dužno poštovanje za svakog trenera. Prvi sam glasao za njih, ali da ne budem ni blizu... Šta to znači, jer zato što sam Srbin? Zašto ste me skrajnuli? Ko to može da objasni? Dve godine - ni blizu. Možda treba pogledati šta sam sa svojim stručnim štabom uradio".

Domaće novinare zanimalo je šta srpski stručnjak ima da kaže o Donatasu Motiejunasu?

"Mnogo sam srećan što ga imam za igrača. Prava je desna ruka. Ima igrača koji vode primerom, ono što on radi, kako se ponaša, to je najbolji profesionalac sa kojim sma ikada sarađivao. Želite uvek takvog igrača, sjajnu osobu u svlačionici. Imamo samo najbolje da kažem o njemu".

Koje lekcije su Obradović i ekipa izvukli sa prvog Fajnal fora?

"Verovatno se svi pitaju koje sam lekcije izvukao iz treće četvrtine polufinala. Naravno, za sve je ovo lekcija. Da sude i procene kako da budu bolji. Ove godine smo svi napredovali", zaključio je Saša Obradović.


tagovi

KK MonakoSaša ObradovićMajk DžejmsFajnal for Evrolige

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara