Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđević

Selektor Đorđević jasan kao dan: Povreda je jedini razlog koji prihvatam

Vreme čitanja: 2min | pon. 15.04.19. | 12:55

„Oni koji pristanu da obuku dres reprezentacije prihvataju i nepisane zakone, sportski moral i kulturu koja nas je vodila do uspeha“, kaže strateg državnog tima

Ako njemu nećemo da verujemo – kome ćemo? Pošto nas je za vreme igračke i na početku trenerske karijere uverio da je sposoban da donosi medalje, jedino je logično da cela država stane iza Aleksandra Đorđevića. I kuda komanduje selektor tuda da krenu svi reprezentativci.

Još ako je rekao da napadamo zlatno – zna se. Idemo na zlato. Makar morali da se pomučimo da uopšte stignemo do projektovanog finala sa Sjedinjenim Američkim Državama na ovogodišnjem Mundobasketu u Kini. Da bi se do borbe za najsjajniju medalju došlo i da bi se decenijski rival svrgnuo na košarkaškog trona potrebni su svi resursi. A to znači: koga Sale pozove – taj da se pojavi na okupljanju reprezentacije. Bez izgovora. Makar se zvao i Nikola Jokić, oko čijeg statusa se mesecima, pa i godinama, još od Olimpijskih igara u Riju, vodi polemika.

Izabrane vesti

Između redova takvu poruku javnosti je posleo niko drugi do sam Đorđević, uveravajući da će kao opravdanje za eventulani izstanak bilo koga sa reprezentativnog okupljanje prihvatiti samo, daleko bilo, povredu.
Kao selektor sam u obavezi da sastavim spisak najboljih košarkaša i onih u najboljem stanju, ali i onih koji su zalaganjem to zaslužili. Kako se lista smanjuje, momci sami odlučuju da li će biti deo takmičenja za koje se pripremamo. Ponoviću ono što sam davno rekao: povreda je jedini razlog koji prihvatam“, decidiran je Đorđević u razgovoru za zvanični sajtu FIBA.

Prema njegovim rečim, dres reprezentacije Srbije...
„Nema cenu! Ne tolerišu se greške. Odgovornost je na deset puta višem nivou od ostalih. Oni koji pristanu da ga obuku prihvataju i nepisane zakone, sportski moral i kulturu koja nas je vodila do uspeha“.

U društvu Predraga Danilovića

Posle tri srebra (Svetsko prvenstvo u Španiji 2014, Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016, Prvenstvo Evorpe 2017) možda je red da Orlovi polete do zlata.
„Ne samo medalja, titula, prvo mesto, nego i dostizanje sportskih visina, naširoko prepoznatih od strane mojih kolega i naročito rivala. To je jasno svakom od prvog dana u reprezentaciji. To je moja misija, put, vodilja sa ogromnom, nemerljivom pomoći mojih saradnika“.

Srbija će takmičenje na Mundobasketu početi u Grupi Di, koja će se igrati u Fušanu. Rivali su takvi da plasman u narednu fazu ne bi smeo da se dovede u pitanje.
„Italija ima tradiciju, želju da pokaže svu snagu. Angola je atletski jaka, gladna za uspehom na svetskoj sceni. Dominantna selekcija u Africi, godinama. Filipini su zemlja za velikom strašću i za košarkom, puni su iznenađenja i imaju NBA igrače. Svakog rivala poštujemo, ali idemo na pobedu na svakoj utakmici. Žreb ne menja naš plan i cilj. A cilj je uvek isti - medalja. Srbija uvek ide na medalju. Ne kažem da ćemo uvek biti na postolju, ali ka tome stremimo“, dodao je Đorđević koji je za vreme igračke karijere bio prvak sveta 1998, u Atini.

FOTO: Star sport

 


tagovi

Aleksandar ĐorđevićMundobasket 2019košarkaška reprezentacijakošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara