Lauri Markanen (©fiba.basketball)
Lauri Markanen (©fiba.basketball)

Sjajan duel NBA asova Markanena i Valančijunasa, Litvanija ipak bolja od Finske

Vreme čitanja: 2min | pon. 14.08.23. | 21:41

Finac već pokazuje da bi mogao da bude jedna od glavnih zvezda Svetskog prvenstva

U jeku su finalne pripreme za predstojeće Svetsko prvenstvo, a interesantan meč odigrale su selekcije Litvanije i Finske. Pred ispunjenim tribinama litvanskih navijača u Klajpedi, selekcija Kazisa Maksvitisa je slavila 84:80, a meč je obeležio strašan duel prvih zvezda ova dva sastava.

Lauri Markanen je predvodio Fince sa dabl-dablom od 32 poena i 11 skokova. Šutirao je sjajnih 5/10 van linije 6,75 i još jednom potvrdio da je u odličnoj formi pred Mundobasket. Ipak, nije bilo dovoljno za trijumf, a Litvance je predvodio snažni Jonas Valančijunas sa 21 poenom i čak 16 skokova (9/13 iz igre).

Izabrane vesti

Centra Nju Orleans Pelikansa ispratili su Donatas Motiejunas sa 12 poena, kao i Rokas Jokubaitis i Mindaugas Kuzminskas sa po 10 poena. Bek Barselone je ubeležio i sedam asistencija. Ignas Brazdeikis je dodao devet poena, uz šest završnih dodavanja, ali je postigao i ključna dva poena u poslednjim sekundama.

Naime, Finci su prišli na samo dva poena zaostatka u poslednjem minutu, ali je Brazdeikis sa linije penala odveo Litvaniju do pobede.

Nedostajala je Markanenu prava podrška, pošto je dvocifren bio još samo mladi košarkaš Tenesi Volontirsa (NCAA) Olivije Enkamua sa 10 poena. Iskusni Sasu Salin je brojao do osam, uz šest asistencija.

Valančijunasa i drugove sada čeka pripremni turnir na Tajvanu, gde će doraditi poslednje detalje pred Svetski kup na mečevima protiv Litvanije i Portorika.

Litvanci će se na planetarnoj smotri najpre takmičiti u Grupi D (Filipini) sa selekcijama Egipta, Meksika i Crne Gore, dok je Finska smeštena u jedno od najkvalitetnijih grupa (E, Okinava), sa Nemačkom, Australijom i domaćinom Japanom.


tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Finskekošarkaška reprezentacija LitvanijeLauri MarkanenJonas Valančijunas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara