Koprivica, Smailagić, Vukčević i Avramović (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)
Koprivica, Smailagić, Vukčević i Avramović (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Slika koju navijači žele uvek da gledaju: Domaći igrači da nose Partizan Mozzart Bet

Vreme čitanja: 7min | uto. 03.01.23. | 16:14

Željko Obradović dao ključeve utakmice u ruke Vukčevića, Avramovića, Koprivice i Smailagića, mogao je da bude zadovoljan

Partizan Mozzart Bet je u 2023. godinu uleteo u petoj brzini! Postavljen je novi sezonski rekord po broju ubačenih poena (114) u najubedljivijoj pobedi otkako se ušlo u takmičarski ritam. Mnogo više od toga, oči navijača uvek gladnih pobeda i uspeha zasijale su posebnim sjajem zbog nečega što je poslednjih meseci neretko tema "peckanja" pristalica dva najveća srpska kluba. Kompletnu utakmicu i pobedu nad Zadrom izneli su domaći igrači. I ubacili 68 od 114 poena.

Reći će neko da gost sa obale Jadranskog mora nije referenca za takmaca sa kojim treba da se meri kvalitet. Ipak, u rečima Željka Obradovića na konferenciji za novinare osetilo se koliko najtrofejniji evropski stručnjak ima poštovanja za ekipu Danijela Jusupa i sve što je od početka sezone uradila. Zadar je jedno vreme bio pri samom vrhu tabele, da je uspeo da šokira Crvenu zvezdu i potpiše odlazak Vladimira Jovanovića, a dobri rezultati kroz igru koja se vrti oko trilinga Božić - Jordano - Drežnjak dovela je do toga da prvi krug regionalnog takmičenja završi sa pozitivnim skorom (7-6, jedna pobeda manje nego kroz celu prošlu sezonu) što dugo nije viđeno. Uostalom, Zadar je među timovima sa boljim učinkom van svog parketa...

Izabrane vesti

Četvrtak, 21.00: (1,80) Partizan Mozzart Bet (14,5) Monako (2,15)

Nisu to detalji zbog kojih su u svlačionici Partizan Mozzart Beta morali naročito da drhte pre prvog podbacivanja lopte, ali zaslužuju poštovanje. Obradović je to savršeno razumeo. I opet, u susret je ušao sa idejom da mu pobedu obezbede domaće snage. Dao je ključeve utakmice u ruke Tristana Vukčevića, Alekse Avramovića, Alena Smailagića i tek oporavljenog Balše Koprivice. Oporavio je neke stare i dobio nove snage za utakmicu sa Monakom u četvrtak i sve što dolazi na više frontova, a usput je konačno imao mogućnost da odmori nosioce igre.

Matijas Lesor je dobio zasluženi predah nakon izuzetne potrošnje minulih sedmica - protiv Bajerna 29 minuta, od početka sezone prosečno iznad 32 - što je prijalo Balši Koprivici da se razgoropadi pod koševima i skupi 14 poena, sedam uhvaćenih lopti - tri ofanzivna - i tri blokade za nešto manje od 18 minuta. I te kako će mu ova utakmica posle dva meseca oporavka od preloma šake pomoći da dobije ne samo na samopouzdanju, već i da brže uđe u rutinu, da oseti igru i dođe do optimalne forme.

Kevin Panter je na terenu proveo najmanje vremena još od mečeva protiv Mornara i Mege, Džejms Naneli je odigrao nešto više od 15, a Dante Egzum od 18 minuta. Njih trojica su zajedno skupili 23 poena. Zek Ledej je 14 minuta ili manje imao samo protiv Budućnosti - i u prvom kolu sa Cibonom, što je mogućnost Tristanu Vukčeviću za daleko najbolju rolu u crno-beloj opremi sa 25 pona (10/15 iz igre, 3/5 za tri), devet skokova, četiri asistencije i jednom blokadom.

Uz Vukčevića noseću ulogu na parketu tokom intervala kada se Partizan Mozzart Bet prvi put rezultatski odlepio imao je Avramović. Dobio je prve ozbiljnije minute otkako se vratio na parket, a on je odmah pokazao da je spreman za ono što mu se nudi. Povezao je tri trojke u prvom poluvremenu i do kraja skupio 16 poena, četiri uhvaćene, tri podeljene i isto toliko ukradenih lopti. Obradović je posle utakmice pohvalio sve koji su izneli utakmicu, a od Avramovića poželeo da vidi još i više, pre svega agresivnosti na lopti, onda i dobrih rešenja u napadu. On, doduše, ima iz prošle sezone rolu koju sada treba da nadogradi.

Duel protiv Zadra dobro je došao i Smailagiću. I on je, poput Avramovića i Koprivice izašao iz povreda, mada je za razliku od njih u najboljoj poziciji jer je duže u ritmu utakmica. Pokazao je veliko zalaganje u odbrani, što je krunisao nekim atraktivnim potezima i podizao temperaturu u Beogradskoj areni. Imao je na kraju 13 poena, po dva skoka i “krađe“. Ako ga povrede zaobiđu, sada ima šansu da uhvati zalet i pokaže zašto je godinama bio u sistemu Golden Stejta.

Možda bi utisak bio još potpuniji da su u rotaciji bili Danilo Anđušić - manja povreda - i Uroš Trifunović koji je bio projektovan da započne susret. Nije zbog stomačnog virusa. No, slika koju je nešto više od 4.000 gledalaca u Areni videlo nešto je što bi svi potpisali da gledaju u svaki put kada crno-beli istrče na parket. Pogotovo jer su se pristalice Crvene zvezde nekoliko puta od početka sezone naslađivale učinkom domaćih igrača koji je znao da bude sveden i na nekoliko koševa... Nisu ovi momci deca, neki imaju ozbiljno iskustvo, ali je svakako lepo videti ih kako diktiraju tempo.

Nije za sve možda ni realno gledati u kontinuitetu ono što su radili protiv Zadra, a opet ni da se provlači utisak da su poeni srpskih igrača u domenu statističke greške. A ne treba zaboraviti da su neki mesecima bili povređeni. Istina je negde između, gledajući nastupe u regionalnom takmičenju i Evroligi.

Vremena su se promenila i prisustvo kvalitetnih stranaca je godinama sve veća potreba. Ne zato što su naši izvori presušili, jednostavno ono najbolje što imamo rade posao u drugim evropskim i svetskim klubovima. I za to su dobro plaćeni. Sada se i kod nas ta granica znatno povećala, pa zato imamo tendenciju povratka nekih asova...

Nekada su dvojica igrača rođenih van granica Srbije, uglavnom plejmejker i centar, bili dovoljni da se uklope u taktičke zamisli. Sada je kvantitet znatno veći, od pet do sedam stranaca. I neretko oni drže sve konce u rukama. Nije ova situacija novost u našoj košarci, dovoljno je samo pogledati sastave večitih tokom nekih proteklih sezona, a i nekih drugih srpskih klubova. Na kraju, pokazala je to i praksa, domaći igrači gotovo uvek prave onu ključnu razliku kada se igra za titule.

Zadar može da bude jedna od onih utakmica kada će mlađe snage očekivano dobiti veći prostor, a može da bude i mesto kada će početi da se gradi nešto veliko i bitno za sezonu lova na trofeje. Najavljivao je Željko Obradović da će svi dobiti svoj deo kolača, shodno zalaganju na treninzima i prikazanom zalaganju u odbranu što smatra ključnim elementom. Vukčević i Trifunović su imali svoje minute, a dobili su još više kada su, po Obradovićevom priznanju, promenili način i pristup treniranju. I dalje je odbrana ono po čemu se meri nivo napretka, a sada kada su konačno sve snage na raspolaganju, može da se razmišlja o balansiranju minutaže i dodatnoj korekciji uloga određenim prvotimcima.

Ne mogu ni svi da budu nosioci, jer za svaki dobar sistem moraju da se znaju jasne uloge, ali i te kako mogu da pomognu da Partizan Mozzart Bet podigne kvalitet i uradi sve što je za takmičarsku 2022/23 zacrtano. Svakako, navijačima se svidelo ono što su mogli da vide...

UČINAK DOMAĆIH IGRAČA PARTIZAN MOZZART BETA

ABA LIGA

Cibona -PARTIZAN MOZZART BET (46 od ukupno 105 poena)

/Vukčević 14, Koprivica 8, Trifunović 14, Anđušić 10/

MZT Skoplje - PARTIZAN MOZZART BET (26 od 92)

/Vukčević 7, Koprivica 5, Trifunović 6, Anđušić 8/

PARTIZAN MOZZART BET - Studentski Centar (21 od 91)

/Vukčević 11, Koprivica 2, Trifunović 4, Anđušić 4/

Mornar Bar - PARTIZAN MOZZART BET (33 od 83)

/Vukčević 2, Koprivica 8, Trifunović 7, Anđušić 16/

PARTIZAN MOZZART BET - Mega (26 od 86)

/Vukčević 5, Koprivica 10, Trifunović 6, Anđušić 5/

Borac Mozzart - PARTIZAN MOZZART BET (36 od 81)

/Vukčević 9, Trifunović 15, Anđušić 12/

PARTIZAN MOZZART BET - Split (30 od 89)

/Vukčević -, Smailagić 8, Trifunović 11, Anđušić 11/

Crvena zvezda - PARTIZAN MOZZART BET (4 od 74)

/Vukčević -, Smailagić 2, Trifunović -, Anđušić 2/

PARTIZAN MOZZART BET - Budućnost (38 od 106)

/Vukčević 15, Trifunović 12, Anđušić 11/

Cedevita Olimpija - PARTIZAN MOZZART BET (11 od 74)

/Vukčević -, Smailagić 2, Trifunović -, Anđušić 9/

PARTIZAN MOZZART BET - FMP Železnik (38 od 90)

/Vukčević 5, Smailagić 14, Trifunović 14, Anđušić 5/

Igokea - PARTIZAN MOZZART BET (22 od 96)

/Vukćević -, Avramović -, Smailagić 7, Trifunović 12, Anđušić 3/

PARTIZAN MOZZART BET - Zadar (68 od 114)

/Vukčević 25, Avramović 16, Koprivica 14, Smailagić 13/

EVROLIGA

Alba Berlin - PARTIZAN MOZZART BET (19 od 84)

/Vukčević -, Koprivica 2, Trifunović 3, Anđušić 14/

Baskonija - PARTIZAN MOZZART BET (3 od 96)

/Vukčević 3, Koprivica -, Trifunović -, Anđušić -/

PARTIZAN MOZZART BET - Olimpija Milano (9 od 75)

/Vukčević -, Koprivica -, Trifunović -, Anđušić 9/

PARTIZAN MOZZART BET - Virtus Bolonja (22 od 90)

/Vukčević 8, Koprivica 4, Trifunović - Anđušić 14/

PARTIZAN MOZZART BET - Žalgiris (11 od 87)

/Vukčević -, Koprivica -, Trifunović 3, Anđušić 8/

Panatinaikos - PARTIZAN MOZZART BET (10 od 91)

/Vukčević -, Koprivica -, Trifunović -, Anđušić 10/

Olimpijakos - PARTIZAN MOZZART BET (0 od 58)*

/Vukčević -/

PARTIZAN MOZZART BET - Makabi Tel Aviv (11 od 96)

/Vukčević -, Smailagić 9, Trifunović -, Anđušić 2/

Barselona - PARTIZAN MOZZART BET (28 od 68)

/Smailagić 5, Trifunović -, Anđušić 23/

Real Madrid - PARTIZAN MOZZART BET (13 od 97)

/Trifunović -, Anđušić 13/

PARTIZAN MOZZART BET - Valensija (f od 96)

/Vukčević -, Trifunović -, Anđušić 2/

PARTIZAN MOZZART BET - Crvena zvezda (11 od 73)

/Vukčević 2, Smailagić 2, Trifunović 2, Anđušić 5/

Asvel - PARTIZAN MOZZART BET (8 od 87)

/Vukčević -, Smailagić 2, Trifunović -, Anđušić 6/

PARTIZAN MOZZART BET - Anadolu Efes (9 od 82)

/Vukčević -, Avramović -, Smailagić 7, Trifunović 2, Anđušić -/

Fenerbahče - PARTIZAN MOZZART BET (14 od 73)

/Vukčević -, Avramović 6, Smailagić 4, Trifunović -, Anđušić 4/

PARTIZAN MOZZART BET - Bajern Minhen (6 od 83)

/Vukčević -, Avramović 2, Smailagić 2, Trifunović 2, Anđušić -/

* - Trifunović i Anđušić u reprezentaciji Srbije.


tagovi

Tristan VukčevićBalša KoprivicaAleksa AvramovićAlen SmailagićUroš TrifunovićDanilo AnđušićKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaABA ligaJadranska ligaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara