Jokić i Mari (© AFP)
Jokić i Mari (© AFP)

Smrtonosni tandem: Mari i Jokić kao Parker i Dankan! I to kaže čovek koji igra protiv njih

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.06.23. | 04:16

Osim Kajla Laurija, osnovne poluge Denvera hvali i Džimi Batler

Kažu da nijedan igrač u kolektivnom sportu ne može sam da pobeđuje. Već dvojica... Veliki je broj primera u NBA koji svedoče o tom postulatu, 90-ih bi Džon Stokton liznuo pisamce, a Karl Meloun bi ga poput poštara ubacio u sanduče; koliko su puta publiku na noge digli Kobi Brajant i Šekli O’Nil; a jedan od upečatljivijih tiče se saradnje Tonija Parkera i Tima Dankana, Francuz bi video momka sa Devičanskih Ostrva i to bi već bio koš.

Tako danas igraju Džamal Mari i Nikola Jokić. Možda im je bilo potrebno malo vremena da na terenu kliknu, jer je bek Denvera dugo patio zbog povreda, međutim, sad kad je zdrav i kad ima Srbina na vrhuncu (dosadašnje) karijere razumljivo je što ih mnogi vide kao veliki tandem u nastajanju.

Izabrane vesti

Čak i direktan rival. A Kajl Lauri nije bilo ko. Od 2006. je u najjačoj ligi planete, nagledao se svega i svačega, dovoljno je kompetantan da proceni mogućnosti ovog dvojca. Još bolje, kakva ih je to hemija spojila, te na pitanje da li je video nešto slično uzvraća precizno:

„Dugo sam u košarci i ovakvu povezanost sam video još samo između Tima Dankana i Tonija Parkera. Njihova kombinacija je bila sjajna, a ja sam imao priliku da igram te utakmice. Džamal i Jokić su smrtonosni, obojica sposobni da poentiraju, asistiraju, predstavljaju mete saigračima. Zaista dobro razumeju jedan drugog. Njihova kombinacija je veoma, veoma dobra“.

Kad to kaže jedan od pokretača Majamija postaje jasno koliko komplikovan zadatak čeka tim sa Floride (i) u drugoj utakmici finalne serije plej-ofa (ponedeljak, 2.00, TV Arena Premium 1). Videlo se još u noći između četvrtka i petka, kad je Srbin iscrtao brojke vredne tripl dabla, a Mari ubacio 26 poena. Zato i Džimi Batler shvata šta ga čeka.

Teško, teško... Sve rade dobro, morate obojicu da čuvate, često po dvojicu da stavite na jednog. Potrebno je da to shvatimo, jer „dolaze“ po nas. Ako ne u svakom napadu, onda u svakom drugom. Sjajno predaju loptu, a na sve to mogu da vam ubace 50 poena... Zato moramo da se potrudimo da ih zaustavimo“, kazuje Batler.

Batler protiv celog tima Denvera (© AFP)Batler protiv celog tima Denvera (© AFP)

Lako reći, teško izvesti. Uočljivo na primeru prve utakmice, kad je Denverov duo zbirno imao 53 poena – skolo polovinu Nagetsovih – a Džimi se zaustavio na svega 13. Između ostalog zbog Jokićevog uticaja na odbranu.

Dobro se kreće. Svaki put da uđem u reket Nikola donosi dobre odluke. Njegovi pasovi čim uhvati loptu spadaju u kategoriju elitnih, baca ih celu karijeru. Koliko god ljudi gledali šta radi u defanzivni, moraju da znaju da je prokleto dobar na drugom kraju terena, kad se ekipa brani“, upozorava Batler.

Sve je to teorija, međutim, šta činiti u praksi kad se preko puta nađe grdosija od Somborca?

Dodavaću loptu. I – šutiraću. Sposoban sam za to. U prvom meču nismo prikazali najbolje izdanje. U redu, potrebno je da u narednom budemo bolji. Bićemo. Neću promeniti stil, niti ću da budem pasivniji. Uključiću više momaka u igru. Ako budu pogađali onda će moj posao biti lakši“, dodao je Batler.

Taj smisao za organizaciju akcija i nesebičnost prlikom dodavanja omogućava Nikoli Jokiću da bude nepredvidiv, a Denveru raznovrstan.

„Još u gimnaziji sam igrao sa nekoliko odličnih asistenata. Sa Jokićem je drugačije, kao centar dosta lopti šalje sa niskog posta, ali sa takvim momcima je lako igrati. Privilegovan sam što su mi asistenti Jokić, Gordon, Mari se popravio u tom smislu“, nabraja Majkl Poter Džunior, dok se nadovezuje na reči trenera Majkla Melouna kako je Srbin potcenjen zbog igre u defanzivi. „Kad raširi ruke... Ima visok koeficinjent inteligencije, tačno zna šta rival planira da uradi u napadu, priča nam šta da radimo na pik end rolu. Svako ima nešto što na nekom delu terena ne radi dobro, a Nikola i to što, kao, ne radi dobro, radi na visokom nivou. Impresivno!“

Kao organizatoru igre, Brusu Braunu, nije baš uvek lako da razume šta Jokić planira sa loptom. Kako li je onda rivalima.

„Nikola košarku čini izuzetno lakom. Vidi pasove pre nego što se dogode. Ako bih preskočio osnovnu linuju nisam znao da će baciti lob pas, niti me je gledao, samo mi je bacio loptu, a da nisam bio spreman! Morate da budete spremni, jer to može da se desi kad se najmanje nadate“, dodao je Brus Braun.


tagovi

NBA ligaplej-of NBA ligeDenverDenver NagetsDžamal MariKajl LauriNikola JokićDžimi Batler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara